Bierboeken

Proef Bier! Een boek om van te watertanden

Er verschijnen veel boeken over bier de laatste jaren en op dit blog zijn er al een paar mooie besproken. Ondanks kreeg ik een prachtig boek dat al in 2015 is verschenen: Proef Bier van Arvid C. Bergström. Een bijzonder boek van een bijzondere man.

Het was maar een korte ontmoeting met Arvid Bergström, maar dan weet je ook meteen wie je tegenover je hebt. Het enthousiasme spat ervan af en in een paar minuten krijg je veel informatie over je heen. Bergström maakte een flitsende start in de bierwereld. Bij de Stibon-cursus, viel hij meteen op bij docenten en medecursisten. Hij bleek een talent hebben voor foodpairing en het ontbreekt hem ook niet aan moed. Meteen maar even een mooi boek schrijven. Een boek dat ook nog eens werd genomineerd voor de Gouden Pint 2015. Het waren Stibon-docent Derek Walsh en biersommelier Alain Schepers die hem aanmoedigden te gaan schrijven. Inmiddels is biersommelier Arvid Bergström zelf docent bij Stibon en heeft hij twee boeken op zijn naam staan.

Arvid Bergström trok de aandacht met zijn boek
Arvid Bergström trok de aandacht met zijn boek

Tijdens de korte ontmoeting met Bergström spat zijn bevlogenheid en enthousiasme er dus vanaf. In de 10 minuten dat we elkaar spreken vertelt hij zijn plannen. Hij heeft nog ideeën voor vier bierboeken. Tegelijkertijd krijg ik in enkele minuten een hele serie goede tips om ervoor te bereiden op het Stibon Niveau 1 examen. Als ik even later Derek Walsh tegenkom en vertel dat ik een stukje ga schrijven over het boek van Bergström bevestigt Walsh dat de auteur lef toont met de bieren die hij selecteert per gerecht.

Gedurfde combi’s

Het mooi uitgevoerde boek met hardcover bespreekt 36 bieren bij 36 gerechten. Het zijn steeds driegangenmenu’s, bestaande uit een voor-, hoofd-, en nagerecht. Bij ieder gerecht een passend bier, maar het bijzondere is dat het steeds drie bieren zijn complementair zijn. Dat betekent dat als je het bier bij het voorgerecht nog niet op hebt terwijl je aan het hoofdgerecht bezig bent, je gerust nog een paar slokken van het eerste bier kan nemen omdat het niet conflicteert  met het tweede. Het moet voor Bergström al een hele puzzel zijn geweest om dat uit te zoeken. Bij ieder bier een uitleg en vervolgens een overzicht van ingrediënten en benodigdheden en de bereidingswijze per gerecht.

Donker de nacht in

Als voorbeeld een menu dat de originele titel “Donker de nacht in“ kreeg. We beginnen met een paprikasoep die wordt begeleid door een Jacobus Rye Pale Ale van Jopen. Deze soep wordt gevolgd door spareribs uit de oven, begeleid door een Baltic Porter Prior Haagsche Broerder van Kloosterbrouwerij Haagsche Broeder. Het nagerecht is een chocoladetraktatie, bestaande uit een Imperial Porter van brouwerij Rodenburg, die prachtig samengaat met een mooi stuk chocoladetaart. Je krijgt meteen zin in dit menu. Zo gaat het 12 menu’s en 36 bieren lang.  Bekende en minder bekende bieren passeren de revue van Lindemans Faro tot Liefmans Goudenband en van Oersoep En Garde tot Mooi en Meedogenloos van De Molen.

arvid

Verzorgd

Voorafgaand aan de menu’s worden de bieren en het vlees besproken. Uiteraard de basisinformatie over grondstoffen en het brouwproces maar ook een uitleg over bier en bierstijlen. Dat laatste is natuurlijk lastig want er zijn nogal discussies over de indeling van bieren in stijlen. Bergström heeft in ieder geval een overzichtelijk schema gemaakt. Maar of iedere bierkenner “Duits stedelijk” wil gebruiken als indeling, weet ik niet. Na de bespreking van bieren is er nog een hoofdstuk over vlees en een belangrijke over foodpairing. De fotografie is prachtig, de vormgeving verzorgd. Laat die andere vier boeken maar komen.

Een mooi verzorgd boek
Een mooi verzorgd boek