Brouwerijen

Wordt craftbeer big business?

Met het belang van Bavaria in De Molen en de overname van ’t IJ door Duvel Moortgat (de brouwerij die ook al twee Amerikaanse craftbeer brouwerijen overnam), hebben deze 2 brouwerijen betere distributiemogelijkheden. De overnemende partijen verbreden hun portfolio met wat we tegenwoordig ‘craftbeer’ noemen.  Zeker in de VS kijken de grote brouwers met argusogen naar de kleine, onafhankelijke brouwers. Craftbeer is er big business.

Het belang van respectievelijk Bavaria in De Molen en van Duvel in ’t IJ toont aan dat de gevestigde orde de nieuwe generatie brouwers serieus neemt. Veel kleine brouwerijen brouwen unieke bieren, waarvoor de consument geld over heeft. De grotere brouwers draaien vooral op een rationele productie en dus op volume. De bedrijfsstructuur maakt het lastig snel in te spelen op veranderende wenen van de bierconsument. Kunnen ze dat wel, dan nog hebben ze een imagoprobleem. Wat mist is dan altijd nog het ambachtelijke, regionale en/of lokale karakter.

Angst voor naoorlogse situaties, waarbij grote brouwers de kleine overnemen, de poorten sluiten en de speciaalbieren (dus) niet meer brouwen, om zich te focussen op pils, lijkt ongegrond, gezien de sterk veranderde voorkeuren van de consument. Bovendien heeft Bavaria geen meerderheidsbelang in De Molen. Wat ’t IJ betreft: die brouwerij spreekt van een  ‘belang’, terwijl de directie van Moortgat in een Belgische krant sprak over ‘overname’.

Wat wel een gevaar is bij overnames, is rationalisatie. Focussen op de hardlopers, zal het advies van de grote brouwer zijn. En een kleiner portfolio betekent al verlies voor de liefhebber.

Gevestigde orde

Anderzijds zijn er gevestigde brouwers die een mooie bijdrage leveren. Inspelend op de toen nog geringe vraag naar speciaalbier, begon Gulpener in de jaren ‘70 en ’80  verder te kijken van pilsener. Zo werd deze familiebrouwerij een aanjager in de evolutie naar een gevarieerder bieraanbod in Nederland.  En wat Heinekendochter Brand doet me de thuisbrouwwedstrijden is ook het gevolg van wat er in de markt gebeurt. Door de winnende brouwsels op de markt te brengen, wordt  bieren als Saison, IPA en straks ook Porter bij een groot publiek bekend.

Overnames

Duidelijk is dat de grote brouwers niet blind zijn voor wat er in de markt van speciaalbieren gebeurt, ook als stelt het in volume nog misschien niet zoveel voor. De multinationals nemen vooral in Amerika ambachtelijke brouwerijen over.  Maar ook kleinere brouwerijen zijn er actief. Duvel Moortgat bijvoorbeeld is al eigenaar van Brewery Ommegang uit Cooperstown (New York) en Boulevard Brewing Company uit Kansas City (Missouri). De Belgische brouwerij  wijst erop dat Amerika de tweede grootste biermarkt ter wereld is. “Craft beer is goed voor 11 procent van het bierverbruik in de VS uitgedrukt in volume, en 19 procent uitgedrukt in dollar. Vorig jaar groeide het segment er met 18 procent. En die groei zet zich verder. In België zijn de speciaalbieren goed voor 30 procent van het volume. De kans dat het zal groeien van 11 naar 20 procent in de VS is zeer reëel, misschien zelfs 30 procent”, aldus de directeur Michel Moortgat van Duvel in een interview met de Belgische krant De Morgen.

MiamiHerald
De Miami Herald slaat alarm: fake craftbeer

Fake craftbeer

Toch, zo blijkt uit een artikel in de Miami Herald, moeten craftbeerbrouwers en – liefhebbers op hun hoede zijn. In de VS brengen grote brouwers bieren op de markt met ‘crafty’ namen.  Nergens op het etiket wordt duidelijk dat het bier afkomstig is van een grote brouwerij. Consumentenbedrog dus. In het overzichtelijke Nederland, met maar een handjevol grote brouwers, zal dat zo’n vaart niet lopen. Van ieder bier is de herkomst zo achterhaald.

Ashampoo_Snap_2016.06.21_20h01m07s_002_
Bron: brewersassociation.org

1,5 per dag

In de VS, waar het aantal brouwerijen de grens van 4000 al lang gepasseerd is, is de situatie heel anders. Een ‘craft brewery’ als Stone heeft 1000 medewerkers en brouwt zo’n 380.000 hectoliter. Ter vergelijking: dat is bijna vier keer de productie van de Gulpener Bierbrouwerij. Het begrip microbrouwerij heeft daar dus een andere lading. Stone is zelfstandig en groeit. Met de vestiging van een brouwerij in Berlijn komt nu ook de Europese markt in beeld. Eind deze maand gaat Bier & cO naar verwachting de bieren van Stone op de Nederlandse markt brengen. Maar veel andere Amerikaanse brouwers zijn een overnameprooi. Overigens zal dat geen gote gevolgen hebben, want in 2015 groeide het aantal brouwerijen in de VS gemiddeld met 1,5 brouwerij per dag!.

Stone2
Stone is de grootste brouwer van craftbeer. De brouwmeester verlaat de brouwerij om zelf een brouwerij te beginnen.

Big business

De grote bierbrouwers, hebben behoorlijk last van de nieuwe generatie brouwers en blijkens het artikel brengen ze bieren op de markt met etiketten die suggereren dat het bier afkomstig is van een ‘craft’ brouwerij. Vooral de wat minder goed onderlegde consument, trapt er snel in. Craftbeer is al big business, zeker in de VS. Dat heeft gevolgen voor de grote, op lagers en pilseners gerichte brouwerijen. Overnames zijn de korte weg om een graantje mee te pikken. Ook in Nederland zullen de grotere brouwerijen me belangstelling kijken naar succesvolle microbrouwerijen. Grote volumes maktaandeel gaan ze er echter niet mee winnen.