Uiltje Baking Company
Brouwerijen

Uiltjes speciaalbiercafé tijdelijk Uiltje Baking Company

Tijdens de eerste COVID-sluiting afgelopen voorjaar sloot Robbert Uyleman, oprichter van Uiltje Brewing Company – net als andere Haarlemse ondernemers – zijn bar. Zijn medewerkers reden rond met bierpakketten, en er werden digitale proeverijen georganiseerd. Bij de tweede lockdown besloot hij onmiddellijk dat hij iets anders zou doen.

Bakkerij met een twist

Dat ‘iets anders’ is de winkel Uiltje Baking Company, die donderdag 19 november werd geopend. Met de hulp van lokale Boulangerie Oscar bakt Uiltje Baking Company zuurdesembrood met een twist – het brood wordt gemaakt met o.a. gist en granen die Robbert gebruikt om bier te brouwen bij Uiltje Brewing Company, de populaire Haarlemse brouwerij die hij in 2012 oprichtte.

“Mijn eerste zorg was dat ik geen van de werknemers van de bar wilde ontslaan”, zegt Uyleman. “Tegelijkertijd ben ik niet precies het type persoon dat graag stil staat, dus heb ik besloten om de tweede lockdown te gebruiken om iets creatiefs te doen, iets anders met de bar.”

Het was niet echt gemakkelijk om de verandering te maken. Maar samen met zijn medewerkers, de hulp van Boulangerie Oscar, en andere lokale bedrijven zoals Broers Verhuur en Printhuis Haarlem, was Uyleman in staat om zijn populaire biercafé in een professionele bakkerij om te zetten.

Uiltje Baking Company

“In de loop der jaren hebben Uiltje Brewing Company en de Uiltje Bar samengewerkt met lokale en gelijkgestemde ondernemers. Boulangerie Oscar is mijn favoriete bakkerij en ik kom er graag, dus ik vroeg hen om advies. En hoewel ik een brouwer ben en geen bakker, hebben de twee ambachten eigenlijk best veel gemeen. In de basis werken we allebei met graan en gist.”

Uiltje Baking Company: bierbrood

Met zijn bakkerij belooft Uyleman dezelfde creativiteit en enthousiasme naar zuurdesembrood te brengen als hij naar zijn bier brengt.

“Elke dag zal er iets anders zijn. Denk aan brood gebakken met Bird of Prey IPA gist, en Bierbostel brood wat elke dag van een ander brouwsel komt. Denk aan funky combinaties met behulp van de karakteristieke granen die we gebruiken in onze meest populaire bieren bij Uiltje,”zegt hij. “Al het brood is 100% natuurlijk, absoluut geen toevoegingen. Net als ons bier kan ons brood het beste vers gegeten worden.”

Naast zijn oorspronkelijke doel om zijn werknemers in dienst te houden, is Uyleman ook ondernemer en hoopt dat de vele bierliefhebbers die normaal gesproken naar de Uiltje Bar komen nu ook in de rij staan om het Uiltje brood te proberen.

“We hebben erg veel plezier en houden ons lekker bezig in deze gekke tijd”, zegt hij. “Maar het runnen van een bakkerij is een heel andere wereld dan het runnen van een bar of brouwerij. We zijn net zo fanatiek als altijd, maar  zodra deze pandemie voorbij is worden we weer gewoon een biercafé.”

Uiltje Baking company, Zijlstraat 18, Haarlem, open Woensdag t/m Zaterdag van 08:00-15:00. De pop-up bakkerij blijft sowieso open tot 31 december 2020 en daarna zolang de lockdown duurt.

Uiltje baking Company