Bieren Bockbier Brouwerijen Othmar Pils Rauchbier Tripel Weizen

Othmar, parel van Ootmarsum

Bierbrouwerij Heupink & Co, bekend van de Othmar-bieren, verhuisde eind vorig jaar van het industrieterrein naar de rand van het centrum van het mooie Twentse dorp. Naast het openluchtmuseum ligt het Commanderieplein, waar bezoekers kunnen eten en drinken naast de brouwketels.

wp-1483275040852.jpg
Een zeer geslaagd rauchbier

Koning Othmar zou de man zijn die lang geleden het plaatsje Oostmarsum heeft gesticht. Bezoekers van het idyllische plaatsje, waar veel kunst te zien is, kunnen de nieuwe Othmarbrouwerij (officiële naam bierbrouwerij Heupink & Co) bezoeken in het nieuwe Commanderiecomplex. Opmerkelijk is dat alle bieren volgens het Duitse Reinheitsgebot worden gebrouwen, maar misschien is dat niet zo gek zo vlakbij de Duitse grens en met veel Duits bezoek. Bovendien is de familie Heupink in een ver verleden (rond 1800) al een vooraanstaande lokale brouwersfamilie geweest. In feite gaat het om de voortzetting van een lange brouwtraditie.

De brouwer richt zich naast pils  op vertrouwde, Duitse bierstijlen. Niet zo gek, met Duitsland op een steenworp afstand. Het Othmar bockbier is zeer aangenaam en het weizenbier is ook een echte Duitse weizen qua stijl. Maar een stout en een tripel komen ook uit de ketels van Heupink & Co. Stuk voor stuk goed gebrouwen bieren, met als mijn favoriet het Rauchbier. In Gasterij Oatmössche kan je ze proeven, bij een heerlijke maaltijd. De verpakkingen hebben klassieke uitstraling, die volledig past bij het mooie dorp en de brouwhistorie.

wp-1483275021122.jpg

Midden in de qua inrichting wat Duits aandoende Gasterij staan de ketels te glimmen. In een nieuw gebouw aan de overkant staan de gist- en lagertanks en wordt het bier afgevuld.

wp-1483275134842.jpg
Gist- en lagertanks

Op dit moment brouwt Othmar de volgende bieren: Goud, Tripel, Weizen bockbier  en Rauchbier.

De bieren
De bieren

 

wp-1483275166877.jpg
Brouwerij en Gasterij
wp-1483275239531.jpg
Gist-, lager- en verpakkingsafdeling