Bieren Trappist

Trappisten Engelszell stoppen met brouwen

De Oostenrijkse trappisten van de abdij in Engelszell stoppen met brouwen. Na Spencer in de VS en Achelse Kluis in België in korte tijd de derde trappistenbrouwerij die de poorten sluit. Een ontwikkeling die veel bierliefhebbers zorgen zal baren. Opvallend is wel dat het drie brouwerijen zijn die relatief kortgeleden zijn begonnen. Engelszell brouwde sinds 2012.

Nadenken

Dit schrijft de Oostenrijkse krant Kronen Zeitung: ‘De Heer gaf het, de Heer nam het: de trappisten trekken zich terug uit Engelhartszell. Echter niet meteen. De pauze om na te denken over hoe nu verder, zou twee jaar moeten duren. Want het gaat niet alleen om de laatste vier monniken, maar ook om een tiental werknemers en enkele bedrijven.’

Weg uit Engelszell

De trappisten zullen de abdij van Engelszell in Opper-Oostenrijk opgeven, zo meldde het mediabureau van de Oostenrijkse religieuze orde woensdag. “Door het gebrek aan jongeren en de leeftijdsopbouw verlaten de laatste vier trappistenmonniken het klooster in Opper-Oostenrijk”, staat er. Er is echter nog geen vaste datum.

Sinds 1925 waren er trappisten in Engelszell, het laatste trappistenklooster van Oostenrijk. Het klooster dateert echter uit de 13e eeuw toen het werd gesticht door de cisterciënzers. Aan het einde van de 18e eeuw ontbond keizer Jozef II het in de loop van de secularisatie.

“Sinds het najaar van 2022 is er een commissie in actie voor Engelszell, die talloze vergaderingen, reflecties en analyses heeft uitgevoerd en verschillende scenario’s heeft doordacht”, aldus het mediabureau van de religieuze ordes in Oostenrijk. “In april 2023 kwam de commissie unaniem tot het besluit om het bevel te vragen het klooster te sluiten en een nieuwe woonplek voor de fraters te zoeken.”

Toekomst bedrijven onzeker

Wat er met de aan het klooster gelieerde ondernemingen gaat gebeuren is onzeker. Wat wel zeker is dat het bier het Authentic Trappist Product keurmerk gaat verliezen.