Princessebier is terug. De donkere variant is historisch, de ‘witte’ variant niet, hoewel de marketeers er een historisch verhaal bij verzonnen.
Er zijn 4 hoofdrolspelers in een discussie over de vermeende historiciteit van het onlangs geïntroduceerde ‘witte’ Princessebier: United Dutch Breweries (UDB), brouwerij De Beyerd, Roel Mulder en Marco Daane, auteur van ‘Bier in Nederland’.
Historisch
Roel Mulder ontdekte vorig jaar het originele recept voor Princesebier, publiceerde het recept en brouwde het bier ook zelf. Ook brouwerij De Beyerd ontwikkelde op basis van dat recept een bier en voor biercafé In de Wildeman brouwde de Amerikaanse Anchor Brewery een versie.
Om een lang verhaal kort te maken: UDB, voortgekomen uit de vroegere Verenigde Bierbrouwerijen Rotterdam Breda (VBBR), eigenaar van een groot aantal (export) biermerken, raakte geïnteresseerd en bracht na contacten met de Bredase brouwerij De Beyerd, onlangs het historische Princessebier onder de historische merknaam d’ Oranjeboom weer op de markt. Of dit bier nu door De Beyerd wordt gebrouwen of elders, is niet helemaal duidelijk.
Tot zover fantastisch biernieuws en niets dan lof voor Mulder, UDB en De Beyerd. Het bier is ook nog eens schitterend verpakt. Dat mag ook worden gezegd.
Marketing
Het ‘probleem’ is echter dat UDB naast het historische Princessebier een ‘witte ‘ variant op de markt heeft gebracht en dat in en persbericht ook historisch noemt. En dat moet je niet doen als net het onvolprezen boek Bier in Nederland is verschenen waarin Marco Daane de geschiedenis van bier in Nederland schitterend heeft vastgelegd. De auteur las het persbericht en klom in de pen.
Dit schrijft UDB over Princessebier:
‘Princesse bier was hét luxe bier van de achttiende eeuw. Een duurzaam export bier dat een eeuw voor de India Pale Ale al wereldwijd gedronken werd.
Princesse bier dankt haar naam aan Anna van Hannover, Prinses van Oranje Nassau, vrouw van Willem IV en dochter van King George, koning van Engeland.
Begin vorige eeuw zagen we de opkomst van de pilsners. Deze ondergistende bieren werden op industriële schaal gebrouwen, en waren daardoor goedkoper dan de bovengistende luxe Princesse bieren. Langzaam maar zeker verdwenen de Princesse bieren van het toneel. D’Oranjeboom brengt deze unieke luxe bieren nu in hun originele receptuur terug.’
Kritiek
Dit schrijft Daane vervolgens op zijn blog:
‘Sinds kort brengt het im- en exportbedrijf United Dutch Breweries het ook op grotere schaal en in gebottelde vorm op de markt onder de merknaam D’Oranjeboom. Inderdaad, die van de roemruchte oer-Rotterdamse brouwerij die bierdrinkers per advertentie opriep ‘een boompje te planten’. United bezit de rechten op deze naam.
Het donkere princesse kon men nagenoeg direct in productie nemen. Wellicht bracht men wat kleine aanpassingen aan om overheersende smaakelementen wat in te tomen.
Maar naast die donkere versie is er ook een ‘Princesse witbier’ verkrijgbaar. Is dat dan de oorspronkelijke achttiende-eeuwse versie van dit legendarische bier? Heeft United daar eindelijk ook een recept van opgediept? United poneert op zijn website in elk geval twee vergeten ‘meesterwerken uit de achttiende eeuw’ tot leven te hebben gebracht.
Witbier? Nee, wit bier
Dat is al meteen een misser. Van een van die twee, het bruine (donkere) princesse, bestaan in de achttiende eeuw nog geen sporen. Toen wasprincesse alleen een wit (lichtgekleurd) bier.’
Korte metten
Vervolgens maakt Daane korte metten met het marketingverhaal van UDB over Princesse Wit. En Daane, die diep in de Nederlandse biergeschiedenis dook, kan het weten. Mulder en Daane zijn hier verder in discussie over de al dan niet historische waarde van wit Princessebier. Het lijkt er op dat de meningsverschillen niet overbrugd gaan worden.
Als het Princessebier Wit een goed bier is, is het een aanwinst en mag UDB trots zijn. Maar het is evenzeer geweldig dat er anno 2016 zóveel bierkennis is dat brouwers en merkeigenaren worden afgerekend op onzinnige marketingverhalen die de consument misleiden. Lof voor Daane,voor Mulder en De Beyerd. Maar nadrukkelijk ook voor UDB, want dankzij dit bedrijf kunnen bierliefhebbers het historische bruine Princessebier drinken. En ook nog een mooi verpakt modern witbier.