Bieren Brouwerijen

Seumerfeugel, zomers sessionbier met zeekraal

De Texelse Bierbrouwerij lanceert op 19 mei a.s. haar nieuwe zomerbier: Texels Seumerfeugel, een dorstlessend tarwebier dankzij de combinatie van frisse citrus en zeekraal met een verrassende, lichtzilte afdronk. Seumerfeugel betekent badgast op z’n Texels.

In Texels Seumerfeugel proef je de Texelse tarwe en de zeekraal, ruik je de zilte Waddenlucht en frisse wind, voel je de zon schijnen op je schouders en kriebelt het zand tussen je tenen. Het eilandgevoel is belangrijk voor Texels; iedereen het vrije, oprechte gevoel geven dat je krijgt zodra je op Texel bent. Het bier van Texels is sinds de oprichting van de brouwerij in 1999 nauw verbonden met de ongerepte natuur van Texel. Het eiland met zijn zuivere water, gefilterd door de duinen. Door het unieke klimaat met meer zonuren en minder regen groeien gerst en tarwe tot uitgesproken dikke korrels. Dit alles proef je in het bier.

Tarwebier met zeekraal

Texels Seumerfeugel oogt licht van kleur en is troebel. Het is een droog tarwebier met een frisse, licht zurige smaak, o.a. verkregen door gebruik te maken van sauermout. De hopsoorten (Hallertau Mittelfrüh en Saphir), ook droog gehopt, zorgen voor de lichte bitter en frisse citrustonen. De zeekraal geeft een lichtzilte afdronk, die de juiste karakteristieken uit het bier naar boven haalt. Net als andere Texels bieren wordt ook Texels Seumerfeugel navergist op fles en fust. Texels Seumerfeugel heeft een laag alcoholgehalte van 3.9%, ideaal op warme dagen.

Na het klaren van de mout wordt de zeekraal samen met de hop in de kookketel gedaan waarna het in het gehele proces in het bier blijft. Het is echte, gedroogde zeekraal om te zorgen voor consistente kwaliteit.  Helaas is het verse product seizoensgebonden.

Lancering op Texel en aan vaste wal

Op 19 mei wordt Texels Seumerfeugel op Texel geïntroduceerd tijdens het Speciaalbierfestival van café De Slock in Den Burg. Op 24 mei komt de Seumerfeugel aan vaste wal bij het Bierproeffestival van de Week van het Nederlandse bier in Den Haag. Vanaf 28 mei is het zomerbiertje in heel Nederland verkrijgbaar in horeca en slijterij.