Huisbier van het Jaar
Huisbier

Pampus Saison (licht) en Lebowski Tarwe Tripel (zwaar) zijn Entree Huisbier van het Jaar

Voor het eerst sinds 2019 ging Entree weer op zoek naar het huisbier van het jaar. De winnaars zijn Paviljoen Pampus (Muiden) met Pampus Saison in de categorie licht en Grand Café Lebowski (Utrecht) met Tarwe Tripel in de categorie zwaar.

De vorige editie van de Huisbier van het Jaar verkiezing was in 2019, die van 2020 en 2021 vervielen als gevolg van de coronacrisis. Op 31 mei kon er eindelijk weer worden gejureerd, opnieuw bij brouwerij Maximus in Utrecht, Er werd geproefd in de categorieën licht (tot 6,5%) en zwaar (6,5% alcohol en meer). Twee jury’s gingen aan de slag om een top 3 te selecteren. De jury ‘zwaar’ bepaalde de ranking in de top 3 van de categorie licht en andersom. De best scorende bieren zijn dus door alle acht juryleden geproefd.

De jury was zeer te spreken over het niveau van de inzendingen en de juryleden die al meerdere jaren betrokken zijn bij deze verkiezing zien heel duidelijk een stijgende lijn.

Huisbier van hte Jaar
Jury categorie lichte bieren

Winnaar licht: Pampus Saison

In de categorie licht won Pampus Saison, gebrouwen door Pontus Brewing. Jurylid Jan Machiel van Bragt: “Een doordrinkbaar bier met het karakter van een saison. Het is in balans; dit bier maakt je trots.” Hoppig en fris, vindt Piet Tuinema. Jurylid Nathan Hak vindt het een kruidig en droog bier, een echte saison, hoewel hij in het hoparoma wat meer citrus zou willen terugvinden. Stephanie Verkerk spreekt van een smaakvol, fris en kruidig, funky bier met een klein zoetje.

De andere jury, die zich over de top 3 van de categorie licht boog, vindt dit een originele keuze als bierstijl en vindt het een fris en zeer doordrinkbaar bier. “Een terechte winnaar.”

Winnaar zwaar: Tarwe Tripel Lebowski

In de categorie zwaar werd de Tarwe Tripel van Grand Café Lebowski (Utrecht) de winnaar. Het bier is gebrouwen door vandeStreek Bier, eveneens uit Utrecht. Jurylid Gery Uijtenhaak ervaart een goede kruidigheid uit de gist en vindt dit bier het juiste tripelkarakter hebben in de nasmaak, met een droge finish. Ton Vergeer vindt de smaak beter dan de geur. Hij ervaart in de nasmaak iets van karamel. Puck Kerkhoven is enthousiast. “Fijne CO2, weinig zoet en mooie hopbitters in de nasmaak Hier bestel ik er nog wel eentje van.”

De jury die vervolgens de selectie van de categorie zwaar mocht omzetten naar goud, zilver en brons, spreekt van een doordrinkbare, mooie tripel die goed in balans is. “Een goede tripel. Hij heeft smaak uit de gist, een geur van witbrood met abrikozenjam”, vindt Nathan Hak. Mooi fruitig, volgens de jury. “De balans tussen suikers en bitters is goed.”

Zilver en brons categorie licht

Kuuks Blond van Tapperij Kansas in Cuijk kreeg zilver. Deze blond is gebrouwen door De Cuijkse Brouwbrigade. Volgens de jury een goed gebrouwen, klassieke, mooie blond.

Brons was er voor de American Pale Ale (APA) Dutch Eagle, het huisbier van Proeflokaal Arendsnest (Amsterdam). Het is gebrouwen door Morebeer Brewing in samenwerking met Poesiat en Kater. “Fruitig, bitterig en hoppig en zeer geschikt als huisbier”, vindt jurylid Piet Tuinema.

Huisbier van hte jaar
Jury categorie zware bieren

Twee keer zilver in categorie zwaar

Door de hoge kwaliteit van de inzendingen selecteerde de jury van de categorie zwaar vier bieren, waardoor er twee met zilver werden onderscheiden. De Duivelsbock van kasteel Engelenburg in Brummen en het Broederenklooster in Zutphen kenmerkt zich door de toevoeging van zes soorten peper. De ondernemers hebben het bier zelf gebrouwen bij de Bronckhorster Brewing Company. Volgens jurylid Puck Kerkhoven een bier met een mooie neus. “Zeer spannend door toevoeging van de pepers en een prachtig bier voor herfst en winter.”

Mikkie = Cattivella Imperial Crème Brûlée stout(9,5%, het zwaarste bier van deze editie) is het huisbier van Mikkeller at Morebeer in Amsterdam, gebrouwen door Morebeer in samenwerking met Poesiat & Kater. Theo Flissebaalje vindt het een mooi gebalanceerd bier dat zeer geschikt is bij desserts.

Brons voor Leerhotel Het Klooster

Leerhotel het Klooster uit Amersfoort zond de honingtripel AKKA Bij-drage in en dat bier werd door de jury gewaardeerd. Het is gebrouwen door de Hobby Brouw Studio in De Bilt. AKKA staat voor Amersfoorts Kruisheren Klooster Abdijbier. Het hotel is gevestigd in een voormalig Kruisherenklooster. Het bier kwam tot stand in samenwerking met imker Gert-Jan ter Welle van de Hobby Brouw Studio in De Bilt. “Het bier is in balans, droog en prettig doordrinkbaar”, zegt de jury.

‘Huisbier is beter na corona’

In de categorie zwaar scoorde geen enkel bier een onvoldoende, in de categorie licht slechts drie. Nooit eerder waren er zoveel bieren voldoende in puntenscore. Volgens jurylid Theo Flissebaalje zijn de huisbieren na corona beter. “Noodgedwongen door de lockdowns kregen kleine brouwers de tijd om hun brouwproces aan te passen, bijvoorbeeld door het afvullen te verbeteren of een deel van de brouwinstallatie aan te passen. Daardoor steeg de kwaliteit van hun bieren.

Bovendien zijn vooral de kwalitatief minder goede gelegenheidsbrouwers gestopt.”

De jury:

Jan Machiel van Bragt, international beer judge, auteur

Theo Flissebaalje, international beer judge

Nathan Hak, biersommelier/Hollands Hophuis

Puck Kerkhoven, foodjournalist, auteur

Piet Tuinema, international beer judge

Gery Uijtenhaak, biersommelier, beer judge

Ton Vergeer, biersommelier/BarBier, Gouda

Stephanie Verkerk, biersommelier/House of Bird

Huisbier van het Jaar
De jury

De bieren:

Zwaar

Goud: Lebowski Tarwe Tripel (8%), Grand Café Lebowski, Utrecht. Gebrouwen door vandeStreek Bier

Zilver: Duivelsbock (6,5%), Kasteel Engelenburg, Brummen, Broederenklooster, Zutphen. Gebrouwen door ondernemers bij Bronckhorster Brewing Company

Zilver: Mikkie=Cattivella (9,5%), Imperial Crème Brulée Stout, Mikkeller at Morebeer, Amsterdam, gebrouwen door Morebeer/Poesiat & Kater

Brons: AKKA Bij-drage (8%) honingtripel, Leerhotel Het Klooster, Amersfoort. Gebrouwen door H.B.S. De Bilt.

Licht

Goud: Pampus Saison (6%) , Pampus Paviljoen, Gebrouwen door Pontus Brewing

Zilver: Kuuks Blond (6,2%), Café-Tapperij Kansas, Cuijk, Gebrouwen door Wilskracht Stadsbrouwerij, Ravenstein

Brons: Dutch Eagle (5,5%), Proeflokaal Arendsnest ,Gebrouwen door Morebeer/Poesiat & Kater

De Huisbier van het Jaar verkiezing is mede mogelijk gemaakt door Eshuis Labels.

Huisbier van het Jaar