Anchor Brewing
Bierboeken

“Opwaaiend Schuim” vangt de magie van bier in woorden

Bier? Dat is ambacht, passie, smaak, vriendschap, historie, genieten, geduld. In de verhalen in het nieuwe boek van Raymond van der Laan komt het allemaal terug. Hij brengt de magie van bier onder woorden.

Het nieuwe boek van Raymond van der Laan legt de ziel van veel brouwers en bierliefhebbers bloot.  In de verhalen lees je wat mensen beweegt om bijzondere bieren te brouwen of juist bijzondere brouwers en festivals te bezoeken.

Bezeten van bier

Wie reist er nu naar afgelegen gebieden in Noorwegen om boerderijbier te leren kennen? Dan moet je wel bezeten zijn van bier. Maar Raymond van der Laan trof er andere liefhebbers aan, die ook zo’n verre reis hadden gemaakt. In een oude boerderij maakte hij een brouwsessie mee die de overlevering van vader op zoon als basis had met een lokale gist als smaakbepalend ingrediënt. Het verhaal roept de sfeer van een historische brouwsessie, dicht bij de natuur. Het is een van de hoofdstukken die mij raakten.

Opwaaiend Schuim, cover
Opwaaiend Schuim, Raymond van der Laan.

Bier verbindt

Ook het verslag van een bezoek aan de Brusselse brouwerij Cantillon bleef hangen. De sfeer die het verhaal oproept is er een van een tijdreis. Terug naar de oorsprong. Ver, heel ver weg van grote bierfabrieken met laboratoria en grote ‘warehouses’. In beide verhalen kom je dicht bij het ambacht. Ze brengen het in beeld en tonen de invloed van vakmanschap en moeder natuur. In die verhalen zie je hoe bier mensen vanuit de hele wereld verbindt. Het laat zien waarom ieder bier speciaal is.

Renaissance

Om meteen maar een sprong naar deze tijd te maken: Raymond rekent in Opwaaiend Schuim voor eens en voor altijd af met de term speciaalbier.  Maar laten we bij het begin beginnen. Van der Laan legt helder uit waarom er geen sprake is van een bierrevolutie. We moeten het anders zien. Dat wat normaal was, namelijk een ruime keuze aan lokale en regionale bierstijlen en -smaken, is decennialang onderbroken geweest door een overheersing van één bierstijl: pils. Het verleden herleeft nu het weer overal gist en brouwers er lustig op los experimenteren.

Passie

Wie het vakmanschap van de brouwer  én het plezier – nee, de passie – van de bierdrinker wil begrijpen, moet dit boek lezen. Dit zijn reisverhalen met bier in de hoofdrol, geschreven door een auteur die zijn hart al heel lang geleden aan bier heeft verloren en die er verdomd goed over kan schrijven. Na een aantal sterke boeken van diverse auteurs over bier en eten, biercafés en bier als drank, komt deze verhalenbundel als een grandioze surprise. De bierbibliotheek (Toon van de Reek/Jan Machiel van Bragt, Marco Daane, Roel Mulder, Puck Kerkhoven, Henri Reuchlin, Rick Kempen. Arvid Bergström en anderen) ,staat nu redelijk vol met goede boeken en dit is de verhalenbundel die wat mij betreft de ideale aanvulling is.

Inspiratie

Raymond van der Laan heeft de afgelopen jaren veel gereisd en heel veel geproefd. Hij bezocht brouwers, festivals, en biercafés. Hij keek uitgebreid rond in Italië, proefde de sfeer in Kopenhagen, bezocht brouwerijen in New England en vermaakte zich op Britse bierfestivals. En dan heb ik nog niet alles genoemd. Dit boek is een mooie mix van korte en langere reizen, van korte en langere verhalen. Een lekker boek dus als je niet zo’n lezer bent.

Eigenzinnig

In het verhaal over ‘De dochter van de korenaar’ maken we kennis met een eigenzinnige brouwer. Een must-read.  Maar Kees Bubberman, ook vereerd met een bezoek,  is net zo eigenzinnig. Het bezoek aan Zundert en het niet ontfutselde geheim van de kruiden in Zundert 10 is ook de moeite waard. Met veel plezier las ik ook over de bierreis waarmee voor een nog jonge Raymond alles begon, met als hoogtepunt het bezoek aan Rochefort

Redenen om dit boek te lezen:

  • 30 korte verhalen, dus goed te behappen voor iedereen;
  • Veel goede biertips;
  • Hoewel bier centraal staat, gaat het eigenlijk over mensen. Mensen die de bierwereld zo mooi maken;
  • Het boek biedt veel sfeer, alsof je zelf bij de festivals/reizen aanwezig was
  • Niet voor gevorderden, niet voor beginners, maar voor iedereen die van bier houdt

Krenten uit de pap

Voor wie is geïnteresseerd in bier en eten adviseer ik het hoofdstuk over de “Kunstenaar van Piozzo, Teo Musso” van de Italiaanse brouwerij Baladin. Je zou zo in het vliegtuig stappen om er te gaan eten. Wie meer wil weten over het ambacht, zou de hoofdstukken over Cantillon en Boerderijbier Noorse stijl moeten lezen. En in deze pap zijn nog veel meer smakelijke krenten te vinden. Een goed boek om vergezeld van een mooie fles bier met kerst cadeau te doen. Aan jezelf of aan een ander, dat maakt niet uit.

Bestellen

Opwaaiend Schuim. 192 pagina’s inspiratie, fraai uitgegeven door Birdy Publishing. Adviesprijs 19,99. Te bestellen via de website van Bier! Magazine en bij (online) boekhandels.

Brouwerij New England
Beeld uit het boek. Brouwerij in New England, VS