Nederlands bierproeffestival
Biercultuur

Week van het Nederlandse Bier barstensvol activiteiten

Van bierbingo tot het meest duurzame brouwhuis van Europa.
Record aantal activiteiten tijdens Week van het Nederlandse Bier 2023


Tijdens de 10e Week van het Nederlandse Bier openen in heel Nederland brouwerijen hun deuren. Dit jaar zijn er meer dan 60 activiteiten variërend van bierproeverijen, masterclasses, open dagen en rondleidingen tot een bierbingo en fietsbockentocht. De Week vindt van 11 tot en met 14 mei plaats en wordt op 11 mei geopend met het Nederlands Bierproeffestival in de Grote Kerk in Den Haag. Nederlandse Brouwers voorzitter Fred Teeven “In deze polariserende tijd brengt bier bij uitstek mensen bij elkaar en zorgt voor verbinding.’

Tiende editie

Het is al weer voor de 10e keer dat de Week van het Nederlandse Bier plaatsvindt. Bier is niet alleen de oudste alcoholhoudende drank maar ook de populairste alcoholhoudende drank in Nederland. In ons land gebrouwen door meer dan 900 brouwerijen die samen vele honderden verschillende bieren brouwen. Van speciaal bieren zoals dubbel, triple, IPA of stout tot pilsener, blond bier, weizen en vele alcoholvrij en -arme varianten. Ons land is uitgegroeid tot een toonaangevend bierland en is o.a. de een na grootste exporteur van bier ter wereld.
Nederlandse biercultuur is uniek
De rijkdom van de Nederlandse biercultuur staat centraal tijdens de Week van het Nederlandse Bier. De Week wordt georganiseerd door Nederlandse Brouwers en CRAFT.

‘Uniek’

CRAFT-voorzitter Jos Oostendorp: ‘We zijn als brouwers dag in dag uit zo druk en gepassioneerd bezig de lekkerste bieren te brouwen dat we vergeten hoe uniek onze Nederlandse biercultuur is. De Week is bij uitstek het moment om daar met elkaar bij stil te staan en te laten zien hoe trots we zijn op dit prachtige ambacht en alles wat we brouwen.’


Nederlandse Brouwers voorzitter Fred Teeven vult aan ‘Wat we ook snel vergeten in deze polariserende tijd, is dat bier bij uitstek mensen bij elkaar brengt en voor verbinding zorgt. Door gezellig en ontspannen een bier met elkaar te drinken. Tegelijkertijd is de Week ook een goed moment om te laten zien dat brouwers hun verantwoordelijkheid nemen. Niet alleen op het gebied van duurzaamheid met het unieke milieuvriendelijke Nederlandse statiegeldflesje. Maar door alles wat brouwers doen om mensen verantwoord te laten genieten, van strenge regels rondom alcoholreclame tot het stimuleren van alcoholvrij bier als men even geen alcohol wil drinken of gewoon omdat het lekker is.’

Officiële opening

De Week wordt geopend met het Nederlands Bierproeffestival. Dit driedaagse festival vindt plaats in de Grote Kerk in Den Haag. In en om de kerk zijn meer dan 40 brouwerijen te vinden en kunnen bijna 300 bieren geproefd worden. Tijdens de officiële opening op donderdag wordt ook Het Beste Bier van Nederland bekend gemaakt.

Activiteiten bij brouwerijen

Tijdens de Week openen tientallen brouwerijen hun deuren en worden vele uiteenlopende activiteiten in alle provincies georganiseerd.

Een bloemlezing:
Groningen: In Bad Nieuweschans laat brouwer Martijn Eggin zijn monumentale pand zien en vertelt meer over zijn brouwfilosofie en laat zijn bieren proeven.
Friesland: Bierproeverij: Brouwerij Koningshert in Drachten organiseert een biertest o.l.v. biertroubadour Jan Nota waar de deelnemers moeten raden welk bier zij drinken.
Drenthe: Op zaterdagmiddag legt de brouwer van de Jonge Beer Brouwerij in Hoogeveen uit hoe hij speciaal bieren brouwt en uiteraard zijn die ook te proeven.
Overijssel: De brouwers en vrijwilligers van de ambachtelijke Vechtdal Brouwerij in Dalfsen openen hun deuren en laten allerlei speciaal bieren proeven.
Gelderland: In Stadscafé de Tapperij in Elburg zijn allemaal Elburgse bieren te proeven.
Utrecht: Op zaterdag 13 mei is het ook Nationale Molendag. Door de aankoop van bier van brouwerij Wilnis draagt men bij aan het herstel van de Veenmolen die grondig gerenoveerd moet worden.
Noord-Holland: De Bar Gebrouwen door Vrouwen in Amsterdam organiseert op 11 mei een bierbingo.
Zuid-Holland: Op zaterdag 13 mei vindt de 4e Delftse De Koperen Kat Fietsbockentocht plaats waarbij op 6 locaties een biertje gedronken wordt in combinatie met een hapje.
Noord-Brabant: Op donderdag 11 en 12 mei is er een unieke rondleiding bij bierbrouwerij de Koningshoeven. Voor het eerst is het mogelijk om de Oak Aged kelder te bezoeken. Op de Koningshoeven brouwen de Trappisten het beroemde La Trappe bier.
Limburg: Op zondag 14 mei kan ook een kijkje genomen worden in het meest duurzame brouwhuis van Europa. De Gulpener Bierbrouwerij is die dag open voor publiek.
Zeeland: In Groede in Zeeuws-Vlaanderen geeft brouwerij Dutch Bargain een bierproeverij.

Week van het Nederlandse Bier

In de Week van het Nederlandse Bier werken CRAFT en Nederlandse Brouwers samen. Het doel van de Week is om het bier van eigen bodem te promoten en Nederland kennis te laten maken met de diversiteit van bier.