Bier en eten Biercultuur Bieren Koken met bier Media

Uitdagend vakwerk van Melissa Cole [boekbespreking]

Melissa Cole is geen onbekende in de Nederlandse bierwereld. Zo is ze een van de juryleden bij de Dutch Beer Challenge. Ze kent de Nederlandse horeca goed en is zelf een belangrijke influencer in de Engelse horeca. Haar boek The Beer Kitchen is nu in het Nederlands vertaald: Bier in de keuken.

Een mooi boek, met veel recepten. Niet een verzameling eenvoudige recepten voor een snelle hap, maar lekkere gerechten waarvoor je even aan het werk moet. Sommige recepten zijn uitdagend. Hoe erg is dat, als je met bier mag werken en het gerecht ook nog kan begeleiden met een mooi glas bier?

In tegenstelling tot veel andere auteurs legt Cole niet opnieuw uitvoerig het brouwproces uit en laat ze een uitgebreide omschrijving van bierstijlen achterwege. Ze gaat snel door naar het hoofdonderwerp: koken met bier en combineren met bier. Maar eerst hulde aan de vormgevers. Het een prachtig boek, toegankelijk vormgegeven, met mooie fotografie.

Smaak en aroma

Bij eten en drinken draait alles om smaak en aroma. Logisch dat de auteur er aandacht aan besteedt. Vervolgens komt het leren proeven van bier aan de orde, waarna de basisprincipes van koken met bier aan bod komen. Cole put uit eigen ervaring en uit allerlei wetenschappelijke onderzoeken waarover ze heeft gelezen. Als journalist is ze gewend zich in te graven in onderwerpen. Veel recepten uit het boek zijn het resultaat van trial en error in haar eigen keuken, maar ook van wat ze heeft geleerd over smaken en proeven vanuit onderzoek. En natuurlijk ligt in dit alles de 20 jaar ervaring met het proeven en ook zelf brouwen van bier opgesloten.

Koken met bier

Al op pagina 24 zijn we bij de kern gekomen: koken met bier. Melissa begint met een paar aanraders en afraders. Een paar voorbeelden: gebruik bier als smaakmaker. En: gebruik bier nooit om de jus in de pan af te blussen. Vervolgens komen de algemene tips, waaronder een heel belangrijke: k.i.s.s.  Keep It Simple, Stupid. Maak het niet te ingewikkeld.

Maar liefst 150 pagina’s zijn gewijd aan de recepten, die mooi zijn opgebouwd van simpel naar meer complex. Een enorme variëteit aan gerechten voor verschillende momenten van de dag, met ook een hoofdstuk over desserts en bier en kaas en bier. Het zijn geen recepten waarmee je in 20 minuten een maaltijd op tafel zet. Wie er mee aan de slag gaat, is wel even bezig. Maar dat zal vooral plezier opleveren, met uiteindelijk een heerlijk gerecht op tafel, begeleid door een mooi glas bier.

Helder

De opbouw van de recepten is helder. Een kader met de benodigde ingrediënten een uitleg van de werkwijze. Maar het mooiste is het kader over bier. In de eerste kolom (Koken) de bieren voor het koken. Inderdaad, bieren, want Cole geeft verschillende bieren as alternatief. Wie dus het bier voor het recept niet kan kopen, heeft voldoende andere geschikte bieren als tip. In de tweede kolom (Erbij) de bieren voor bij het gerecht. Ook hier weer een ruime keuze. Cole combineert twee werelden; die van koken met bier en die van pairen met bier. Overigens zijn er ook recepten waarbij alleen de bieren voor het koken worden vermeld.

Melissa Cole

Dit boek is geschikt voor iedereen die van koken houdt, maar vooral ook voor mensen die van bier en koken houden. Stevig gebonden, mooi vormgegeven met de essentiële informatie overzichtelijk gepresenteerd. Een smaakmakende inspiratiebron. Ga je uit dit boek koken? Deel je ervaringen dan op de social media en tag de auteur (T@melissacole Insta: melissacolebeer).

Melissa Cole, Bier in de keuken. Recepten met bier& de lekkerste bieren bij je gerecht. Uitgeverij Spectrum. Hardcover, 224 pagina’s. Prijs: 24,99.