Nederlandse Nieuwe
Bierbrouwwedstrijd

Inschrijving Nederlands Nieuwe is geopend

Net als drie jaar geleden daagt het BIERburo professionele brouwers uit de beste Nederlands Nieuwe te brouwen.

Nederlandse Nieuwe is lokaal geworteld

“Nederlands Nieuwe is een nieuw bier dat wortelt in de lokale omgeving van de brouwerij. Dat kan zijn door gebruik van lokale ingrediënten, lokale bereidingswijze of door samenwerking met partijen uit de buurt”, vertelt initiatiefnemer Henri Reuchlin. “Het bier mag niet eerder dan 1 januari 2020 op de markt zijn gebracht, want het moet wel ‘nieuw’ zijn.”

Optimisme

 “De wedstrijd wil optimisme voor het nieuwe jaar uitstralen. De afgelopen periode heeft ons geleerd hoe belangrijk lokale netwerken zijn. Deze wedstrijd is een eerbetoon aan lokale ingrediënten en gebruiken. De wedstrijd richt zich daarom niet alleen op de kwaliteit en smaak van het bier, maar ook op het verhaal dat erbij hoort”, aldus Reuchlin. “We hebben een mooie biercultuur in Nederland opgebouwd, maar het een typisch Nederlands bier lijkt nauwelijks te bestaan.” Met deze wedstrijd wil BIERburo de Nederlandse biercultuur verder versterken.

De eerste wedstrijd werd in 2018 gewonnen door Klaverke bier (een collaboration brew van de brouwerijen Het Brouwdok, Noarder Dragten, de Kleine Beer en De Kroon op Leeuwarden) met Weibok.

Open voor professionele brouwerijen

Nederlands Nieuwe is een wedstrijd die open staat voor professionele brouwerijen. De jury bestaat uit smaakprofessor Peter Klosse van de Academie voor Gastronomie, MITRA directeur Marco Philipsen, Nederlands kampioen biersommelier Pepijn van der Waa van BierTalent en brouwer en StiBON docent Jet van de Griendt. Dit eminente team beoordeelt de bieren op kwaliteit maar ook op originaliteit, balans en creativiteit. De winnaar wordt in de loop van 2021 bekend gemaakt. Het winnende bier zal onder andere tijdelijk worden opgenomen in het assortiment van MITRA. Ook zal de winnaar geportretteerd worden in vakblad Brouw! en MITRA magazine.

Inschrijven voor de wedstrijd is mogelijk van 1 februari tot 15 april 2021. De bieren moeten uiterlijk 1 mei beschikbaar zijn. Het inschrijfformulier is aan te vragen via een mailtje aan NederlandsNieuwe@bierburo.nl. Het wedstrijdreglement is te vinden op de website van het BIERburo.

Nederlandse Nieuwe