Vandestreek bier, wie kent ze niet? De Playground IPA werd de referentie voor alcoholarme ipa’s. Op dit moment timmert de Utrechtse brouwerij ook aan de weg met een eigen craftpils. Volgend jaar wordt de mijlpaal van 1 miljoen liter bereikt. Intussen laten de brouwers zich met de eerste editie van de Barrel Collab Series ook van een andere kant zien.
In volume is de alcoholarme Playground IPA het paradepaardje, maar vandeStreek heeft uiteraard een brede core range alcoholhoudende bieren die het merk op de kaart hebben gezet. Alleen de barrel aged bieren van de brouwerij zijn wat minder bekend, en dat terwijl Ronald van de Streek ervan overtuigd is dat ze dat juist goed in de vingers hebben. ‘In onze beleving maken we heel erg goede barrel aged bieren.’
De commercieel directeur en mede eigenaar van de brouwerij vond dat het tijd was om vandeStreek ook als maker van barrel aged bieren op de kaart te zetten en kwam met het idee voor de Barrel Collab Series. De eerste editie wordt op 24 november geïntroduceerd. vandeStreek ging de samenwerking aan met drie Nederlandse en drie internationale brouwerijen.
Vatrijping populair
Vatrijping, barrel aging in de wat meer op het Engels georiënteerde craftbierwereld, is niet nieuw. Sterker nog, je hoort soms mensen klagen dat er op festivals te veel vatgerijpte bieren worden aangeboden. Kortom het is erg populair, maar tegelijkertijd niet eenvoudig. Er kan namelijk veel fout gaan. Het bier in kwestie moet nog als bier te herkennen zijn en de drank die in het vat heeft gezeten moet het een extra dimensie geven en niet overheersend zijn. Meestal zijn het zware, donkere bieren zoals stouts en quadrupels, die op bourbon of whiskyvaten worden gelegd. Bij het grote publiek is de vatgerijpte Grand Prestige een bekend voorbeeld. Maar in heel Nederland zijn brouwers meer of minder succesvol actief met vatgerijpte bieren.
Evenwichtige serie
De Utrechtse brouwers van vandeStreek bier pakten het net even anders aan. Ze legenden geen bieren uit de core range op vaten, maar brouwden in samenwerking met andere brouwers bijzondere bieren. Ze benaderden drie Nederlandse en drie internationale brouwers met de vraag: welk bier zou jij willen laten rijpen op vaten? Het moesten zes totaal verschillende bieren worden. Ronald van de Streek: “We hebben in Nederland stadgenoot brouwerij Eleven gevraagd, brouwerij Kees uit Middelburg, expert op dit gebied, en de Bronckhorster Brewing Company. Op de Yakima hopselectie dagen hebben we de brouwers van Stone Brewing leren kennen. Ze wilden meedoen met een sour. We hebben ook Lehe uit Estland en La Pirata uit Spanje benaderd.
Barely Barley Wine
Met brouwerij Kees werd een Barely Barley Wine (9.1%) gebrouwen die nauwelijks gerst (barley) bevat, maar wel veel haver. Dat zorgt voor een zijdezacht mondgevoel. Niet een doorsnee barley wine. Deze heeft op bourbonvaten gelegen en bij het inschenken van deze donkerrode barley wine dansen de aroma’s van de bourbon het glas bij wijze van spreken uit. Kees Bubberman, in Nederland een pionier als het gaat om barrel aging, drukte de Utrechtse brouwers op het hart dat een goede vergisting belangrijk is en adviseerde om de helft van de gist te gebruiken die normaal wordt gebruikt. Ronald van de Streek: “De gist moet dan veel harder werken en de aanbeveling van Kees heeft gewerkt. Het is een prachtig vergiste barleywine geworden, verrijkt met mooi tonen van de zoete bourbon.
Imperial Sour
De brouwers van Stone Brewing (VS) hadden in hun R&D brouwerij nog een recept voor een imperial sour en ze stelden voor die te brouwen en te vergisten met een Litouwse saisongist en vervolgens te laten rijpen op witte wijnvaten. Het resultaat is een sour met bescheiden aroma van witte wijn en in de smaak een zoete aanzet, met vanille uit het hout en ook tonen van witte wijn. Met subtiele zure tonen en een fruitigheid uit de gist is deze imperial sour (9,6%) echt bijzonder geworden.
Baltic porter en Islay Whisky
“De Brouwers van Lehe uit Estland hebben we leren kennen via Nico Elings, de Nederlandse importeur. Omdat ze uit een Baltische staat komen, leek het ons goed om een Baltic porter te brouwen. Maar we hebben er iets bijzonders mee gedaan. Deze porter is vergist met pilsgist en daarna op Islay whiskyvaten gelegd”, vertelt Ronald van de Streek. Deze porter (12,5%) heeft prachtige rookaroma’s en in de smaak mooie gebrande tonen. Een ‘dikke’ porter, waarvoor het brouwproces iets werd aangepast.
Imperial Rye Stout op Speyside
Met de Spaanse brouwers van La Pirata, met wie de Utrechtse brouwers al lange tijd een goede band hebben, werd een imperial rye stout gebrouwen. Imperial staat in de brouwwereld voor ‘sterkere versie van’. Hoger in alcohol dus en intenser van smaak. Deze stout is, naar wens van de Spaanse brouwers, gemaakt met een deel rogge, wat het bier extra pit geeft. Het bier is vervolgens op vaten van Speyside whisky, een zachte doordrinkbare whisky, gelegd voor rijping. Een mooie stout van 12,1% met aroma’s van mout en vanille. Het effect van de rogge wordt iets gedempt door de roast van de mout. Ook hier versterkt de vatrijping het mooie bier en overheerst de whisky niet.
Red quadrupel op rode wijn
Met de Utrechtse brouwerij Eleven maakte vandeStreek een rode quadrupel: inderdaad lichter van kleur dan een gewone quadrupel. In deze quadrupel, vergist met Belgische gist, is veel gekarameliseerde mout gebruikt. Belgische gist betekent veel esters, dus fruitige tonen. De ‘red quad’ van 11,8% en met een volle body, is vervolgens op rode wijnvaten gelegd en het resultaat is prachtig. Aroma’s van rode wijn en rood fruit. Een mooie subtiele quadrupel. “Hij is door de Belgische gist wel een beetje boozy”, vindt Ronald van de Streek.
Black IPA op cognac
De zesde collab is er een met de Bronckhorster Brewing Company. Brouwer Steve Gammage wilde een black ipa maken, een stijl die door bierliefhebbers wordt gewaardeerd. Maar Gammage wilde meer: dryhoppen, vatrijping op cognacvaten en vervolgens weer dryhoppen. En er moest veel hop in. Het resultaat mag er zijn. Mooie hoparoma’s en ook iets aards van de donkere mouten. Bij de eerste slok herken je cognac, maar het is onmiskenbaar een black ipa.
Ideaal eindejaarsgeschenk
Deze hele serie is een masterclass barrel ageing. Het zijn bieren die met veel liefde en vakmanschap zijn gemaakt. Ook aan de verpakking is erg veel aandacht besteed. Het ideale eindejaarsgeschenk.