Cornet
Bier en eten

Restaurant Tinèlle (Mechelen) wint de Cornet Beer & Food Pairing Award 2022

De Cornet Beer & Food Pairing Award 2022 gaat dit jaar naar Restaurant Tinèlle van Ken Verschueren. Hij kookt de pannen van het dak in het somptueuze Mechelse restaurant Tinèlle. Verfijnde en uitgepuurde Frans-Belgische keuken is er het handelsmerk, samen met de jonge talentvolle sommelier Maya Peeters wordt er volop op bier ingezet. De award werd, op de 21ste editie van het Bierpassieweekend, door Peer Swinkel, CEO van Royal Swinkels Family Brewers, uitgereikt.

‘Onze Belgische bier- en eetcultuur verdient erkenning’

Bier neemt de laatste jaren een bijzondere plaats in de gastronomie in. Niet alleen wagen steeds meer hedendaagse chefs zich aan het gebruik van bier in hun eigentijdse en creatieve keuken, bier wordt ook steeds vaker bij gerechten – als alternatief voor wijn – geserveerd. Jaarlijks reikt Bierpassie Magazine de Cornet Beer & Food Pairing Award uit aan een brasserie of restaurant, dat Beer & Food Pairing echt ter harte neemt. De award wordt mogelijk gemaakt door de ondersteuning van Brouwerij De Hoorn die haar zwaar blond bier Cornet hiermee in de spotlight plaatst. De jury quoteert op basis van verschillende criteria zoals: bierkaart, motivatie van de pairing, schenktechniek, glaswerk, presentatie en het kader.

Peter Buelens, PR & Communication Manager: “Genieten van een lekker bier in combinatie met een (h)eerlijk gerecht hoort bij onze gastronomische Belgische biercultuur. Met de ondersteuning van de Cornet Beer & Food Pairing Award van Bierpassie Magazine wil Brouwerij De Hoorn het gebruik van bier in de gastronomie nog meer promoten. Onze rijke Belgische biercultuur verdient meer dan ooit die aandacht en dat willen we stimuleren.”

Cornet Beer & Foodpairing Award
V.l.n.r. Peer Swinkels (CEO Royal Swinkels Family Brewers), Maya Peeters (Tinèlle), Ken Verschueren (Tinèlle), Ben Vinken (Uitgever Bierpassie Magazine)

Ken Verschueren is niet aan zijn proefstuk toe

Na zijn opleiding aan de gerenommeerde hotelschool Ter Duinen in Koksijde ging Ken Verschueren in zijn thuisstad Mechelen in het culinaire instituut Folliez aan de slag, dat tien jaar lang met een Michelinster mocht pronken. Hij schopte het vervolgens tot souschef van Oud Sluis, de legendarische driesterrenzaak van Sergio Herman in Oud Sluis. Op kerstdag 2017 hield Verschueren het voor bekeken in De Tuinkamer in Beersel waar hij op eigen houtje een ster in de wacht had gesleept en die zes jaar lang wist te behouden. Samen met zijn echtgenote Jenny Callens opende hij in september 2019 restaurant Tinèlle.

Michelin

In het noorden van de Mechelse binnenstad, op een steenworp van oorlogsmuseum Kazerne Dossin, bevindt zich Het Predikheren, een 17de-eeuws klooster en militair hospitaal. Na jaren van verval werd het imposante gebouwencomplex grondig gerenoveerd en kreeg het een nieuwe bestemming als cultuurcentrum, met onder andere het gastronomisch restaurant Tinèlle. Gault&Millau noemt het het beste restaurant van Mechelen en Michelin bekroonde het eerder dit jaar met een ster.

Lovende woorden uit het juryverslag

Wim Swinnen, culinair journalist en biergastronomie-expert: “Ken Verschueren is een smaaktovenaar pur sang. Zijn immense vakmanschap, welhaast bovenmenselijke gedrevenheid, onvoorwaardelijke keuze voor topproducten en verschroeiende passie voor bier leiden tot een onvergetelijke gastronomische belevenis.

Het begint al bij de amuses: zandwortel, met duindoornbes en Griekse yoghurt, en beignet van pastinaak met geitenkaas zijn allebei smaakbommetjes, waarbij Mind Haze IPA van Firestone Walker uitstekend verfrissing biedt.

Carpaccio van coquilles met bloemkool en pata negra, afgewerkt met jus van dille, zure room en yoghurt, zorgt andermaal voor een hemelse explosie in onze mond. De pairing met Funky Brett van Lefebvre is adembenemend.

Cannelloni van Noordzeekrab met roze pompelmoes, lavas, zoetzure venkel en jus van krab is een festijn van overheerlijke smaken en wordt bespoeld met de uitzonderlijke Oude Geuze Vandervelden 137 Years van Oud Beersel.

Duif van Racan, bereid met spitskool, guanciale (Italiaans wangspek), knolselder en konfijt van de boutjes, is kookkunst van de hoogste orde. Met Slutte IPA van een groep hobbybrouwers uit Jette komt het tot een droomhuwelijk.

Verschueren rondt in schoonheid af met gavottes (flinterdunne, buisvormige krokante koekjes), die zijn gevuld met ganache van chocolade, bereid met Gouden Carolus Single Malt, en vergezeld van blauwe bessen en slagroom. De match met VanderGhinste Roodbruin is nauwelijks voor verbetering vatbaar. Een waardige afsluiter van een gedenkwaardig diner.”

www.swinkelsfamilybrewers.com

Bron: Persbericht