Bieren Brouwerijen Brouwers

vandeStreek bier: ‘Modern bier, knalvol van smaak’

Brouwers en oprichters van vandeStreek bier, Ronald en Sander van de Streek hebben , naast het brouwen van smakelijke en bijzondere bieren, een belangrijke doelstelling: het openen van een eigen brouwerij met proeflokaal. Die  brouwerij komt er en gaat naar verwachting open in het eerste kwartaal van 2017.

Ronald en Sander van de Streek brouwden hun eerste bier in een keuken van een flatje in Kanaleneiland. ‘We zijn autodidacten. We brouwden in de keuken met pannen van 20 – en later 50 liter. Het brouwen leerden we uit boek en via inernetfora’, vertelt Ronald.

Na het eerste brouwsel waren ze meteen enthousiast. Het tweede brouwsel ooit werd de eerste versie van Dark Roast. In 2012 gingen ze op grotere schaal brouwen door brouwcapaciteit te huren. Momenteel brouwen we bij 6 brouwerijen met overcapaciteit onze bieren , vandaar dat die eigen echt brouwerij nodig is.

Dark-Roast
vandeStreek Dark Roast

Op dit moment brouwt vandeStreek bier:

  • Broeders
  • Tarweblond
  • Hop Art
  • All Day IPA
  • Koper
  • Rogge Pale Ale
  • Dark Roast
  • Koffiestout

Daarnaast brouwen de broers nog seizoensbieren en specials. ‘De recepten voor onze bieren hebben we op papier ontwikkeld. De meeste bieren brouwen we meteen in het groot.’

Inspiratie

De favoriete bierstijlen van de broers zijn IPA, stout, pale ale, brett en roggebieren . Waar halen ze hun inspiratie vandaan? Hebben ze ‘brouwhelden’? ‘Wij halen onze inspiratie uit van alles maar niet zozeer van andere brouwerijen. Er zijn wel brouwerijen waar ik elk nieuw bier van wil proeven natuurlijk maar dat is niet voor de inspiratie, meer omdat ik weet dat er topbieren vandaan komen bijvoorbeeld.’

VAndestreek2
Een deel van de bieren die vandeStreek brouwt

Whiskyvaten

Het tweede Playground bier dat vandeStreek heeft gebrouwen, is een Russian Imperial Stout die zes maanden op Sherry en Hogshead Bunnahabhain whiskyvaten uit 1987 heeft gerijpt.

‘Dit zwarte goud heeft in deze zes maanden een mooi smaakprofiel ontwikkeld van whisky, hout en een lichte peated rook smaak. Deze stroperige knaller van 11% is in beperkte oplage verkrijgbaar. Een ideaal bier om te bewaren als je ervan af kan blijven! Laat hem gerust een tijdje liggen om hem dan op een speciale gelegenheid te openen. Wij weten het wel, wij drinken hem vers!’, vertellen de broers op hun website.

Op de vraag of het moeilijk is om aan die whiskyvaten te komen, nu zoveel brouwers experimenteren met rijping in houten vaten, zegt Van de Streek ‘Als je de routes weet is dat niet heel moeilijk meer. Er zijn gespecialiseerde handelaren die verse vaten kunnen leveren.’

Mooi verpakt

De bieren van vandeStreek zijn mooi verpakt. Voor het etiketontwerp van de Playground serie schakelen ze Jamie Nee in. ‘Jamie Nee is een illustrator/animator uit Utrecht en hij werkt toevallig ook in Kafé België als barman, alom bekend om zijn speciaalbieren. Via die route kende hij ons en heeft hij ons gevraagd of we zijn werk vonden passen bij ons merk. Na een paar gesprekken en ideeën over en weer hebben we besloten Jamie de hele playground serie te laten ontwerpen, alsmede Dark Roast – een bier uit onze vaste lijn die nodig toe was aan een update’, vertelt Ronald van de Streek.

Playground-Mosaic-IPA
Een deel van de Playground-serie

Eigen brouwerij

‘We groeien hard maar we moeten nog even doorgroeien. In de nabije toekomst is het openen van de brouwerij het belangrijkst. Daarna willen we vooral mensen laten kennismaken met modern bier, knalvol smaak!’

De distributie van de bieren verloopt goed. ‘Wij zijn landelijk goed verkrijgbaar bij de betere onafhankelijke slijters. Daarnaast zijn we ook te vinden bij de franchiseketen Mitra. Het buitenland weet ons ook al een beetje te vinden; we exporteren bescheiden naar Spanje, Italië en Duitsland’ , zegt Ronald van de Streek.

Hij vertelt dat in het eerste kwartaal van 2017 de eigen brouwerij met proeflokaal open zal gaan, als alles volgens plan verloopt. ‘We zitten in een nieuwbouwtraject. Als daar meer zekerheid over is kunnen we er pas over communiceren. De brouwerij willen we sowieso een plek maken waar mensen ook in aanraking kunnen komen met ons bier, het proces etc.’

Plannen genoeg dus. ‘Wij zijn nu aan het kijken voor een 35hl brouwhuis dat klaar is voor de toekomst.’ Aan ambitie ontbreekt het vandeStreek niet.

Playground-WIP-White-IPA
Playground-WIP-White

vandeStreek-bier.nl