Heineken, wie kent het merk niet? Maar weet je er echt alles van? Lees 6 dingen die je misschien nog niet wist.
Hooiberg wordt Heineken
Heineken had aanvankelijk een andere naam. Gerard Adriaan Heineken kocht in 1863 de Amsterdamse brouwerij De Hooiberg, waar bovengistende bieren werden gebrouwen, later ook wel lagers. In de eerste jaren handhaafde hij de merknaam Hooiberg. Pas in 1873 wordt officieel het bedrijf Heineken opgericht als Heineken’s Bierbrouwerij Maatschappij. De merknaam Hooiberg is nog tot 2001 gebruikt voor Hooiberg Bokbier.

Voorloper in gistkennis
Emil Hansen, in dienst van de Deense brouwerij Carlsberg, slaagde er als eerste in om zuivere gist te kweken uit één cel. Dat betekende dat hij gist kon kweken met identieke eigenschappen, wat de voorspelbaarheid van smaak en kwaliteit het bier ten goed kwam. In vaktermen wordt dit als een reincultuur beschreven. Heineken was de tweede brouwerij die een reincultuur kweekte. Dr. Hartman Elion was scheikundige, in dienst van Heineken. Hij kweekte in 1886 in het net geopende laboratorium in Rotterdam de beroemde A-gist, die tot vandaag de dag wordt gebruikt voor het Heineken pils. Hij deed dat dus in de Rotterdamse Heinekenbrouwerij, die veel geavanceerder was dan de Amsterdamse vestiging.
Heineken is óók Rotterdams
Al in 1873, toen Heineken officieel werd opgericht (in de jaren daarvoor heette de brouwerij De Hooiberg, de naam die al bestond toen Gerard Adriaan Heineken de brouwerij kocht), werd in Rotterdam een Heineken brouwerij gebouwd. Dit gebeurde in samenwerking met de Rotterdamse brouwerij Oranjeboom, die óók plannen had een moderne brouwerij voor ondergistende bieren neer te zetten. De Rotterdamse brouwerij was innovatief en veel innovaties binnen Heineken, werden in Rotterdam ontwikkeld. Voordeel van Rotterdam, was de haven. Voor export was dat heel gunstig.

De snelste fusie ooit?
In 1968 ‘fuseren’ de grote concurrenten Amstel en Heineken. In de praktijk is het een overname. De concurrenten hadden al eerder gesprekken omdat Amstel achterbleef in marktaandeel, maar steeds liepen de gesprekken vast. Als het Engelse Allied Breweries in 1968 in éen keer de vier verenigde Oranjeboombrouwerijen (Drie Hoefijzers, Oranjeboom, Phoenix en Barbarossa) overneemt, slaat de schrik toe bij zowel Heineken als Amstel. Binnen enkele dagen is de fusie beklonken.
Brewpub onder hoofdkantoor
Onder het hoofdkantoor van Heineken in Leiden is een brewpub gevestigd. De naam van de horecazaak is Freddy’s Gastrobar, een knipoog naar Freddy Heineken. Overigens is de horecazaak geen eigendom van Heineken. Het is een onderneming van de Rebel Horeca Groep. De Rotterdamse brouwer Peter Rouwen, van Brouwerij Noordt, bouwde de brouwerij. Brouwerij Noordt Heineken Nederland hebben een intensieve samenwerking.
Vierkante Heineken fles als bouwmateriaal: World Bottle
Dat Freddy Heineken zeer creatief was, weten we. Bij een bezoek aan de Antillen in de jaren ’60 zag hij veel zwerfafval, deels zijn eigen bierflessen. Hij gaf architect John Habraken opdracht een herbruikbare fles te ontwikkelen die ook kon dienen als bouwsteen. Het werd de WOBO: World Bottle. Hij liet er 100.000 van maken bij de Vereenigde Glasfabrieken in Leerdam en bouwde er in zijn tuin een kleine woning van. De marketingafdeling van Heineken was niet enthousiast. Men was bang voor imagoschade en schadeclaims door verkeerd gebruik van de fles. Daar stopte meteen het verhaal van een bierfles als bouwmateriaal.

1873, dus … 150
Het jaartal 1873 is hier een paar keer voorbijgekomen. Het is nu 2023. Heineken bestaat dit jaar 150 jaar. Houd de komende weken de media in de gaten.