Brouwerijen Brouwers Organisaties

‘Vrije Brouwer’ sluit zich aan bij CRAFT

Per 1 juli verwelkomt CRAFT, de ruim 160 leden tellende organisatie van kleine onafhankelijke Nederlandse bierbrouwers familiebrouwerij Gulpener. Onafhankelijkheid en passie voor het brouwen van mooie bieren is een overeenkomst die CRAFT met al haar brouwers deelt; ook Gulpener koestert de vrijheid om als brouwer een eigen koers te varen en alleen te doen wat goed voelt. Een uitstekende basis voor een mooie samenwerking!  Gulpener blijft ook aangesloten bij Nederlandse Brouwers.
CRAFT heeft het afgelopen jaar een flinke professionaliseringsslag gemaakt, onder andere zichtbaar in evenementen als de Dutch CRAFT Beer Conference begin dit jaar. De aandacht voor craftbier van eigen bodem groeit, zo blijkt ook uit de aansluiting van Gulpener bij dit brouwerscollectief. “Wij zien dit als een erkenning en versterking van onze professionaliteit en zijn dan ook zeer blij met de toetreding van Gulpener”, stelt Jitze Vellenga, verenigingsmanager van CRAFT. “We zien er naar uit om samen met Gulpener nog meer kleur aan het bierlandschap te geven.”

Onafhankelijk en authentiek

Leden van CRAFT hebben de volgende eigenschappen in het DNA: Onafhankelijk, Authentiek, Eerlijk en een beperkt brouwvolume (max. 1 miljoen hectoliter). Het DNA van Gulpener sluit hier naadloos op aan, zo constateerden Michel Ordeman en Paul Brouwer die namens het bestuur samen met Vellenga een bezoek aan de Limburgse brouwerij brachten. Paul Brouwer, die binnen het bestuur verantwoordelijk is geweest voor het opstellen van de toelatingseisen, zegt hierover: “Omdat Gulpener qua omvang een beetje een vreemde eend in de bijt is, zijn we met deze aanvraag extra zorgvuldig omgegaan. Maar uit ons bezoek bleek al snel dat Gulpener aan alle eisen voldoet en de prioriteiten en ambities van Gulpener erg goed passen bij onze vereniging.”

Focus op speciaalbier

Jan-Paul en Maartje Rutten van Gulpener gaven in gesprekken met CRAFT aan dat pilsner een belangrijk product voor Gulpener blijft, echter ligt de focus de laatste jaren vooral op speciaalbier. Dat bepaalt bijna 50% van het geproduceerde volume. Ook de ontwikkeling van een bierkennis- en belevingscentrum, het Gulpener BrouwLokaal, met onder andere een microbrouwerij is volledig gericht op het experimenteren met smaken, stijlen en grondstoffen. Dit met als doel een bijdrage te leveren aan de speciaalbier-cultuur. Directeur Jan-Paul Rutten: “Onze passie ligt bij het brouwen van speciaal bieren. Gulpener voelt zich al jaren onderdeel van de CRAFT-ontwikkeling in Nederland. Door de komst van onze brouwmeester Steven van den Berg is deze ontwikkeling nog eens extra bekrachtigd. We doen dat op onze eigen wijze, door bewust om te gaan met 192 jaar rijke geschiedenis en te ondernemen vanuit een duurzame, regionale overtuiging. Heel tof dat we ons nu mogen aansluiten bij CRAFT. Met gepaste trots kijken we er enorm naar uit om samen met de andere CRAFT-brouwers van Nederland de biercultuur van ons land verder te ontwikkelen.”

Met collaboration brews, speciale edities en een microbrouwerij in het Brouwlokaal, gedraagt de familiebrouwerij zich steeds meer als een ‘craft’ brouwer. Gulpener koos al lang geleden bewust voor speciaalbieren en heeft met de Dortmunder zelfs een van eerste Nederlandse speciaalbieren in huis.

Iconische Nederlandse Brouwers als De Molen en ‘t IJ zijn vreemd genoeg niet welkom bij CRAFT, omdat ze deels in handen zijn van een grote brouwer met hoge productiecapaciteit. Bavaria heeft een belang in De Molen, Moortgat in ‘t IJ.

Het logo van CRAFT