StiBon bieropleiding digitaal
Bieronderwijs

STIBON Bieropleiding gaat digitaal

Sinds kort biedt StiBON bieropleidingen haar opleiding Bierambassadeur niveau 1 ook digitaal aan. Daarbij houdt Nederlands oudste en bekendste bieropleider zoveel mogelijk vast aan de kernwaarden van haar opleidingen: kleine groepen, maximale interactie en blind proeven.

Ervaring met virtueel klaslokaal

“We hebben bij een pilotproject ervaring opgedaan met het online geven van StiBON lessen in een virtueel klaslokaal”, vertelt Henri Reuchlin, coördinator van StiBON. “De interactie is niet zoals in de gewone les, maar zeker wel zo goed, dat we de mogelijkheid nu breder willen aanbieden. Deelnemers krijgen de te proeven bieren thuisgestuurd, zodanig verpakt en gecodeerd, dat je ze blind kunt proeven. Doordat je alle bieren en overige lesmaterialen thuisgestuurd krijgt en interactie mogelijk is, is de StiBON opleiding niet te vergelijken met andere digitale opleidingen. Iedere fysieke les wordt gesplitst in twee delen, om de schermtijd niet te lang te maken. Voor het examen is overigens wel fysieke aanwezigheid verplicht.”

Klassikaal onderwijs blijft

Als het wettelijk mogelijk is zal StiBON dit najaar ook weer reguliere klassikale lessen organiseren. Het StiBON opleidingsprogramma bestaat uit drie niveaus. Meer dan veertienhonderd bierambassadeurs hebben het eerste niveau inmiddels gehaald en het bijbehorende koperen speldje ontvangen. De opleidingen op niveau 1 worden door het hele land gegeven. De vervolgopleiding op niveau 2 wordt gewoonlijk in de regio Amsterdam en Eindhoven georganiseerd. Voor het afrondende niveau 3 reizen de deelnemers af naar Obertrum in Oostenrijk, zodra dat mogelijk is. Daarnaast leidt StiBON samen met Lentiz onderwijsgroep een MBO4 opleiding tot brouwer.”

www.stibon.nl