Bieren Brouwerijen Vatgerijpt

Smakelijke Black Friday met Goose Island Bourbon County Brand Stout

Het is waarschijnlijk de meest gezochte barrel aged stout bij beerliefhebbers., Goose Island Bourbon County Brand Stout, Het is ook de moeder aller barrel aged imperial stouts. Al in 1995 begon de brouwerij in Chicago met het rijpen van imperial stout op bourbon vaten. Hoewel het recept niet is veranderd, is de smaak, onder invloed van de bourbonvaten ieder jaar iets anders.

In oktober was bij Bolenius een Goose Island Bourbon County Brand Stout uit 2015 de begeleider van een gerecht met foie gras, koffie, chocolade, look, kokos, amandel, laurier, melasse, vanille, pruim en graan. Dit combinatie met dit complexe vatgerijpte bier, met maar liefst 14,3 vol. % alcohol, maakte de tongen los bij de aanwezige biersommeliers.

Vrijdag 24 november, Black Friday voor de Amerikanen, werd dit zeldzame bier voor het eerst iets grootschaliger geïntroduceerd buiten de VS. Bij wijze van spreken dan. Hopt.nl kreeg wat flessen, De Bierkoning kreeg er 120 (in een paar uur uitverkocht) en Peter van der Arend van Beer Temple kreeg een (1!) vat.

Beer eductation manager

Goose Island heeft in de persoon van Johnny Tyson een Beer Education Manager in dienst. Hij werkt vanuit Londen en reist rond om personeel van outlets die het bier verkopen te trainen. In Amsterdam woonde hij de introductie bij van de 2017 Bourbon County Brand Stout. Gevraagd naar zijn proefervaring noemt hij de pittige intense smaak met tonen van zoethout en een rokerig karakter door de gebrande vaten. Ook hints van vanille en chocolade worden genoemd.

“Het mooie is dat hij ieder jaar net een beetje anders is. De editie van 2015 vind ik heerlijk en ik denk dat die van dit jaar over twee jaar nog lekkerder is. Ik ben geduldig, ik ben geen twintig meer, dus ik laat hem liggen. De smaken zullen gaan samensmelten en wat zachter worden.”

Johnny Tyson (l.) en Raymond Steenhuis (AB Inbev)

Hype

Er heerst een hype rond deze bijzondere bieren. Met de introductie in Nederland en Engeland willen Tyson en zijn collega’s de brouwerij overtuigen dat er ook buiten de VS grote belangstelling is voor dit bier. In de VS wordt het bier ook verhandeld op eBay en betalen liefhebbers er flink voor. Zeker voor de speciale edities (7 dit jaar). Een 2015 Goose Island Bourbon County Brand Stout gerijpt in 35 jaar oude Heaven Hill Bourbon vaten levert bijvoorbeeld 200 USD op. Voor een ‘gewone’ fles Bourbon County Stout 2017 moesten liefhebbers in de winkel van de Bierkoning in Amsterdam 20 euro betalen. De 120 flessen waren in een paar uur uitverkocht.

Organische groei

Tyson geeft aan dat Goose Island in Nederland een organische groei nastreeft. ‘We gaan niet met veel kabaal de markt in. Ons vlaggenschip is onze IPA, maar we zijn vooral bekend om de Bourbon County Stout. De IPA is in steeds meer Nederlandse horeca verkrijgbaar en wordt er gewaardeerd. Ook de 312 Urban Wheat Ale is hier verkrijgbaar.

Raymond Steenhuis (AB Inbev, verantwoordelijk voor Goose Island) en Peter van der Arend (o.a. Beer Temple)

Onder de indruk

Over de Nederlandse brouwsector is hij positief. “Ik ben vaak in Nederland en drink dan goede bieren van brouwerijen als  De Prael, Jopen, De Molen, ‘t IJ.  Ik kan genieten van de Imperial Stout van De Prael. Daarvan en ik onder de indruk. Toen ik in Canada woonde kon ik er bier van De Molen drinken, dus Nederlands bier was mij niet onbekend. Met 500 brouwerijen in Nederland, 2000 in Groot-Brittannië en 5000 in de VS, is dit het gouden tijdperk van het bier.”

Black Friday bij Beer Temple