Bierboeken Brouwerijen

Utrecht Hop! Brouwers en biercafés in kaart gebracht (boekbespreking)

Het is een initiatief van het Houtens Brouw Collectief: Utrecht Hop! Een prachtig boek, geschreven door bierhistoricus Kees Volkers, zelf lid van dat collectief. Bieren, brouwers en biercafés in de provincie komen aan bod in een rijk geïllustreerd boek van 160 pagina’s.

Dat de auteur bierhistoricus is, is te zien aan de twee prachtige en diepgaande hoofdstukken over de brouwgeschiedenis van de steden Amersfoort en Utrecht. Vooral in Amersfoort zijn nog veel panden over uit een rijk brouwverleden.

20161108_172417
Dramatisch beeld: de toren van de Phoenixbrouwerij in Amersfoort wordt opgeblazen in 1970. Pas 29 jaar later keerde de brouwnijverheid terug in de stad.

Het boek biedt de lezer bierwandelingen in Utrecht en Amersfoort. Een mooie manier om te genieten van historische panden en ambachtelijke bieren die zijn ontstaan vanuit de craft beer revolutie en die in diverse biercafés in deze steden verkrijgbaar zijn.

Nieuwe brouwerijen

Maar hoe staat de provincie Utrecht er voor, op het gebied van bieren en brouwers? Toen in 1970 de bekende Phoenixbrouwerij in Amersfoort de poorten sloot werd er voor het eerst in 1000 jaar geen bier meer gebrouwen in de provincie. Gelukkig is dat veranderd, want  sinds eind jaren ’80 wordt er weer gebrouwen in de provincie. In bierstad Amersfoort pakte Stadsbrouwerij De Drie Ringen toen de roerspaan weer op. Een paar jaar later opende in Utrecht de brouwerij van Stadskasteel Oudaen. En zo werd in de twee belangrijkste steden weer bier gebrouwen.

Brouwhistorie van Amersfoort
Brouwhistorie van Amersfoort

Veel brouwerijhuurders

De laatste jaren is het hard gegaan. De provincie telt weer veel brouwerijen, die mooie bieren maken. Oproer, Fortbrouwerij Duits & Lauret, Brouwerij Maximus, Vandestreek, Brouwerij De Eem en de microbrouwerij Spierbier, om er maar een paar te noemen. Met 36 brouwerijen is Utrecht in grootte de vijfde brouwprovincie. Er zijn wel opvallend veel huurbrouwers in de provincie. Van de 36 brouwerijen hebben er 12 een eigen brouwinstallatie.  In het boekje komen zowel brouwerijen als brouwerijhuurders aan bod.

Alle Utrechtse brouwerijen komen aan bod.
Alle Utrechtse brouwerijen komen aan bod.

Vooral de hoofdstukken over biercafés zijn handig voor de liefhebbers die mooie plekken zoeken om Utrechtse bieren te proeven. Het boekje biedt dus alles: biergeschiedenis, portretten van brouwerijen, bierwandelingen en informatie over biercafés in de provincie. Een heerlijk boek (met een voorwoord van PINT-bestuurslid en Utrechter  Theo Flissebaalje) voor iedereen die van bier houdt, of je nu in de provincie Utrecht woont of in een andere provincie.

Bestellen

Utrecht Hop kost € 15,95 (exclusief verzendkosten). Uitgever: Gegarandeerd Onregelmatig/Stichting Houtens Brouw Collectief,  Omvang: 160 pagina’s ISBN: 978-90-78641-54-4.

De beste biercafés vind je in het boekje
De beste biercafés vind je in het boekje