Uiltje
Brouwerijen

Zo, nu eerst een Uiltje!

Swinkels Family Brewers kondigde vandaag de overname aan van Uiltje Brewing Company. Een eigenzinnige bierbrouwerij, met een sterk merk dat naam maakte met opvallende illustraties op het blik. Na De Molen voegt Swinkels Family Brewers met Uiltje weer een sterk merk toe aan het toch al brede portfolio met veel kwaliteit.

 

Uiltje
Limited edition blikken

De overname is voor Swinkels Family Brewers een verdere invulling van de groeistrategie. Door de toevoeging van deze creatieve bierbrouwerij wordt het totale bierportfolio van Swinkels Family Brewers verder versterkt. Anderzijds kan Uiltje Brewing Company door de overname optimaal kennis, ervaring en capaciteit van de eeuwenoude familiebrouwer benutten om verder te groeien en krijgt Uiltje Brewing Company de ruimte volledig te focussen op kwaliteit en creativiteit. Een grote wens van oprichter Robbert Uyleman.  

 

Uiltje
Beeld van de persconferentie

Mafkezen

Familielid Thijs Thijssen van Swinkels, Family Brewers wordt verantwoordelijk voor Uiltje Brewing. Hij is ook al verantwoordelijk voor brouwerij de Molen. Thijsen was jarenlang werkzaam bij La Trappe en zei zich er op te verheugen nu met een stel ‘mafkezen’ te kunnen gaan samenwerken. Hoewel dat misschien anders klinkt, zal dit voor de mensen van Uiltje Brewing een groot compliment zijn. Zij hebben destijds de markt opgeschud met smaakvolle bieren als ‘Dikke lul, drie bier’, ‘Fuck, de kerstboom staat in de fik’ en ‘Buurman, wat doet u nu?’. Inmiddels is de brouwerij beroemd om uitgesproken bieren met Engelse namen en fantastisch artwork op de verpakking.

 

Uiltje
Verpakking van de limited edition blikken

Praktische voordelen

Het aanbod van speciaalbieren loopt sinds de laatste jaren flink op, omdat steeds meer consumenten bier met meer smaak en beleving willen drinken. Swinkels Family Brewers zal haar positie in deze modern craft biermarkt nog verder versterken. Met de overname van o.a. Palm Belgian Craft Brewers en Brouwerij De Molen heeft de familiebrouwer rijke ervaring met het uitbreiden van haar portfolio met verschillende type bieren. Daarnaast heeft de brouwer haar positie vergroot door de overname van Bier&cO, een van de grootste speciaalbierimporteurs van Europa.  

Betere distributie

De Haarlemse brouwerij is in 2012 opgericht door Robbert Uyleman. De brouwerij brouwt inmiddels 10.000 hectoliter bier per jaar en er zijn 27 mensen werkzaam. Uiltje Brewing Company biedt tientallen bieren aan en brengt bijna elke week een nieuw bier uit. Bekende bieren van de brouwerij zijn onder andere Bird of Prey, Trackdown, Dikke Lul 3 Bier! en de alcoholarme Superb-Owl. De aansluiting van Uiltje Brewing Company bij Swinkels Family Brewers betekent dat de Haarlemse brouwer gebruik kan maken van de uitgebreide kennis en jarenlange ervaring op het gebied van innovatie en duurzaamheid. De samenwerking heeft ook voordelen van praktische aard, doordat Uiltje Brewing Company bijvoorbeeld haar distributiecapaciteit verder kan opvoeren. Oprichter Robert Uyleman is blij met de overname. ‘Ik kan nu doen wat ik leuk vind: creatief zijn. Swinkels lost de randzaken op’.

Krachtig in craftbier

Peer Swinkels, CEO van Swinkels Family Brewers: “Met Uiltje Brewing Company voegen we een enorm interessante craftbrouwer toe aan onze familie van brouwerijen. We kijken er dan ook naar uit om samen verder te werken aan de craft bierrevolutie in Nederland en daarbuiten. Als familiebrouwer herkennen wij de passie en drive voor het brouwen van een echt goed bier als geen ander. Uiltje Brewing Company staat bekend om haar fantastische bieren en de ludieke illustraties op de blikken. Een ontzettend sterk merk waar de ambitie en creativiteit vanaf spat, een merk waar nog veel meer potentie in zit. Met de overname van Uiltje Brewing Company voegen we een onderscheidende speler in de modern craft biermarkt toe aan ons aanbod van eigen merken. We kunnen met onze kennis en capaciteit gezamenlijk de biergeneratie van nu nóg enthousiaster maken.”  

Kansen

Ruben Korthuis, Algemeen Directeur van Uiltje Brewing Company: “Wij verheugen ons enorm om onderdeel te worden van Swinkels Family Brewers, een mooi familiebedrijf met een ontzettend lange bierhistorie. We zien zoveel kansen en willen graag verder groeien. Met Swinkels Family Brewers halen we zoveel technische kennis in huis. Want de keuze voor deze grote stap is niet in de laatste plaats een keuze voor groei, maar een keuze voor kwaliteit en creativiteit. Via Bier&cO zijn wij met Swinkels Family Brewers in contact geraakt en was het wederzijds vertrouwen een essentieel element. Daarnaast weten we dat Swinkels Family Brewers een sterke ondernemersgeest heeft waarbij we ons erg thuis voelen: voor ons een perfecte match.” 

Tijdens de horecasluiting wist Uilthje Brewing de omzet te verhogen door creatief ondernemerschap. Peer Swinkels gaf aan dat dat een van de redenen was waarom hij graag met uiltje wilde praten.

Limited edition ‘Uiltje loves Swinkels’ blik 

Om de overname te vieren heeft Uiltje Brewing Company een limited edition bier ontwikkeld waarbij de illustratie op het blik het verhaal van de samenwerking vertelt. Deze illustratie is gemaakt door Gerben Valkema, de vaste illustrator van de bierblikken van de brouwer uit Haarlem.