Bierwereld Brouwerijen Brouwers

Tentoonstelling over Maastrichtse brouwgeschiedenis

Brouwers aan de Maas

Van 5 mei tot en met 10 juni wordt in de mouterij van de voormalige Brouwerij Bosch (Wyck, Maastricht) de rijke en enigszins onderbelichte historie van de Maastrichtse brouwnijverheid getoond. Tijdens de tijdelijke tentoonstelling wordt aandacht geschonken aan onder andere de oudste brouwersactiviteiten van Maastricht, ambachtsgilden en de ontwikkelingen van transport en van reclames. Centraal staan de verhalen over de brouwers en hun familie

Rijkdom

Statige familiefoto’s, grote herenhuizen en villa’s, rokende schoorstenen, een van de eerste automobielen in de provincie en paard met wagen volgeladen met biervaten; de tentoonstelling toont welvarende ondernemers die hun vermogen hebben vergaard door het brouwersambacht. Mede door deze rijkdom vervulden de Brouwers aan de Maas de voorbije eeuwen vaak invloedrijke rollen in de Maastrichtse samenleving. De expositie schetst een beeld van de brede ondernemingsgeest van de brouwers. Behalve bierbrouwer waren de brouwers vaak ook oprichter of eigenaar van bijvoorbeeld een jeneverbranderij, een zout- en zeepziederij of van een azijnfabriek. 
Wie vandaag de dag door Maastricht flaneert, kan nog steeds erfenissen uit het brouwerijverleden tegenkomen. Namen zoals de Bisschopsmolen, Marres, Bosch en De Ridder zijn nog steeds zichtbaar in het Maastrichtse straatbeeld.

De laatste Maastrichtse brouwerij, Brouwerij De Ridder, sloot in 2002 de poorten. Een aantal voormalige brouwerijcomplexen wordt hergebruikt. Daar waar ooit op macroniveau werd gebrouwen, ontwikkelen zich nu nieuwe micro brouwerijen. Een voorbeeld is De Maastrichter Maltezer.
Met de tentoonstelling Brouwers aan de Maas bieden Stichting de Ridder, voorheen Brouwerij de Ridder gebroeders van Aubel, en Museum aan het Vrijthof een podium voor de rijke historie van de Maastrichtse brouwersfamilies en hun nalatenschap. 

Openingstijden


De tentoonstelling in Brouwerij Bosch (Wycker Grachtstraat 26) is te bezoeken van 5 mei t/m 10 juni van donderdag t/m zondag en op Pinkstermaandag tussen 12:00 en 17:00 uur. Op vrijdagen is de expositie tot 19:00 uur geopend.Groepen kunnen Brouwers aan de Maas met een rondleiding bezoeken in combinatie met een bezoek aan Brouwerij Bosch. Voor meer informatie kunt u de websites bezoeken van Brouwerij Bosch, Museum aan het Vrijthof en Maastricht Marketing.
www.brouwerijbosch.nl 

www.maastricht-marketing.nl
Foto’s: Hopsters.eu/Regionaal Historisch Centrum

De voormalige brouwerij de Ridder. Foto: hopsters.eu
De Maastrichter Maltezer
De voormalige brouwerij Bosch aan de Wycker Grachtstraat. Foto: hopsters.eu