Bieren Bieronderwijs

StiBON bieropleiding: een mooie ervaring

In 2009 maakte Nederland kennis met een nieuw fenomeen, de bieropleiding. De Stichting Bieropleiding Nederland, kortweg StiBON, begon toen met een cursus op niveau één: algemene bierkennis. Onontbeerlijke vakkennis voor iedereen die beroepsmatig bier verkoopt of het nu is in de retail of in de horeca.

Goed, het is even wennen om na werktijd richting Amsterdam te rijden en in café Loesje, een zaaltje van het Deliriumcafé, 4 uur lang les te krijgen over bier. Zeker als je al ruim 30 jaar allerlei speciaalbieren proeft, er veel over hebt gelezen, het zelfs een tijdje hebt gebrouwen en er ook nog eens regelmatig over schrijft. En wie zijn de anderen die naar deze cursus komen? Allemaal horecaondernemers? Niets is minder waar. Vogels van diverse pluimage, van mensen die plannen hebben om zelf een brouwerij te beginnen, tot een IT-er die gepassioneerd bierliefhebber is. En uiteraard zijn er ook horecamensen.

 wp-1476123011890.jpg

Broodnodig

Waarom was deze opleiding nodig? Gewoon omdat Nederland van een pilswoestijn is veranderd in een land met talloze biercafés, ruim 400 bierbrouwerijen of brouwerijhuurders en met winkelschappen vol speciaalbieren. Waarom speciaal? Omdat pils hier altijd de norm was. Mensen die in de horeca of in de detailhandel werken, krijgen vragen over de bieren die ze verkopen en er bleek een groot hiaat in hun productkennis. Ook de reguliere horecaopleidingen laten bier grotendeels links liggen. Dankzij een aantal liefhebbers die ook professioneel met bier bezig zijn, werd er een stichting opgericht om bieronderwijs te gaan geven. Dat is nu zeven jaar geleden en de cursussen raken steeds sneller vol en worden op verschillende plekken in het land gegeven.

Niet onbelangrijk: de proefvolgorde
Niet onbelangrijk: de proefvolgorde

Wankel

Uit eigen ervaring blijkt dat het vervreemdend is als je een bier blind moet proeven uit een officieel proefglas. Het vertrouwde etiket en een bijpassend glas ontbreken. En zonder die iconische ‘bewegwijzering’ wankelt de grond plots onder je voeten. Je blijkt een Duvel niet als zodanig te herkennen! Sowieso blijkt het lastig de bierstijl te herkennen en een bockbier wordt voor een dubbel aangezien. Je leert van alles over aroma’s, over proeven en genieten. Wat ruik je eigenlijk? Je medecursisten roepen van alles, maar zelf ruik je het niet (goed). Kortom, je dacht heel wat over bier te weten maar hier word je dan toch weer heel erg bescheiden van.

Heerlijk

Maar bovenal is het leuk om met anderen serieus bier te proeven. De lesstof is interessant en je hoort dingen die je toch nog niet wist. Na drie cursusavonden is duidelijk dat dit verplichte kost zou moeten zijn voor iedereen die beroepsmatig met bier werkt. Maar ook voor de liefhebber is het heerlijk om in cursusvorm zes avonden te proeven op het StiBON niveau 1: algemene bierkennis. En wie er goed in is, kan doorstromen naar niveau twee en misschien biersommelier worden. Een mooi en smakelijk perspectief.

www.stibon.nl