Bieren IPA Session

Op de proef: drie landelijk verkrijgbare session IPA’s

Er komen steeds meer alcoholarme en alcoholvrije bieren, maar ook de sessionbieren nemen toe in aantal en gelukkig ook in kwaliteit, hoewel niet in alle gevallen. Uiteindelijk gaat het er natuurlijk om dat zo’n alcoholarm of sessionbier een fijne smaak heeft, waarvan je kunt genieten. En dat is puur persoonlijk. Nu de session IPA’s van Vedett en Brand verkrijgbaar zijn, proefde ik deze nieuwkomers naast de session IPA van Kees! Is dat appels met peren vergelijken?

Van pils tot porter

Er zijn momenteel een paar mooie alcoholvrije pilseners op de markt. Binnen een paar weken komt er een alcoholvrije porter bij en een IPA met 0,2% alcohol van het nieuwe merk Braxzz. Een alcoholvrije porter eb ik nog niet gedronken. Alcoholvrije IPA’s kennen we al van Vandestreek en BrewDog en ik ben benieuwd wat die nieuwe IPA met 0,2% alcohol toevoegt.
Wie heel graag een IPA drinkt, maar soms heel matig moet of wil zijn, is de opkomst van de session IPA’s natuurlijk van groot belang. De session IPA van brouwerij Kees! kennen we al. Deze is landelijk verkrijgbaar bij grotere filialen van Albert Heijn. Twee nieuwe session IPA’s die veel beter verkrijgbaar zullen zijn doordat ze afkomstig zijn van grote brouwerijen met een flink distributienetwerk, zijn sinds vorige week al bij de supermarktketen PLUS verkrijgbaar. Bij AH heb ik ze nog niet gezien.

Vedett, Brand en Kees!

Het gaat om de session IPA van Vedett met slechts 2,7% alcohol en de session IPA van Brand met 3,5% alcohol. Dat is evenveel als de session IPA van brouwerij Kees!. De vraag is of het überhaupt eerlijk is om de session IPA van de grote brouwers te vergelijken met die van een craftbrouwer als Kees!. De grote brouwerijen brouwen immers voor een breed publiek en zullen daarom altijd minder uitgesproken bieren maken. En dan is er nog het verschil in alcoholpercentage. Een bier van 2,7% alcohol vol laten smaken is net weer iets lastiger dan een van 3,5%. Maar uiteindelijk hebben we het hier gewoon over drie landelijk verkrijgbare session IPA’s waarvan ik graag wil weten welke ik persoonlijk de meest smaakvolle vind. Daarbij moet nog wel gezegd worden dat er een flink prijsverschil is, want de grootste brouwerijen winnen het op schaalgrootte en inkoop en kunnen daardoor goedkope bieren aanbieden. Die van Vedett is ongeveer €1,45 en die van Brand ongeveer €1 10. Voor die van Kees betaalde ik €2,30.

In kleur wijkt de Vedett sterk af van de andere twee sesion IPA’s

Drie karakters

Ik heb de 3 bieren geproefd uit het AnDer 1.0 glas. Als je de etiketten leest, weet je al dat je drie verschillende bieren gaat proeven. Brand geeft op het etiket al aan dat het bier tropische fruitaroma’s heeft en dat het licht bitter is. Vedett geeft aan dat er een hint van citrus en pijnboom verwacht kan worden. Ik proefde eerst de Vedett, daarna de Brand en als laatste de session IPA van Kees. Met 2,7% heeft de IPA van Vedett het laagste alcoholpercentage. Ik vond dit bier helaas ook het minst smaakvolle van de drie. En die hint van citrus en pijnboom haalde ik er niet uit, maar dat kan natuurlijk aan mijn neus liggen.
Met de 3,5% van Brand verwacht je iets meer smaak en dat blijkt in de praktijk ook zo te zijn. De beloofde aroma’s van tropisch fruit zijn waarneembaar. Ik dronk hem al eerder. Een fijn bier, maar inderdaad een lichte bitterheid voor een IPA.
Maar dan de IPA van brouwerij Kees!. Die lijkt helemaal niet onder te doen voor een gewone IPA en barst van de smaak en de aroma’s. Ik kende deze session IPA al, maar nu ik hem proefde naast twee andere session IPA’s stijgt mijn bewondering voor het vakmanschap van Kees Bubberman.
Die volle smaak heeft ongetwijfeld ook te maken met de gebruikte grondstoffen en dat is in de prijs terug te vinden. Maar voor die prijs heb je wel een supersmaakvolle session IPA.

De duurste, de lekkerste

Als ik een IPA met een laag alcoholgehalte wil drinken, gaat mijn keuze zeker uit naar de session IPA van Kees!. Maar dit bier is niet altijd verkrijgbaar in de supermarkt en dan is de session IPA van Brand een goed alternatief, zeker ook als je de vriendelijke prijs erbij betrekt. Maar een smaakvol craftbier mag van mij wat kosten. Daarmee wil ik niet zeggen dat het duurste bier altijd het lekkerst is.
Rest de vraag of ik appels met peren heb vergleken. Ja en nee. Als ik het gewoon als drie session IPA’s beschouw niet. Maar als ik kijk naar prijs en herkomst en het publiek waarvoor deze bieren zijn gebrouwen, misschien wel. Maar de uitkomst blijft voor mij persoonlijk in beide gevallen dezelfde: een van de drie vind ik het meest smaakvol en dat is die van Kees!