CRAFT rembrandt
Historisch bier

Zoektocht naar de smaak van het bier van Rembrandt

Wat voor een soort bier zat er in het glas op Rembrandt’s schilderij “De verloren zoon in een herberg” uit 1635? Deze vraag is het vertrekpunt van de nieuwe documentaireserie Op zoek naar smaak. In deze serie gaan bierbrouwers, kunst- en bierhistorici, en culinaire allrounder Perry de Man (DJ, kok, De Toko Rotterdam, Falafval, 24Kitchen) niet alleen opzoek naar de smaak van het bier van Rembrandt toen, ook is te zien hoe het gelukt is om het bier op het schilderij zelf te brouwen met de smaak van nu.

Op het schilderij, geïnspireerd door het verhaal van de verloren zoon, is een jong stel te zien dat in een vrolijke bui het glas heft. Het zijn niemand minder dan Rembrandt en zijn vrouw Saskia – het schilderij wordt dan ook wel Zelfportret met Saskia genoemd. Een 17e-eeuwse selfie. Bierbrouwers en -drinkers vragen zich natuurlijk maar één ding af bij het zien van het schilderij: hoe smaakte het bier dat Rembrandt dronk?

CRAFT Rembrandt
Historisch recept

De zoektocht

CRAFT, de branchevereniging voor onafhankelijke brouwerijen in Nederland, besloot dit uit te zoeken en maakte de documentaire Op zoek naar smaak. Mede dankzij de eeuwenlange traditie van bierbrouwen in Nederlands, is de serie een fascinerende zoektocht naar oude receptuur én hedendaagse smaak. Met een flinke dosis humor neemt Perry de Man de kijker mee in een wervelende mix van boeiende geschiedenis en moderne brouwerskunde. Bijgestaan door bierbrouwers, kunst- en bierhistorici. De reeks van vier korte films laat zien hoe brouwers van nu erin zijn geslaagd om het bier van Rembrandt te vertalen naar een eigentijds bier.

Perry de Man

VROLIJK

Op basis van een geheel nieuw, zorgvuldig ontworpen brouwrecept maakten de leden van CRAFT een op Rembrandts schilderij gebaseerd bier. Het bier is licht van kleur, heeft rond de vijf procent alcohol, is tamelijk droog van smaak en heeft door het gebruik van een vleugje rookmout en kruiden als steranijs en koriander een uniek, doordrinkbaar karakter. Het bier wordt onder de naam VROLIJK exclusief door CRAFT-brouwerijen gemaakt en geschonken.

Het ‘bier van Rembrandt’

De documentaire Op zoek naar Smaak is vanaf 30 juni te bekijken via craftbrouwers.nl/smaak Bezoek de website voor meer informatie en de verkrijgbaarheid van VROLIJK.

CRAFT Rembrandt
Beeld uit de documentaire