Update 2023: Helaas bleef het bij dit ene mooie experiment met de in Patagonië gevonden moedergist van de befaamde Heineken A-gist.
Alleen in Frankrijk is dit bier nog verkrijgbaar onder de naam H71.
De eerste stukjes op dit blog stammen van voor mijn StiBON opleiding en dat zie ik nu, zeven jaar later, soms duidelijk terug.
Originele artikel, voorjaar 2016.
Met de introductie van H41 geeft Heineken een hoofdrol aan gist. Waar de craftbrouwers enorm met hop in de weer zijn, komt de multinational met een lagerbier dat een wilde gist uit Patagonië als onderscheidend element heeft. Een goed verhaal, een schitterende verpakking. Briljante marketing. En het bier? De eerste was wennen, maar de tweede kon ik zeker waarderen. En veel andere bierliefhebbers – doorgaans geen lagerdrinkers – waren toch ook wel aangenaam verrast. Op een bijeenkomst van internationale bierjournalisten werd ‘positief verras’ gereageerd op deze H41.
Het is het vertrouwde Heineken recept, maar dan.met de in Patagonië ontdekte ‘wilde’ moedergist van de Heineken A-gist. Het resultaat: een totaal ander bier.
Het is op zich opmerkelijk dat de multinational zich aan een experiment als dit waagt. Een positief signaal. Mooi dat ook de grote brouwers het experiment niet schuwen. De vraag is alleen of dit H41 lagerbier niet te ‘gewoon’ is voor de craftbeerfans en te afwijkend voor de pilsdrinker.
De gemiddelde Heineken drinker krijgt in de horeca ook de speciaalbieren van Brand voorgeschoteld, dus die is wel wat meer gewend dan alleeen Heineken pils. Dit bier zal dus gretig aftrek vinden in de 300 horecazaken die het gaan verkopen. En de beperkte batchgrootte zal er toe leiden dat dit bier snel is verkocht. Op naar de volgende ‘lager exploration’ van Heineken.