Landbier Taverno Willi Becher
Bieren Lager

Landbier van Oedipus x Taverno Willi Becher

Taverno Willi Becher introduceert het Landbier dat ze samen met Oedipus hebben gebrouwen.

Wat is Landbier?

Bier van het platteland, zou je zeggen. Het is geen bierstijl en het is ook geen beschermd begrip. Een stadsbrouwerij als Oedipus kan dus gewoon een Landbier brouwen.

Volgens Duitse bronnen geeft de term aan dat het een streekbier van hoge kwaliteit is, ecologisch gebrouwen. Het zijn meestal ongefilterde bieren. In de regel zijn ze licht van kleur en qua smaak gericht op pils of exportbier. Maar Landbier is er ook in donkere varianten. Het is vaak licht moutig en niet zwaar gehopt. Een zeer doordrinkbaar kwaliteitsbier. Smaakvolle bieren dus, met een zweem van authenticiteit. Soms is dat ook zo, maar de term landbier kan ook vanuit marketingoogpunt zijn gekozen.

Het is een trend

Duits marktonderzoek uit 2019 laat zien dat land- en kellerbieren een trend vormen in Duitsland. Het marktaandeel in Duitsland was 5,8% in 2019. Een jaar eerder was dat 5,4% (Bron: Nielsen). Grote, bekende merken brengen dan ook een landbier op de markt. Neem het in Nederland verkrijgbare Grevensteiner. De leverancier omschrijft het als volgt: ‘Het ongefilterde Grevensteiner Original is een landbier, dat wordt gebrouwen met zacht bronwater en vers geoogste hop. Traditierijke mouten verlenen het bier zijn barnsteenkleurige glans en zijn volronde smaak.’ Volgens de website van vakbeurs Drinktec zijn er in totaal 6000 merken keller- en landbier.

Landbier Willi Becher

Ahornberger

Toen ik in eind jaren ’80 en in de jaren negentig regelmatig bij kennissen in Frankenland op bezoek was, werd bij hen thuis Ahornberger Landbier geschonken, verkrijgbaar in de varianten ‘würzig’ en ‘hopfig’. Ik kreeg de ‘würzig’ variant en die was onvergetelijk. Helaas is te bier niet in Nederland verkrijgbaar. In 2011 ging de brouwerij failliet, maar een naburige brouwerij brouwt nu het Ahornberger Landbier. Als ik het woord landbier hoor, denk ik aan Ahornberger. Door dat geweldige bier associeer ik landbier met heerlijk doordrinkbaar blond Duits lagerbier van hoge kwaliteit.

Lanbier Taverno Willi Becher

Landbier bij Willi Becher

Het landbier van Willi Becher wordt omschreven als Helles. Dat is dus de basisstijl. Op Untappd wordt het als volgt omschreven: ‘Een samenwerking met onze vrienden van Taverno Willi Becher. Een frisse lager in Zuid-Duitse stijl met subtiel hop- en moutaroma.’ Proost!