Ronald en Sander Vandestreek
Brouwerijen

Vandestreek lid NL Brouwers

Nederlandse Brouwers kan brouwerij VandeStreek bier uit Utrecht aan de ledenlijst toevoegen. ‘vandeStreek bier biedt een breed assortiment bieren aan. Daarmee staat de Utrechtse brouwerij voor de rijkdom die de Nederlandse biercultuur te bieden heeft. Wij vertegenwoordigen ook graag hun belangen.’ Aldus directeur Nederlandse Brouwers, Lucie Wigboldus.

In 2010 begonnen de broers Sander en Ronald van de Streek met thuisbrouwen. Eerst in een flat in Kanaleneiland en later thuis in Lombok.  Daar is de basis gelegd voor hun grondstoffenkennis en receptenopbouw. Op het Utrechtse Bierbrouwersfestival in mei 2013 worden de eerste bieren gelanceerd. In 2016 gaan de broers fulltime in de brouwerij aan de slag en nemen zij ook hun eerste fulltime medewerkers in dienst. De Playground serie die dat jaar wordt gelanceerd, illustreert dat de broers de brouwerij zien als hun speeltuin. Een jaar later volgt de verhuizing naar de door henzelf ontworpen brouwerij met proeflokaal en introduceren zij ook hun eerste non-alcoholic IPA. Anno 2021 werken in de brouwerij 21 mensen die gezamenlijk goed zijn voor de productie van circa 8500HL.

Ronald van de Streek: ‘Het afgelopen COVID-19 jaar heeft nog eens duidelijk gemaakt dat het belangrijk is dat we als biersector gezamenlijk voor onze belangen staan. De markt heeft tijd nodig om te herstellen van de COVID-crisis. Het laatste waar we op zitten te wachten zijn allerlei maatregelen zoals accijnsverhogingen en aanpassingen van belastingsystemen die ons broodnodige herstel in de weg staan. Dat vraagt om een stevig geluid. Onder andere daarom zijn we lid van Nederlandse Brouwers geworden.’

Gezamenlijk optrekken

‘Het is prachtig om te zien hoe vandeStreek bier is gegroeid van een thuisbrouwer tot een professionele brouwerij met een breed assortiment. Van de bieren waarmee het ooit begon Broeders, Dark Roast en Hop Art tot een succesvolle non alcoholic IPA’, vertelt Lucie Wigboldus, directeur Nederlandse Brouwers. ‘Wij zijn blij dat vandeStreek bier lid van Nederlandse Brouwers is geworden. We hebben hun warm welkom geheten. Er speelt veel in de biersector. Het is daarom goed om als sector gezamenlijk op te trekken. Onze leden vertegenwoordigen ruim 95% van de bierproductie in Nederland en dat maakt dat Nederlandse Brouwers met recht de sector kan vertegenwoordigen.’

Door de overname van Uiltje Brewing Company door Royal Swinkels Family Brewers is Uiltje niet langer meer lid. Met het toetreden van vandeStreek komt het aantal leden weer op 14. De overige brouwerijen in Nederland zijn onafhankelijk en deels verenigd in CRAFT Onafhankelijke Brouwers Nederland, vandeStreek bier hiervan ook. Nederlandse Brouwers werkt veel samen met CRAFT en houdt bij het uitoefenen van haar taken dan ook de belangen van de kleinere brouwerijen in het oog.