Uncategorized

Thorberg: gebalanceerde Belgische IPA met 5 hopsoorten

Getuige de reacties op Untappd is de Belgische IPA Thorberg de moeite waard. Dat wordt bevestigd na het proeven van twee flesjes: een mooie gebalanceerde IPA, gebrouwen in België. Volgens  de ontwikkelaars, die het bier laten brouwen bij Brouwerij Anders! in Halen, die in 2011 werd opgericht, een bier met meer balans dan de Amerikaanse IPA’s.

thorberg2

Er is gebrouwen met een Belgische Golding hop en met vier Amerikaanse hopsoorten: willamette, citra, equinox en mosaic. Een prima doordrinkbaar bier. De citrusaroma’s is het eerste wat opvalt bij het inschenken, maar wat het bier aangenaam maakt is het ontbreken van een plakkerig gevoel in de mond. Een prima doordrinkbare IPA, die toch de aroma’s en hopbitterheid heeft die liefhebbers verwachten.

Gin met hop

De initiatiefnemers laten meer dranken ontwikkelen, onder meer een gin met hop. Alle dranken zijn geproduceerd in België. Met deze IPA heeft brouwerij Anders! vakwerk afgeleverd. Thorberg is ook verkrijgbaar in Nederland. De  mensen achter het merk latenook een slow brewed golden ale brouwen, die zich kenmerkt door 3 gistsoorten. Er zijn twee fermentaties met biergist en een fermentatie met champagnegist.

Achter het merk Thorberg zitten gepassioneerde drankprofessionals die zelf dranken ontwikkelen en ze vervolgens laten produceren.

Informatie afkomstig van de Thorberg website:

Brouw proces: gebrouwen met een moutsamenstelling van pilsmout en caramelmout (lichte). De gist is een speciale gist die bijzonder geschikt is voor de fruitige IPA bieren.

Hopping: De hopping gebeurd in 3 keer met zowel Belgische als Amerikaanse hoppen. De bitterheid ligt rond de 40 IBU en is gedryhopt met 3 verschillende Amerikaanse hoppen. Daarnaast wordt er ook late hoping toegepast.

Hop soorten: De hoppen zijn Belgische golding en Amerikaanse willamette, citra, equinox en mosaic.

Smaak: Heel fris, lekker bitter met een lange nasmaak van citrusfruit. Een heerlijke doordrinker voor de zonnige dagen of als dorstlesser na het verrichten van heldendaden.

Hergisting op fles: wals het laatste bier in de fles en giet dan toe in het glas.

Alcohol gehalte: 6.5%

I.B.U.: 40