Stadsbrouwerij Maastricht
Brouwerijen

Stadsbrouwerij Maastricht: Maltezer en meer

Stadsbrouwerij De Maastrichter Maltezer heet vanaf nu: Stadsbrouwerij Maastricht. Een naam die goed bij de brouwerij past, aangezien die is gevestigd in de gebouwen van de laatste actieve stadsbrouwerij, de in 2002 gesloten Brouwerij De Ridder.

“Het afgelopen jaar hebben we in Maastricht niet stil gezeten en hebben we de tijd genomen om onze uitstraling nog eens goed onder de loep te nemen. Tijd die we ongevraagd en ongewenst gekregen hebben, tijd die ons de kans gegeven heeft sterker terug te komen. We maken een frisse start, met een nieuwe naam”, zeg hij. Vanaf 28 april 2021 gaan de brouwerij verder als Stadsbrouwerij Maastricht.

Stadsbrouwerij Maastricht
Tom de Lepper

Verbinding

De Lepper licht toe: “Maastricht is de stad van het goede leven, de stad die leeft, viert, eet en drinkt. En de stad die verbindt. Tussen zakelijk en bourgondisch, tussen historie en toekomst, tussen ‘Mestreech’ en Europa, tussen historische monumenten en moderne universiteit, tussen gastvrijheid en genieten. Die verbinding proef je in de bieren van Stadsbrouwerij Maastricht.  Het is een toonbeeld van de Maastrichtse bierhistorie, gelegen op de plek waar de Maas zowel de oost- als de westkant van de stad kust.”

Bij de nieuwe naam hoort ook een nieuw logo. “We hebben gekozen om de St. Servaasbrug af te beelden. Niet alleen omdat onze stadsbrouwerij aan de voet van de brug ligt maar ook omdat een brug voor verbinding staat.  Een simpele, maar essentiële basisbehoefte van de mens.

Stadsbrouwerij Maastricht
Het nieuwe logo

Assortiment

“We brouwen in onze core range verschillende toegankelijke speciaal bieren”, zegt De Lepper. De Dorstige Lambertus is een Belgisch  Blond van 5,5%. Het gebruik van pilsmout geeft dit bier zijn doordrinkbare karakter. Het subtiele gebruik van bitter- en aromahop in combinatie met de gekozen mouten zorgt voor een fris blond bier met een licht kruidige en bittere afdronk.

Voor hopliefhebbers is er de Hoppy Blond van 5,4%, die de naam Royale Martinus draagt. Het gebruik van korianderzaad en Amerikaanse hoppen geeft een verfrissend karakter en een milde bitterheid. Citrus en exotische fruitsmaken voeren de boventoon in dit bier dat van een moutzoete aanzet eindigt in een frisbittere afdronk.

Uit de ketels stroomt ook een Westcoast IPA van 7%, met de naam De Avontuurlijke Gérard. Hop is de grote smaakmaker in dit bitter en fruitig bier. Liefst vijf verschillende hopsoorten tekenen dit bier. Met een aroma van tropisch fruit en daarnaast aardse tonen als dennen.

Maltezer is terug

Ooit brouwde de Maastrichtse brouwerij De Ridder de Ridder Maltezer. Een legendarisch bier een schoolvoorbeeld van het biertype Dortmunder. Stadsbrouwerij Maastricht brouwt de Maltezer nu weer naar een recept uit 1954. Het is een volmout Dortmunder met een alcoholvolume van 6,5 procent. Een bier waar zoet en bitter hand in hand gaan door de combinatie van een licht fruitige smaak (steenvruchten, abrikoos) met een licht bittere afdronk.

Het zwaarste bier is De krachtige Victoria, een tripel van 8,9%. “Een krachtige, verwarmende tripel. De combinatie van gerst, tarwe, haver en rogge zorgen voor de krachtige smaak. De invloeden van banaan en kruidnagel zorgen voor een smakelijke afdronk”, zegt een enthousiaste De Lepper.

Slivenier is ‘ne Mestreechteneer

Het bier en horecahart klopt weer in Maastricht. “Toen op  28 april om 12.00 uur en de terrassen van horecazaken open mochten, kwam,  met een aangename temperatuur en een heerlijk zonnetje, het Maastrichtse gezegde ‘Slivenier is ‘ne Mestreechteneer’ (Lieve heer is een Maastrichtenaar) weer goed tot zijn recht”.

Geverifieerd door MonsterInsights