Verloren bieren van Nederland, fraai uitgevoerd met harde cover, is een rijk geïllustreerd boek. Een mooi extraatje zijn de recepten van historische Nederlandse bieren en de omwerking ervan door Roel Mulder voor de thuisbrouwer anno 2017.
De geschiedenis van Bier in Nederland is vorig jaar uitmuntend vastgelegd door Marco Daane. Daane heeft daarmee een solide basis gelegd. Zijn boek is inmiddels beschikbaar in een tweede, licht herziene druk. Historicus Roel Mulder had niet de ambitie om de geschiedenis van Bier in Nederland vast te leggen. Hij wilde juist op zoek naar verloren Nederlandse bierstijlen en om die reden dook hij in de geschiedenis van het bier in Nederland. Dat leverde een heel ander boek op dan dat van Marco Daane. Natuurlijk zijn er grote overeenkomsten als het over bepaalde ontwikkelingen en bierstijlen gaat. Maar ‘verloren Bieren’ voeg iets toe door de focus op Nederlandse bierstijlen.
Afscheid van pils?
Het begin van het boek is verrassend omdat het allereerste hoofdstuk over pilsener gaat. Juist die bierstijl die in Nederland alle andere stijlen van de kaart heeft geveegd. Een stijl ook die in Nederland verwaterde en ver afdreef van het oertype. Maar wat een prikkelend hoofdstuk is dit alleen al door de titel: ‘waarom pils gaat verdwijnen’. Je gaat er met een goed voor zitten. Toegegeven, de titel is wat uitdagend en of de auteur helemaal gelijk gaat krijgen betwijfel ik, maar dat pils terrein gaat inleveren ten gunste van allerlei nieuw leven ingeblazen bierstijlen, gebrouwen door ambachtelijke Nederlandse brouwers, dat geloof ik zeker.
Princessebier
Het zal niet verbazen dat Mulder de verdwenen bierstijlen niet chronologisch behandelt, maar meteen na het hoofdstuk over pils het Princessebier behandelt. Met zijn publicaties over dit bier heeft hij naam gemaakt en persoonlijk heeft hij ervoor gezorgd dat het weer wordt gebrouwen. Onlangs bracht de prachtige brouwerij Poesiat en Kater in Amsterdam een Princessebier op de markt, waarbij Mulder betrokken is geweest. Dat leidde meteen tot een reactie van die andere historicus, Marco Daane die zijn twijfels heeft over de interpretatie van de Amsterdamse brouwerij.
De naam van Roel Mulder en Princessebier zullen wel voor altijd verbonden blijven. Maar daarmee zou je de auteur tekort doen, want met zijn boek Verloren bieren van Nederland heeft hij vakwerk afgeleverd en bijgedragen aan het vastleggen van de Nederlandse biergeschiedenis. Nog leuker is dat hij de recepten van die oude bieren toegankelijk heeft gemaakt voor moderne brouwers, die ze op die manier kunnen benaderen. Benaderen, want het blijft af en toe gokwerk. Was er maar zoiets een tijdmachine.
Van Gruit tot Oost-Indisch
Bekende en minder bekende Nederlandse bierstijlen komen aan bod: Gruit, Hoppenbier, Kuit, Luiks, Maastrichts Oud, Koninginnebier, Beijersch, Extra Stout, Oost-Indisch, Lager en Oud Bruin. Ieder hoofdstuk is fraai geïllustreerd. De schrijfstijl van Mulder is erg prettig en toegankelijk. Bij het lezen wordt je enthousiast en krijg je zin zelf aan de slag te gaan met die historische Nederlandse bierstijlen. Maar het zou al zijn als de Nederlandse brouwers deze stijlen oppakken en gelukkig worden er pogingen gedaan. Het boek eindigt bij de wederopstanding van de Nederlandse biercultuur. En zoals het bij een goed historisch boek hoort, is er een uitgebreide literatuurlijst opgenomen.
Een absolute aanrader, dit boek.
Verloren bieren van Nederland. Roel Mulder , ISBN 9789000355730. Prijs 19,99