Zaanse Mosterd Tripel brouwerij Hoop
Bieren Tripel

Spicy ‘Zaanse Mosterd’ Tripel: Zaanse glorie uit de ketels van brouwerij Hoop

Met Spicy Zaanse Mosterd Tripel brouwt Brouwerij Hoop (Zaandijk) een echt Zaans bier. De Zaanstreek is de bakermat van de Nederlandse voedingsindustrie. Een van de meer bescheiden, maar daarom niet minder bekende parels is Zaanse Mosterd. Brouwerij Hoop geeft deze beroemde Zaanse specialiteit nu een smakelijk podium.

Zaanse  Mosterd is al sinds 1961 nauwelijks ondersteund door marketing en andere ‘moderniteiten’ net als de Zaanse Mayonaise nauwelijks weg te denken uit de miljoenen Nederlandse koelkasten. En dus eert de 100% Zaanse Brouwerij Hoop haar oudere, 100% Zaanse broer met een heel bijzonder bier.

Zaanse Mosterd Tripel: Limited Edition

Brouwerij HOOP brengt, naast een aantal vaste bieren en een viertal seizoensbieren, ook diverse Limiteds uit per jaar. Bieren die de randen van het spectrum opzoeken en daarmee vooral de groeiende groep bierliefhebbers moet verwennen. Zo verschenen eind 2020 de Liquorice Stout o.b.v. zoethout en de houtgelagerde Winterbock. Met de Spicy ‘Mustard’ Tripel bewijst Brouwerij Hoop, de enige bierbrouwerij in de Zaanstreek van zekere omvang, een serieuze speler te zijn in het Nederlandse landschap van ambachtelijke (Craft) bierbrouwers. ‘Limited’ betekent ook echt limited in de zin dat er maar een beperkte hoeveelheid is gebrouwen. Dus op=op.

Zanse Mosterd Tripel brouwerij Hoop

Zaanse Mosterd: Wereldberoemd in Nederland.

Ofschoon de Zaanstreek een lange historie kent van voedselproducerende bedrijven, zijn er (helaas?) maar weinig ook in originele Zaanse handen gebleven. Dat geldt dus wel voor o.a. Van Wijngaarden, makers van de overbekende Zaanse Mayonaise en de familie Bosman, die dit jaar 60 jaar de echte Zaanse Mosterd op de markt brengen. Allereerst vanuit mosterdmolen de Huisman, gelegen op de Zaanse Schans, en sinds 2007 vanuit een modernere (vooral vanwege wet- en regelgeving) locatie elders in de Zaanstreek. Frank Bosman staat aan het roer van een bedrijf dat loyaal is aan smaak, bereiding en uitstraling. ‘Mosterd = Mosterd’ en het is juist de oorspronkelijkheid en het trouw blijven aan het recept wat de kracht is van het product.

Bier en Mosterd? Ja!

Er is daadwerkelijk ‘gewoon’ mosterd toegevoegd tijdens het brouwproces. Dit vond plaats bij de kleine brouwerij van Hoop in Lab-44. In dit pand, gelegen op het Hembrugterrein en oorspronkelijk behorend tot de Stelling van Amsterdam, werd ruim 100 jaar geleden nog Mosterdgas (!) geproduceerd.

Klassieke tripel als basis

De basis is een klassieke Belgische Tripel van 8%, wat het bier een zachte, volle smaak geeft als tegenhanger van de toch wat scherpe, maar onmiskenbare smaak van de Zaanse Mosterd. Het bijzondere van het bier is dat de rechterhand direct een bijna reflex-achtige beweging maakt naar een denkbeeldig schaaltje waar dan bitterballen, kaas of een lekkere leverworst op zou moeten liggen. Een beter ‘borrel-bier’ bestaat dus niet!

Zaanse Mosterd Tripel brouwerij Hoop

Uniek bier

Zo heeft HOOP dus niet alleen een heel lekker bier gebrouwen, maar ook een uniek bier, zowel qua smaak als verhaal. De introductie vindt plaats zaterdag 20 februari in een Covid-proof sessie .

Vanaf die dag is het bier ook verkrijgbaar in de (online) bierwinkel van Hoop bij de brouwerij in Zaandijk en bij diverse Zaanse speciaalzaken.

Ter gelegenheid van de introductie houdt de brouwerij  van 14:00 – 17:00 uur een Walk / Bike Thru langs de brouwerij, waarbij de brouwers ook maar gelijk de bitterballen uitdelen. Alles binnen de geldende voorschriften.