Zoigl
Biercafés Bieren Brouwerijen

Oudste kroeg van Den Haag wordt Stoked! ‘Zoigl-stube’

Bierspeciaal Café De Paas is de eerste café in Den Haag waar Zoigl op tap verkrijgbaar is, en hiermee de 7de ‘Zoigl-stube’. Voor hun tweede bier hebben de brouwers van Stoked! zich laten inspireren door een eeuwenoude brouwtraditie uit Duitsland, waar bier nog wordt geserveerd bij de brouwer aan huis.

Stoked! Zoigl-Stube

‘Het bier Zoigl past qua karakter perfect bij het Haagse café, dat regelmatig ook Duitse speciaalbieren op de tap heeft’, vinden de mannen van Stoked! De brouwers willen zoveel mogelijk van traditie behouden en de Zoigl van Stoked is dan ook een eerbetoon aan een unieke brouwtraditie. De brouwtraditie is inmiddels bekend in heel Nederland doordat het programma Binnenste Buiten (Kro-NCRV) er aandacht aan besteedde. Kijk de uitzending hier terug!

Zoigl: unieke brouwtraditie

Het brouwen van Zoigl is een diepgewortelde traditie die nog enkel standhoudt in een klein gedeelte van Beieren. Bier in Zoigl-traditie is ongefilterd bier van lage gisting dat al sinds de middeleeuwen op ambachtelijke wijze wordt gebrouwen in een gemeenschappelijke brouwerij. Tegenwoordig koesteren nog maar vijf gemeenten deze traditie en neemt het aantal Kommun Brauereien met brouwrecht af, waarmee het traditionele Zoigl-bier een bedreigde biersoort is. Het unieke van het brouwen is dat na het brouwen in de Kommunbrauhaus de lagertanks mee naar huis werden genomen. Zodra het bier voor consumptie rijp is hangt de Zoigl waard een zogenaamde Zoigl ster aan de gevel. Een teken dat iedereen welkom is om het te komen proeven. Ook zijn er vaak eenvoudige maaltijden verkrijgbaar. Zo gaat het al eeuwen in de 5 dorpen in de Oberpfalz. De brouwers van Stoked! willen met de introductie van Zoigl een jaarlijkse traditie starten voor alle bierliefhebbers van Nederland. Bruxelles (Haarlem) was het eerste café, buiten de regio Bergen, waar Zoigl op tap kwam en nu is Den Haag aan de beurt.

Bierspeciaalcafé De Paas wordt Zoigl-Stube

De brouwers van Stoked! introduceren Zoigl met respect voor de oude traditie en voorzien elke Stoked! Zoigl-stube, die Zoigl op tap heeft van een Stoked! Zoigl uithangbord. Zoigl eens per jaar wordt gebrouwen zal het bier maar kort verkrijgbaar zijn. Zoigl staat voor de brouwers symbool voor samenzijn, vriendschap en ontmoeting, en ook voor een hechte community. Bierspeciaal café de Paas stond bij de brouwers hoog op het verlanglijstje om er een Zoigl-stube van te maken. De brouwers zijn erg enthousiast om een Zoigl-stube te lanceren en erg blij met De Paas. ‘Het café is een begrip in Den Haag met 13 speciaalbieren op tap en ruim 190 op fles. Dit is echt een bijzonder café, waar Zoigl helemaal tot zijn recht komt. De ongedwongen sfeer, de passie voor bieren en een echt huiskamergevoel en de enorme diversiteit aan bezoekers maakt de sfeer zo leuk . Ook is het natuurlijk leuk dat we bierliefhebbers buiten de regio kennis laten maken met zowel het bier als de bijzondere traditie’.

Eigenaar Paul vult aan ‘Toen ze mij benaderen om Zoigl op tap te nemen, en het bijzondere verhaal erachter vertelde aarzelde ik geen seconde, maar ik moest door alle maatregelen even wachten op het juiste moment. Het hele idee, achter Zoigl vind ik geweldig. Ik vind het super dat we deze traditie nu in Den Haag introduceren’

Stoked! Zoigl

Het bier

De brouwers hebben moderne brouwtechnieken toegepast voor een ambachtelijke versie van Zoigl. Traditionele ingrediënten zijn gecombineerd met favoriete mouten en nobelhoppen en geven deze nieuwerwetse Zoigl een unieke smaakbeleving. Paul beschrijft het bier als volgt: ‘Donker amber, moutig, rookmoutje, caramel, zoet, biscuit, licht gebrand en een mooi hopfrisje’.

Verkrijgbaarheid

Via de website van de brouwers stokedbeer.com houden ze een plattegrond bij waar je op dit moment Zoigl kunt verkrijgen. Iedere locatie koopt namelijk op voorhand een beperkte hoeveelheid in en op is op. Op die manier wordt het tijdelijke karakter van de winterbrouw -die deze Zoigl is -onderstreept. Daarnaast is Zoigl ook via de website van Stoked! te bestellen. Stoked! introduceert binnenkort meer nieuwe bieren. Je leest erover op dit blog.