bierhotspots
Biercafés Biercultuur

Vijf bierhotspots. Nieuw, vernieuwd of een vaste waarde.

Eerder gepubliceerd in Entree, februari 2021.

Taverno Willy Becher, Amsterdam

Bierhotspots
Taverno Willi Becher

Rick Nelson, een van de oprichters van brouwerij Oedipus, opende tussen de twee horecasluitingen in, zijn unieke concept Taverno Willy Becher. De wereld van de Duitse biercultuur komt hier samen met de mediterrane eetcultuur. ’s Avonds kan er worden gedanst, want Willy Becher is een ouderwetse bar-dancing. ‘Die heb je tegenwoordig niet meer, dus we bieden Amsterdam iets unieks.  Het gebied van bier breekt Taverno Willy Becher een trend. ‘”We gaan niet voor ingewikkelde bieren en ook niet voor degustatiebieren waarvan je er maar een of twee drinkt. Je vindt ook geen IPA’s op de kaart. We schenken mooie Duitse klassieke biertypen, die je in Nederland niet vaak ziet. Onze vaste Duitse bieren, Jever en Weihenstephan, zijn natuurlijk wel bekend, maar we hebben veel wisselende, unieke Duitse bieren. Zo zijn onze vrienden van Freigeist Bierkultur langs geweest met hun eigen bieren en met Alt en Kölsch uit respectievelijk Düsseldorf en Keulen.”

Taverno.nl

In de Wildeman, Amsterdam

bierhotspots
In de Wildeman, Amsterdam

Een vaste waarde in een lijst van toonaangevende biercafés. Waarom? De vakkennis van de medewerkers, de mooie bierselectie, het prachtige interieur en het feit dat er geen muziek aan staat. Dit Amsterdamse biercafé is al jaren een begrip. Het Bierproeflokaal heeft 2 tapkranen gereserveerd voor ‘zure’ bieren en dat is niet voor niets. Eigenaar Simon Fokkema zag de afgelopen jaren de vraag groeien. “Zuur  hoort erbij, net zoals zoet, bitter en umami smaken zijn die je in veel bieren terugvindt.” Het proeflokaal onderscheidt zich ook door activiteiten als de ‘real ale’ dagen en de Duitse bierdagen, waarin respectievelijk traditionele Britse en Duitse kwaliteitsbieren centraal staan. Uiteraard ook een Nederlandse bierweek. Een prachtig gelegen proeflokaal in hartje Amsterdam.

Indewildeman.nl

Beer Temple, Amsterdam

bierhotspots
BeerTemple, Amsterdam

BeerTemple 2.0 is een feit. Peter van der Arend verbouwde zijn unieke Amerikaanse bierbar tijdens de horecasluiting. Het aantal taps werd uitgebreid tot 50. Belangrijker is de technische investering. De koelcel werd efficiënter ingedeeld waardoor alle 50 tapbieren worden getapt zonder opwarming tussen vat en glas. Een kwaliteitsimpuls die de echte kenners zullen waarderen. Een mooie toevoeging is de Uiltje-corner. Uit de eerste tien taps stromen Uiltje-bieren. De tiende tap is het huisbier Big fat Five, maar dat is door Morebeer (de brouwactiviteiten van Van der Arend) in collab gebrouwen met het Uiltje. Daarnaast natuurlijk een uitgebreide selectie mooie Amerikaanse bieren. Doordat BeerTemple is uitgebreid met een keuken, kunnen de gasten straks ook genieten van op de VS geïnspireerd pub-food , waar altijd een passend bier bij is te vinden. Van der Arend is sinds kort ook volledig eigenaar van Craft & Draft aan de Overtoom en eigenaar van Proeflokaal Arendsnest en BEER loves FOOD.

Beertemple.nl

BarBier, Gouda

bierhotspots
BarBier, Gouda

Sinds november 2018 runt Ton Vergeer biercafé BarBier aan de Markt in Gouda, vlakbij zijn andere zaak, De Tapperij, eveneens aan de Markt. Ooit had hij al een speciaalbiercafé als tweede zaak, maar dat verkocht hij destijds aan de bedrijfsleider omdat hij nog meer zaken had. ‘Maar speciaalbier bleef een warme plek in mijn hart houden. Gouda heeft niet veel natte horeca en het enige biercafé dat er was vind ik meer iets voor beergeeks. Ik wilde een speciaalbiercafé voor een breed publiek. Dat is BarBier geworden.” Vergeer, die inmiddels biersommelier is, heeft ruim 140 bieren op de kaart (12 op tap). Inmiddels zitten daar ook wel bieren voor echte beergeeks tussen. “Ik heb gemerkt dat geld niet uitmaakt voor gasten, als het echt speciaal is. Maar de meeste bieren zijn toegankelijk, dus voor een breed publiek,” zegt Vergeer.

Barbiergouda.nl

De Zwaan, Maastricht

bierhotspots
De Zwaan, Maastricht

Al sinds 1901 stoomt er bier uit de kranen in het statige hoekpand op de Markt 68 in Maastricht. Ooit was er in het pand zelfs een brouwerij gevestigd. Dit DNA is niet verloren gegaan, want ook nu stoomt er bijzonder bier uit de taps bij Café de Zwaan. Naast een veel wisselde taplijst is de ‘Walk-In Fridge’ de grote blikvanger in ons bruine marktcafé.  Een veranderend assortiment zorgt dat er wat is voor iedereen. De liefhebber van een klassieke Orval of de ‘Geek’ die een linksdraaiende tripel dryhopped IPA blieft; het kan haast niet dat er niet een bier voor de gasten bij zit. ‘Het wekt dan ook vaak onze interesse waarom iemand een bepaald bier grijpt uit ‘de Fridge’. Is het een cool etiket, is het een hippe brouwerij, is het een klassieker..? We gaan graag de uitdaging aan, net zoals we met onszelf uitdaging aangaan iedereen een lekker bier voor te schotelen. Met een lekkere hap, de hele dag.’