Bierblogs

Zuur bier (1): Over kleine bierbloggers en grote brouwers

Onder de noemer zuur bier reageer ik hier op dingen die ik voorbij zie komen op internet of de social media over bierbloggers. (Disclaimer: ik ben dol op een goede ‘sour’).

Zo af en toe vind je in de sociale media kritische of soms wat zure opmerkingen over bierbloggers die te commercieel zouden zijn en klakkeloos promotionele stukjes over bier van met name grote brouwerijen plaatsen.

Reclame voor HJ?

Het gebeurde mij een tijdje geleden toen ik op Instagram een plaatje plaatste van Hertog Jan Enkel (of was het de aankondiging van HJ Vatgerijpt?). 99% van de bieren die ik op Instagram zet koop ik zelf en ik maak zelf een fotootje met mijn mobiele telefoon. Maar Instagram is vooral bedoeld voor mooie plaatjes, dus hoe professioneler des te beter het is. Ik durf wel te stellen dat een groot aantal van mijn foto’s niet de kwaliteit hebben die ze naar mijn mening zouden moeten hebben. Maar ach, het is de lol van het delen met andere liefhebbers.

Dus als Hertog Jan (Lees: de afdeling marketing van AB Inbev) mij een flesje Enkel stuurt met prachtig fotomateriaal, kan ik natuurlijk zelf een foto gaan maken van het flesje maar ik kan ook zo’n mooie gelikte foto gebruiken. Ik kies uiteraard voor het laatste. Als ze mij alleen het persbericht hadden gestuurd met een mooie foto dan had ik dat flesje zodra het in de handel was, gekocht en niet zelf een foto gemaakt, maar zeker ook die mooie persfoto gebruikt. En dat mocht dus niet, want ik kreeg van iemand een zure reactie dat ik reclame aan het maken was.

Grolsch Proeverij

Wat is hier eigenlijk het probleem? Omdat ik voor Horeca vakblad Entree werk, krijg ik nu eenmaal af en toe een flesje bier toegestuurd. En in bijna alle gevallen zijn die bieren afkomstig van de grotere gevestigde brouwerijen.

Neem nu de Grolsch Proeverij. Meesterbrouwer Marc Janssen en het marketingteam van Grolsch testen een aantal nieuwe bieren in een select aantal cafés en sturen telkens als er een nieuw bier uit de proefbrouwerij komt, een exemplaar ervan in een flesje naar verschillende bloggers. Die proeven het bier doorgaans en zeggen er iets over. Kijk maar eens bij Bierista en Speciaalbiertjesblog. Anderen zien dat en vragen zich of zij ook niet een bier toegestuurd kunnen krijgen om er iets over te zeggen.

Mooi plaatje voor Instagram

Gratis bier?

Dat maakt dan natuurlijk weer reacties los, zoals onlangs toen Pepijn van der Waa, gerenommeerd biersommelier maar ook ondernemer, zich op Facebook afvroeg hoe hij aan die flesjes kan komen. Bij nader inzien blijkt dat het gevolg te zijn van een opmerking die Henri Reuchlin heeft gemaakt.

Pepijn maakte wat kritische opmerkingen over mensen die zich laten gebruiken door de marketingafdeling van grote brouwers, die zich rot zouden lachen om de free publicity die ze krijgen door simpelweg een flesje van het bier te sturen. En in de reacties op zijn Facebookpost hoor je ook dergelijke geluiden.

Wat mag wel?

Eerst maar even terug naar de basis. Wat is het probleem? Als de door mij gerespecteerde Rick Kempen op zijn blog Tommie Sjef de hemel in prijst, is dat toch ook reclame? Rick gaat voor kwaliteit en geeft een eerlijke mening. Tommie Sjef heeft geen marketingbudget en ik geloof er niets van dat hij Rick overstelpt met gratis bier. Maar stel nou dat Rick dat bier gratis heeft gekregen en dat Tommy hem regelmatig flessen toestuurt. Mag hij dan niet meer schrijven dat hij het een geweldig bier vindt van een geweldige brouwer? Is hij dan verdacht? Onzin natuurlijk want Rick geeft hoe dan ook zijn deskundige mening. Geef hem eens ongelijk.

En als Yvonne van bierliefde op haar blog leuke stukken schrijft over een mooie streek in Vlaanderen is ze daar misschien wel op uitnodiging en kosten van de Dienst Toerisme geweest. Zo werkt dat al jaren. Wat is het probleem? Ze maakt mensen enthousiast om een streek te bezoeken die voor bierliefhebbers interessant is. Zij, Fiona de Lange, Pepijn en anderen hebben van bier en bierliefde hun beroep gemaakt – jaloersmakend, vind ik – en dan zal er toch rook uit de schoorsteen moeten komen.

https://bierliefde.nl/

En het blijft natuurlijk niet bij een paar gratis biertjes. Een mooi diner bij een gerenommeerd restaurant waar bier en eten centraal staat bijvoorbeeld. Daar zie ik ook biersommeliers. Een uitnodiging van Lagunitas om een biertje te komen proeven bij de Beertemple. Ik was er vrijdag niet bij, maar je komt er veel bekenden tegen. We krijgen allemaal wel eens iets ‘gratis’. En we hebben er onze mening over.

Disclaimer geen probleem

Het lijkt mij geen enkel probleem om bij een stukje over een bier te vermelden dat je het hebt gekregen. Ik doe dat af en toe ook gewoon. Maar kom op zeg, het gaat om een vergoeding van een paar euro. Eigenlijk is het enige voordeeltje dat je niet naar de supermarkt hoeft te lopen. Is al dat ietwat zurige gedoe daarvoor nodig? En wordt er nu echt op grote schaal reclame gemaakt? Ik begrijp alle commotie niet helemaal. Zou een blogger die een bier ter waarde van een paar euro winkelwaarde krijgt, dat bier gaan promoten? Slechte deal! Of wil iemand suggereren dat er soms geld wordt overgemaakt? Als dat gebeurt moet je ‘advertorial’ boven het stukje zetten.

http://www.speciaalbiertjesblog.nl/2018/04/03/grolsch-dubbel-grolsch-proefbrouwerij/

Bij nader inzien

Ik schreef onlangs positief over de session IPA van Brand. Ik schrijf er dan bij dat ik het bier hoe dan ook niet wil vergelijken met een gewone IPA. In relatie tot prijs en verkrijgbaarheid was ik positief. Ik heb dus geen vergelijking gemaakt met een gewone IPA, want dan krijg je een ander oordeel en moet je misschien zeggen dat het bier wat ‘waterig’is, of juist niet. Wat is je referentie?

Hoe dan ook, wat ik schrijf, schrijf ik niet omdat ik een paar flesjes van een euro gratis heb gekregen. Bij nader inzien vind ik de session IPA van Grolsch wat beter van smaak. Maar ook daar heb ik een (1) exemplaar van gekregen (waarde €1,10) dus misschien mag ik dat niet zeggen. Het oordeel is toch ook steeds in relatie tot prijs en verkrijgbaarheid want de session IPA van brouwerij Kees vind ik vele malen smaakvoller en beter. Maar door prijs en verkrijgbaarheid is het niet voor iedereen weggelegd die te kopen. Zou ik dat bier als referentie nemen, wat blijft er dan over van de session IPA’s van Grolsch en Brand?

Kritische noot

Ik denk dat ik wel weet wat het probleem is. De gedachte is dat er nooit een kritische noot zal klinken als een bier gratis wordt toegezonden. Dat bepaalde mensen dus voor een bedrag van pakweg €2 tot €3 hun ziel aan de ‘duivel’ verkopen.

Maar ik heb nog geen blogger gezien die roept dat je een bepaald bier echt móét kopen. En als zo’n blogger een bier gaat aanprijzen dat hij of zij niet te drinken vindt, komt de straf vanzelf. Die blogger verliest langzamerhand geloofwaardigheid en uiteindelijk wordt zo’n blog dan ook minder interessant voor commerciële partijen.

Zelf ontving ik onlangs de alcoholvrije bieren van het nieuwe merk Braxzz. Van de porter kan ik enthousiast worden (prima voor een alcoholvrije variant, is mijn mening) maar van de session IPA word ik minder enthousiast. Wel vol van smaak, maar als het om Session IPA’s gaat, is Kees Bubberman wat mij betreft koning. En geloof me, Kees heeft mij nog nooit een biertje gestuurd. (Op het gebied van alcoholvrije IPA zijn de gebroeders Vandestreek overigens mijn helden, maar ook zij hebben nooit iets gestuurd).

Hoe erg is het?

Ik zou op dit blog heel graag proefnotities willen plaatsen, maar tijdgebrek speelt mij parten. Ik zou het toch echt niet in mijn hoofd halen om eventueel betaalde content als een onafhankelijke mening te gaan brengen. Maar geloof me, gezien het aantal bezoekers van dit blog ben ik denk ik niet heel erg interessant voor grote brouwerijen. De oogst van 2 jaar hopsters.eu : Een doosje van hopt.nl, een paar flesjes Braxzz, en een paar Belgische biertjes (Tungri). Op mijn werk (voor Entree) wat bieren van Gulpener, Grolsch, Heineken en Hertog Jan. Als het de afgelopen 2 jaar (bij Entree) bij elkaar 12 flesjes zijn geweest is het al veel. Hoe erg is dat? Toch niet schokkend?

Geen slaafjes

Iedereen mag van de beergeeks ongestraft allerlei hallelujah-verhalen doen over de bieren van kleine, hippe brouwerijen. Persoonlijk vind ik het óók interessant om te zien hoe grote brouwerijen reageren op de craftbierrevolutie en wat hun antwoord is in termen van nieuwe bieren.

Er is geen geheime geldstroom vanuit de Grote Brouwers om via de blogs de bierwereld te beïnvloeden. Bloggers zijn geen slaafjes van de grote brouwers. Wat betekenen die nog geen tienduizend volgers bij elkaar nu in vergelijking met die grote Nederlandse markt? En dat met de enorme marketingbudgetten die deze grote brouwers hebben?

Cheers!

Laten we het in de bierwereld vooral gezellig houden. Ik vind het jammer dat Rickert van der Vlies een aantal door mij gewaardeerde mensen hobbyjournalisten noemt die niet onafhankelijk zijn. Noem dan wel man en paard. Die grote brouwerijen hebben enorme marketingbudgetten en kunnen alle media in Nederland inzetten. Zou het nu echt zo zijn dat die bierblogs, met opgeteld misschien 5000 tot 6000 volgers, zo belangrijk voor ze zijn, dat ze lachend achter hun bureau zitten vanwege de gratis publiciteit?

Bier moet verbinden en bier is genieten. Het leven is te mooi en te kort om zo zuur te doen. Maar natuurlijk moeten we met zijn allen ook kritisch blijven.

Ik denk dat de wat kritische opmerkingen over bloggers die af en toe iets van een grote brouwerij krijgen en erover schrijven, vooral een restant is van de strijd tussen craftbier en ‘big beer’. Moet die strijdbijl niet eens begraven worden?

*De Brouwers bieren op de foto heb ik gekocht.