Bieren Brouwerijen Onderscheidingen

De top 30 van Bier! Magazine

Er is nog nooit zoveel gesproken over een uitgave die nog niet eens was verschenen, als over de nieuwste editie van Bier! Magazine. Nu ik het blad heb gezien is het tijd om er echt iets over te zeggen, als dat al nodig is, want uiteindelijk is de lijst met 30 namen van mensen die er in 2016 toe hebben gedaan in de bierwereld, gewoon de keuze van Bier! Magazine. En daarin zijn ze volledig vrij.

Mis ik iemand in de lijst? Fiona de Lange misschien. Natuurlijk, ze is erg vaak op televisie en alom bekend en ze deed in 2016 hetzelfde als in 2015, namelijk met tomeloze energie speciaalbier promoten. Ik heb eens iemand horen zeggen dat ze  te commercieel is, maar dat vind ik lariekoek. Iedere biersommelier en iedere bierbrouwer en ieder speciaalbiercafé doet het uiteindelijk om er wat mee te verdienen.

Waar zijn de vrouwen?

Om met de deur in huis te vallen: er staan weinig vrouwen in de top 30. En dat terwijl er veel goede vrouwelijke biersommeliers zijn, die met hart en ziel speciaalbier promoten. Therèse Boer moet er natuurlijk in. De sommelier van een invloedrijk sterrenrestaurant komt met een bierkaart.  Zo lever je een bijdrage aan de status van bier.

20161214_163159.jpg

Groen

Wie mis ik nog meer? Misschien had de Gulpener bierbrouwerij ook wel vertegenwoordigd moeten zijn in de lijst. Het nieuwe initiatief Brouwlokaal (met microbrouwerij) is de moeite waard en ook in 2016 verraste Gulpener weer met speciale limited edition bieren. Van de gevestigde orde is het sowieso de groenste brouwerij.

Grote vijver

Maar goed, laten we het hebben over de mensen die er wél in staan. Het zijn niet alleen Nederlanders en dat is een goede zaak want wat in België gebeurt is zeer relevant voor de Nederlandse markt. Daarmee is de vijver groter en de kans om er als Nederlandse Bierspecialist in te komen een stuk kleiner.

De ontwikkelaars van het proefglas AnDer 1.0 hebben goed werk geleverd. Het glas is al twee keer gebruikt bij de proeverij voor het Lekkerste Huisbier van Nederland en de proevers zijn er erg enthousiast over. Als je met zo’n glas zorgt dat het werk van keurmeesters en sommeliers beter verloopt, dan doe je iets goeds voor de Nederlandse bierwereld.

20161214_163343.jpg

Dat Marco Lauret en Michel Ordeman in de lijst staan vind ik ook niet vreemd. Iedere keer weer als ik die Jopenkerk betreed geniet ik van dit unieke concept. En een Fortbrouwerij is ook echt iets bijzonders. Het zijn publiekstrekkers die daarmee de drempel naar speciaalbier verlagen. Bovendien bieden zijn beleving, wat tegenwoordig erg belangrijk is.

Geen Tommie Sjef

Tommie Sjef Koenen ontbreekt de lijst en hem had ik er dan weer wel in verwacht. Misschien is hij te kort bezig. De meeste discussie zal gaan over de nummer één, Jan-Renier Swinkels en ongetwijfeld ook over de meesterbrouwer van Heineken die dankzij H41 hoog in de lijst staat. Daar zit de pijn voor de echte craftbeer liefhebbers, denk ik. Zie mijn vorige blog over deze kwestie.

… en geen Marco Daane

De man die de aanval opende op de keuze voor Jan-Renier Swinkels, Marco Daane, had volgens mij wel in deze lijst moeten staan. Met zijn boek heeft een belangrijk fundament gelegd onder de biergeschiedschrijving. Dat had wat mij betreft beloond mogen worden.

Wie er ook in de lijst staat en wie er ook ontbreekt, Bier! Magazine heeft een discussie doen losbranden en dat vind ik de grootste waarde van deze lijst. Omdat er verder geen objectieve normen zijn voor beoordeling van de volgorde, lijkt iedere discussie mij zinloos. Tenzij het uitmondt in een goed gesprek, onder het genot van een glas uitmuntend bier.

Mooi artikel over Berghoeve
Mooi artikel over Berghoeve

Verder in Bier! Magazine, naast veel vertrouwde onderdelen aandacht voor bierstad Amersfoort en een mooie reportage over de Berghoeve Brouwerij.

 

De top 30 van Bier! Magazine heeft een omstreden aanvoerder
De top 30 van Bier! Magazine heeft een omstreden aanvoerder

20161214_163415.jpg