Bier en eten Bieren Brouwerijen Winterbier

Warsteiner blaast Münchener nieuw leven in

Bierliefhebers kunnen deze winter hun hart warmen aan een Warsteiner Winter (Alc. Vol. 5,6%). Het bier is gebrouwen overeenkomstig het Reinheitsgebot, zoals de andere Warsteinerbieren.

Münchener

Maar dit is niet zomaar een winterbier. Het is een moderne interpretatie van de oude Münchener bierstijl, die in 1839 werd geïntroduceerd door de Duitse brouwer Gabriël Sedlmayr. Nog voordat de pilseners ontstonden en populair werden, was deze Münchenerstijl geliefd. Wil je er alles over weten, dan moet het het boek Bier in Nederland, van Marco Daane erbij pakken.

Warsteiner gebruikt voor dit ondergistende bier speciale Münchenermout, licht gerstemout, Hallertau hop en water uit de eigen bron. Zo ontstaat een donker bier met een warme, koperrode gloed. Een bier dat goed bij de winter past, maar dat door het relatief lage alcoholgehalte ook goed doordrinkbaar is.

Subtiele bitterheid

Voor horecavakblad Entree schreef Yvonne van Houtum van de website Bierliefde een artikel over de reis naar Warstein, waar ze het neuwe bier als een van de eersten mocht proeven:  ‘Warsteiner Winter is lichtmoutig van smaak, met veel fruitigheid, een vleugje karamel en een subtiele bitterheid. Verwacht dus geen zware kruidige winterwarmer, maar een soepel doordrinkbaar fruitig tafelbier en een uitstekende begeleider van het kerstdiner voor bijvoorbeeld lichte visgerechten, beenham of bij de kalkoen.’

Warsteiner Winter, variant op de Münchener bierstijl
Warsteiner Winter, variant op de Münchener bierstijl

Warsteiner Winter is vanaf 28 november verkrijgbaar in de horeca en bij slijterijen.