Biercultuur Bieren Bierwereld Brouwen Brouwerijen

Top 30 van Bier! Magazine, editie 2019

De #1 van de top 30 van Bier! Magazine is bekend: Rudy Ghequire. Hij is de man die al 37 jaar actief is bij de befaamde brouwerij Rodenbach als brouwmeester, brouwerij directeur en ‘geestelijk leider’.

Drijvende kracht

De Belgische brouwerij Rodenbach is tegenwoordig onderdeel van Swinkels Family Brewers. Dat biedt de traditionele brouwerij van Vlaams roodbruine bieren een perspectief op de toekomst.

Ghequire is nog lang niet klaar bij Rodenbach, vertelt hij aan Bier! Magazine. Het toonaangevende magazine meldt ook dat hij de stille kracht is achter brouwerij Kazematten Ieper die dit jaar 5 jaar bestaat.

Dubuisson

In de top 30 staan iets meer Nederlanders dan Belgen, maar toch leveren onze zuiderburen een significante bijdrage aan de lijst en dat is uiteraard niet voor niets. Op de 4e plek bijvoorbeeld staat Hugues Dubuisson, de 8e generatie van de bekende brouwerij Dubuisson, die dit jaar het 250 jarig bestaan viert.

Mooie namen

Andere mooie namen in deze top 30 zijn die van Marco Lauret, broeder Isaac van La Trappe en Gerard Arts van de Budelse bierbrouwerij. Er is ook een mooie plek voor Do Bongers uit Nijmegen, die in Schotland brouwt en daar dit jaar werd verkozen tot ‘Scottish brewer of the year 2019’.

Yuri Hegge

Mooi ook dat Yuri Hegge in de lijst staat. Hij brengt met zijn cafe Foeders een stuk België naar Nederland en promoot er onder meer bieren van spontane gisting. Ik ben benieuwd naar zijn nieuwe zaak ‘Het Lagerhuys’ op het Damrak in Amsterdam.

BierTalent

Bas Schampers is ook terug te vinden in de top 30. Terecht, want samen met Henri Reuchlin en Pepijn van der Waa heeft hij BierTalent opgericht, een bieropleiding speciaal gericht op de horeca. En met zijn Bourgondische Bierkelder doet hij ook mooi werk. Op dit moment zie ik Bas regelmatig omdat ik de opleiding Stibon 2 volg, waar hij de groep leidt. Daarnaast heeft hij nog zijn eigen onderneming Baspitality.

250 cafés

Mooi ook dat Fiona de Lange (weer) in deze lijst staat. Zoveel jaar al promoot ze bier en alles wat erbij komt kijken op radio, televisie, in het magazine ‘More than drinks’ en tijdens haar masterclasses. Daarnaast schrijft ze boeken en het afgelopen jaar verscheen het vuistdikke boek over 250 mooie biercafés. Ik heb het genoegen in het kader van de huisbierverkiezing van horecavakblad Entree en de Bierspecialist in de horeca, regelmatig met Fiona te kunnen samenwerken

Het meest recente boek van Fiona.

Simon Fokkema hoort zeker in het rijtje thuis. Natuurlijk zijn er veel meer mooie biercafés maar wie bij In de Wildeman is geweest en ziet hoeveel activiteiten hij daar ontplooit, begrijpt dat juist hij in de lijst staat.

Simon Fokkema (r.) bij de introductie van BrewDog Overworks.

Tina Rogers heeft een prachtig bierblog en verzorgt tegenwoordig ook nog podcasts. Ze bezoekt veel bierfestivals en doet er verslag van. Zo levert ook zij een bijdrage aan de Nederlandse biercultuur.

Nog meer namen

Zonder alle Belgen, die terecht in deze lijst staan, tekort te willen doen, toch nog een paar Nederlandse namen uit de lijst: John Brus en Arjanneke van den Berg van respectievelijk brouwerij De Molen en de Gooische bierbrouwerij kunnen trots zijn op wat ze hebben neergezet. Wie deze brouwerijen heeft bezocht, weet waarom. En John Brus is ook in Delft actief, waar een prachtig Brouwhuis is geopend.

Vierde top 30

Voor de vierde keer heeft het toonaangevende Bier! Magazine deze lijst samengesteld. Het is de verdienste van Fedor Vogel en de redactie, dat er naar deze lijst wordt uitgekeken. Het is een eer om erin te staan en dat zegt iets over het aanzien van het magazine. Zelf was ik ook vereerd dat ik dit jaar een plek mag innemen in de top 30, dankzij mijn werkzaamheden voor de horecavakblad Entree. Entree gaat nog meer aandacht aan bier besteden: in 2020 komen er twee bierspecials, naast de aandacht voor bier in de reguliere uitgaven. Puck Kerkhoven speelt hierbij een belangrijke rol.

Meer dan deze 30

Zo zijn we allemaal op onze eigen manier bezig het aanzien van bier in Nederland op een hoger plan te brengen. En het zijn niet alleen de mensen in deze top 30 die dat doen, maar gelukkig nog ongelooflijk veel meer bezielde bierliefhebbers. Ik hoef de namen niet te noemen want op deze website komen ze regelmatig aan bod via hun boeken of hun bieren.

Komende maand in Entree

In de komende editie van Entree (januari) verschijnt een artikel over de Huisbier van het jaar’ verkiezing. Daarnaast een interview met de altijd welbespraakte bierkenner Rick Kempen over alcoholvrije bieren.