Bieren

Zevende Mikkie & Roos bier voor KiKa

Mikkie = In To Melon, gebrouwen door Morebeer, is het zevende bier in een serie waarvan de opbrengst in zijn geheel ten goede komt aan Kinderen Kankervrij (KiKa). De IPA  met meloen is nog tot 15 november te bestellen.

De Geniet & Geef actie, waarvan de opbrengst ten goede komt aan KiKa, is in september van start gegaan en nu komt Morebeer Brewing met het zevende bier in de Mikkie en Roos serie, waarvan de volledige opbrengst ten goede komt aan KiKa. Peter van der Arend van Morebeer Brewng legt het nog een keer uit. “Toen mijn dochter Roos werd geboren , brouwden we een geboortebier, dat ik gratis uitdeelde. Toen in december 2011 mijn dochter Mikkie werd geboren, wilde ik met Morebeer weer een bier brouwen, maar het leek mij goed het niet zomaar uit te delen. Ik hoefde er ook niets aan te verdienen, dus leek een gift aan een goed doel mij een goede oplossing. In dezelfde periode veilde Bier&cO miniatuur brouwwagens voor KiKa en zo kwam het idee om de opbrengst van het bier aan KiKa te geven.’

De eerste editie was kleinschalig en bracht 4000,- op voor KiKa. Bier& cO maakte met Geniet & Geef een vertaling van dit idee en bracht zelf een bier op de markt, steeds in samenwerking met een andere brouwerij. Peter van der Arend werd ambassadeur voor Geniet en Geef, dit jaar voor de vijfde en laatste keer.  Geniet & Geef is inmiddels een stichting geworden die naast bier ook andere producten kan inzetten om geld voor KiKa in te zamelen.

Collaboration brews

Met Morebeer brouwt Timothy Wareman, chef bij een van Peters zaken (Cause Beer Loves Food), maar ook brouwer, de huisbieren voor de vier horecazaken, maar ook de serie bieren voor KiKa. Na Hoppie Mikkie en Mikkie = Stout, kwam dochter Roos in opstand. Zij wilde ook een bier met haar naam. Roos = Boos was het gevolg. Nu wisselen de Mikkie en Roos bieren elkaar af. Dit jaar dus Mikkie = In To Melon. Het bier is gebrouwen als collaboration met Kees Bubberman van Brouwerij Kees in Middelburg. “Morebeer is meer een collaboration brouwer dan een huurbrouwer. We hebben twee bieren ontwikkeld met Brouwerij Kees, een met Peter Rouwen van Brouwerij Noordt en een met Birrificio del Ducato in Italië”, vertelt Van der Arend.

Groeiende opbrengst

Van der Arend ziet ieder jaar de opbrengst groeien. “Ik betaal het bier en alles wat de afnemers betalen, gaat naar  KiKa.” De opbrengst groeide de afgelopen jaren, met soms een uitschieter naar boven, zoals vorig jaar, toen een deel op vat rijpte en later werd verkocht.  De opbrengst was toen 10.000. Bij het 12,5 jarig bestaan van Het Arendsnest, toen Nikkie = Stout werd uitgebracht, was er een uitschieter naar 12.500.

“Dit jaar mag het nog wel wat beter gaan lopen. Een doos met 12 flesjes kost €60, inclusief bezorging. Een fust kost €199, exclusief btw. In beide gevallen gaat 100% van de opbrengst naar KiKa. Ik ben alleen begonnen, maar inmiddels is er een heel team bij betrokken, zoals een etiketontwerper en een leverancier van bijpassende t-shirts. “

De Melon IPA ‘Mikkie = In to Melon’ is tot en met 15 november te bestellen. En dat kan met een mailtje naar peter@morebeer.nl.