Ooit was Twente het domein van Grolsch, die van oorsprong Achterhoekse brouwerij die later ook in Enschede actief werd. Inmiddels is Grolsch in Japanse handen en staat er een hypermoderne brouwerij in Boekelo, aan de rand van Enschede. Maar hoe Twents is dat bier eigenlijk nog? Hoe dan ook Grolsch is en blijft geliefd in de streek en ook daarbuiten, maar de laatste jaren zijn er steeds meer Twentse brouwerijen gekomen die de moeite waard zijn en overal in de streek zie je die bieren in de slijterijen en in de horeca. Een kennismaking met enkele Twentse bieren.
Salland
We beginnen net buiten Twente, in Salland, waar in Raalte de Sallandse Landbier Brouwerij actief is aan de Almelosestraat. Alleen de straatnaam geeft al aan hoe nauw dit gebied met Twente is verbonden. We proeven de blonde Johannes, een goed door drinkbaar en lekker fris, niet al te bitter blond bier van 6% alcohol. De brouwerij maakt ook nog een donker bier, donkere Henricus, een witbier en een bockbier. De Sallandse-Landbieren worden gebrouwen in prachtige koperen ketels.
Othmar in Ootmarsum
Nu de Twentse bieren! We gaan naar het schilderachtige plaatsje Ootmarsum waar al sinds 1999 de uitstekende Othmarbieren worden gebrouwen. Koning Othmar zou de man zijn die lang geleden het plaatsje heeft gesticht. Bezoekers van het idyllische plaatsje, waar veel kunst te zien is, zullen over enige tijd de nieuwe Othmarbrouwerij (officiële naam bierbrouwerij Heupink & Co) kunnen zien in het nieuwe Commanderiecomplex dat net buiten het dorp verrijst. Volgende maand (vanaf 1-12-16) zal de brouwerij hier operationeel zijn. Opmerkelijk is dat alle bieren volgens het Duitse Reinheitsgebot worden gebrouwen, maar misschien is dat niet zo gek zo vlakbij de Duitse grens en met veel Duits bezoek. Bovendien is de familie Heupink in een ver verleden (rond 1800) al een vooraanstaande lokale brouwersfamilie geweest. In feite gaat het om de voortzetting van een lange brouwtraditie.
Het Othmar bockbier is zeer aangenaam en het weizenbier is ook een echte Duitse weizen qua stijl. De brouwerij maakt de volgende bieren: goud, weizen, rauchbier, tripel, bock, stout en dunkelweizen. Alles verraadt de nabijheid van Duitsland. De verpakkingen hebben klassieke uitstraling, die volledig past bij het mooie dorp en de brouwhistorie.
Twents bier uit Hengelo
In Hengelo werd ooit ook bier gebrouwen, maar uiteindelijk is deze brouwerij verworden tot een pilsfabriek die in handen van groot conglomeraat van brouwerijen uiteindelijk alleen private label pils maakte, onder andere de Aldi. De brouwerij is al jaren geleden gesloopt maar er staan nog wat gebouwen en op dit complex is een nieuwe brouwactiviteit ontstaan van de Twentse bierbrouwerij, die voor een kleine brouwerij opmerkelijke mainstreambieren maakt, zoals een pils, een bockbier en zelfs een radler. Het paradepaardje is echter de honingtripel en bij de eerste slok is het alsof je een hap pure honing neemt. Maar dan proef je de aangename, maar stevige hopbitterheid. Bij de brouwerij is ook een proeflokaal annex restaurant.
Landgoed Twickel
Een echte microbrouwerij is te vinden op landgoed Twickel in Delden. Onder de naam Möllinkwoner maakt Karin van Veen een tripel met de naam Bergdröpke in batches van 20 liter met hop uit eigen tuin. Brouwer Karin van Veen heeft de brouwinstallatie ondergebracht bij de nabijgelegen kaasboerderij Erve Mölinkwoner. Daar komt de naam van het bier vandaan. Ze wil vooral niet te groot worden. De uitstekende tripel is verkrijgbaar in de horeca, zoals hotel-café Sevenster. RTV Oost portretteerde de kersverse brouwster. Je ziet het hier.
In Enschede is brouwerijhuurder Eanske actief die gebruik maakt van de brouwcapaciteit van de Sallandse Landbier Brouwerij. Deze brouwer, al eerder geportretteerd op hopsters.eu, timmert flink aan de weg. We proeven Hoog & Droog en Eanske Fresh Hops. Hoog en Droog is wat de brouwer een ‘strong brown ale’ noemt , is een bovengistend donker bier met een stevige hopbitterheid, De afdronk neigt naar een drop. De Fresh Hops is een heerlijk doordrinkbaar bier. Mistig tot troebel. Niet al te bitter. Een fijne dorstlesser.
Na een paar dagen Twente is duidelijk dat de Twentenaren niet alleen verwend zijn met een prachtige omgeving, maar ook met een schitterende biercultuur.