Brouwerijen Brouwers Onderscheidingen

Ook UNESCO Werelderfgoed moet vernieuwen

Goed nieuws deze week voor de Belgische brouwwereld, maar eigenlijk voor iedereen die ambachtelijk bier een warm hart toedraagt en die de Belgische biercultuur en de Belgische bieren op waarde weet te schatten. Ook in Nederland zijn dat heel veel mensen. We hebben toch allemaal een beetje bier leren drinken dankzij de Belgen. Toen Nederland nog een pilswoestijn was waren het de speciaalbiercafé’s die vooral Belgische bieren introduceerden en die ons lieten ontdekken dat verandering van spijs doet eten. Een Duvel, een De Koninck, de trappistenbieren en uiteraard de Gueuze Lambic: dat waren in de jaren ’70 bieren die een wereld openden. Limburgers, Brabanders en Zeeuwen zaten destijds al wat dichter bij het vuur. Maar in de Randstad was het Utrechtse café Jan Primus een bedevaartsoord. Die Belgische biercultuur is nu Unesco Werelderfgoed. Koesteren, dat erfgoed!

Terecht zijn onze zuiderburen ongelooflijk trots want er is veel diversiteit en er valt nog altijd veel te beleven, hoewel ook in België consolidatie en overnames een gevaar vormen. Maar net als in Nederland komen er ook bij onze zuiderburen steeds weer nieuwe brouwinitiatieven. En dat is goed. Of het nu traditionele bierstijlen zijn die ze brouwen of meer vernieuwende en experimentele bieren; als het maar leeft en bruist. Hopelijk zorgt de erkenning door Unesco er voor dat men in België de biercultuur nog meer koestert.

Net als in Nederland wordt voor veel van die nieuwe brouwinitiatieven crowdfunding toegepast. Een van de platforms speelde heel handig in op het goede nieuws dat van Unesco kwam.

 Angel Me

Angel.me is een platform dat brouwprojecten ondersteunt. Leuk om even te kijken welke nieuwe Belgische brouwers we kunnen verwachten.

Oost-Eke Brouwers
De OostEke brouwers willen een volgende stap zetten in de ontwikkleing van hun brouwerij! Om nieuwe bieren te kunnen ontwikkelen, willen ze overgaan tot de aankoop van een eigen micro-brouwinstallatie. Hiervoor zijn ze op zoek naar (bier)enthousiastelingen die hen hierin willen steunen. Ze maken limited editions, quadrupels, een saison en oak aged bieren.

OostEke
OostEke

 ashampoo_snap_2016-12-03_16h47m03s_001_

Bueckenholt
Koen en Joris, uit het Brabantse Buken, hebben beiden een passie voor bier. Ze droomden van hun eigen bier, en besloten om er gewoon aan te beginnen. Mét succes! Een tijd geleden begonnen ze hun eigen brouwerij Bueckenholt. Inmiddels zijn ze aan het einde van hun crowdfunding-campagne aanbeland, en behaalden ze al 101% van het beoogde doel. Ze kiezen voor vertrouwde bierstijlen, deze jongen brouwers. Ze maken een Belge (amber) en een saison.

De Belge van Bueckenholt
De Belge van Bueckenholt

De Vier Monniken 
Brouwerij ‘De Vier Monniken’ uit Brugge lanceerde enkele weken geleden hun crowdfunding campagne op Angel.me. Ondertussen is de campagne succesvol afgelopen en behaalden ze maar liefst 135% van het beoogde bedrag! De Vier Monniken kunnen de roerstok gaan oppakken. De vier initiatiefnemers zijn op 1 juli gestart en over een paar weken moeten de eerste bieren er zijn. Welke bieren dat zijn, is nog niet bekendgemaakt.

ashampoo_snap_2016-12-03_16h47m28s_002_
De VIer Monniken hebben nog geen specifiek bier aangekondigd