Bieren Brouwerijen

Supercollab: 23 brouwers steunen Stichting TuTu

SpierBier in Mijdrecht heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een productiebrouwerij voor 23 huurbrouwers. Op 21 mei brouwden ze met elkaar een California Common voor het goede doel.

Richard Spierdijk van SpierBier, de brouwerij die hij samen met Gilbert Janmaat oprichtte, is trots op de supercollab voor Stichting Tutu. Zijn brouwerij ging tijdens de lockdowns steeds vaker met en voor huurbrouwerijen werken. Het aantal brouwerijen dat met Spierbier wilde samenwerken groeide uit tot het maximum dat de brouwerij aankan. “We zitten nu qua productie helemaal vol en we moeten nieuwe opdrachten aan ons voorbij laten gaan voorlopig”, zegt Spierdijk.

De bijzondere brouwdag van alle 23 huurbrouwerijen, was een idee van Spierdijk. “Ik wilde een get together met alle brouwerijen. Van het een kwam het ander en zo ontstond het idee om voor een goed doel te gaan brouwen.” De brouwers vonden sponsoren in Selected Brewing Ingrediënts (ingrediënten), Can x Lab (blikken), brouwerij De School (afvullen) en Lieke Ontwerpt (ontwerp etiket).

1000 liter voor Stichting TuTu

Stichting TuTu, opgericht door Evert Muis, is speciaal bedoeld voor kinderen van een terminaal zieke ouder die blijvende herinneringen willen maken. Het verhaal van Evert Muis begon met een simpele post op LinkedIn. Een foto van een grote man, met imposante baard en zijn dochter op zijn arm. Allebei gekleed in een zuurstokroze tutu. Slechts 37 jaar oud en gediagnosticeerd met uitgezaaide melanoomkanker. Vorige maand is hij overleden. Zijn Stichting gaat verder om kinderen met een terminale ouder een mooie dag te laten beleven.

California Common TuTu

De 23 brouwerijen brouwden bij SpierBier ruim 1000 liter California Common (een van oorsprong Amerikaanse bierstijl).  Lieke Ontwerpt creëerde op een groot scherm ter plekke een etiket. Ik liep tijdens de brouwdag even binnen om de sfeer te proeven. In een kameraadschappelijke sfeer werd gebrouwen en bijgepraat. De dag werd afgesloten met een gezamenlijk maaltijd.

3000 blikken

Door de sponsoring kan per blik 1,50 worden afgedragen aan de stichting. De opbrengst zal ongeveer 4000 – 4500 euro zijn, waarmee vijf tot zes gezinnen een mooie dag kan worden aangeboden. Door dit bier te kopen, steunen bierdrinkers de missie van de tutu-dragende papa. De distributie verloopt via de deelnemende brouwers.

Sander Voorn en Richard Spierdijk

Faciliteiten en advies

Een van de brouwers die gebruik maakt van de faciliteiten van SpierBier is biersommelier Sander Voorn van brouwerij ’t Blauwe Hert. “Ik brouw hier mijn Scotch ale Bronstig en mijn tripel Hinde. SpierBierheeft alle faciliteiten en Richard helpt en adviseert bij het brouwen. Er zit nu een derde bier in de gistingtanks, Storyteller, een bier dat ik voor een lokaal bedrijf, Loyals, heb gebrouwen. Je bent hier als brouwer gewoon thuis. Richard ontzorgt. We nemen het recept door en waar nodig schaalt Richard het recept op naar deze installatie. Ik brouwde met hergisting op fles en Richard vult onder druk af, dus dat is wel een verschil. Je mist je nagisting, maar je merkt dat de kwaliteit heel goed is.”

Deelnemende brouwerijen

Brouwerij De 12 Stuyvers; Brouwerij het Bierkwartier; Boschgenot BorrelNoot Brouwerij;   Brouwerij RaZ; Brouwerij Vuurtje;  De HouseBrouwerij; Filmtheater de Uitkijk; Happy Demons Craft Beer; Wonderwaternl;  Jelster Brouwerij;  LOST;  Low Five Brewing;  Natum Brouwerij;  Rare Jongens brouwerij; Brouwerij Stijl;  Brouwerij ‘t Blauwe Hert; Brouwerij Vogelvrij; Brouwerij de Waaghals;  Castorix; STAD 1806.

De California Common TuTu is verkrijgbaar vanaf  juli.