Een prototype, groter dan de installatie die binnenkort in productie gaat, was te zien op de eerste Dutch Craftbeer Conference.
Brouwen

Minibrew bijna in productie. Kan de echte liefhebber nog wachten?

Op de eerste Dutch Craftbeer Conference van CRAFT (Amersfoort, 24 januari), was ook het team van Minibrew aanwezig. Deze Minibrew, een volautomatische brouwinstallatie, mocht zich in een grote belangstelling verheugen. Voor wie is deze uit de kluiten gewassen ‘koffieautomaat’ eigenlijk niet interessant?

Het is een Nederlandse uitvinding, de Minibrew. Een volledig automatische brouwinstallatie ter grootte van een uit de kluiten gewassen koffiezetautomaat, die je bestuurt via een app op je smartphone. De eerste vraag die bij je opkomt is natuurlijk of dit nog leuk is. Voor de amateurbrouwer is het knoeien met potten en pannen verleden tijd en volstaat het toevoegen van de ingrediënten en besturing van het proces via de app op telefoon.  Maar wie het verhaal van Minibrew goed tot zich laat doordringen, zal met smart wachten op de marktintroductie.

Extra kegs bieden veel flexibiliteit. Ze zijn momenteel te bestellen voor een bedrag rond de 250 euro.
Extra kegs bieden veel flexibiliteit. Ze zijn momenteel te bestellen voor een bedrag rond de 250 euro.

Professionele brouwsels

Oprichter en ceo Olivier van Oord was zelf aanwezig in Amersfoort. Hij vertelde dat de productie van de onderdelen in China van start kan gaan en dat het de komende maanden een kwestie is van assembleren, testen en de nodige certificaten verkrijgen. Intussen blijft Minibrew samenwerkingsverbanden zoeken met toonaangevende bierbrouwers, die hun recepten vrijgegeven voor de Minibrew. Dat betekent dat wie bij Minibrew straks de grondstoffen voor een bepaald recept bestelt, de garantie heeft dat het gebrouwen bier smaakt als het origineel. Geen spanning meer of het bier al dan niet geslaagd is, maar gewoon kwalitatief goed en vers craftbeer waarvan het recept door professionele brouwer is ontwikkeld. Het hangt natuurlijk af van de brouwers die meedoen, maar er bestaat dus een kans dat je je favoriete biertje thuis zelf kunt brouwen en met je vrienden kan nuttigen.

Prototype van de Minibrew, zoals te zien op de Dutch Craftbeer Conference
Prototype van de Minibrew, zoals te zien op de Dutch Craftbeer Conference

Gegarandeerd goed

Rond het middaguur was er in Amersfoort ook de mogelijkheid het bier daadwerkelijk te proeven. Die ervaring was een eye-opener. Alleen al de gedachte dat je thuis zulke bieren kan gaan brouwen! Maar de echte avonturiers hebben ook te maken met beperkingen, want de eerste tijd kan alleen worden gebrouwen met recepten die Minibrew levert. Op de vraag waarom, legt een van de medewerkers uit dat op die manier de eerste tijd gegarandeerd goed bier uit de Minibrew komt. En juist die geweldige ervaring, dat je zelf een kwaliteitsbieren hebt gebrouwen, is voor de makers van groot belang. Als mensen zelf gaan experimenteren en het resultaat valt tegen, kan dat natuurlijk kritische of negatieve geluiden veroorzaken. En dat zou zonde zijn van dit prachtige concept. Minibrew houdt graag de controle over de output.

Na verloop van tijd zal de software worden ontsloten, zodat ze thuisbrouwers zelf aan de slag kunnen gaan met recepten en dan wordt het nog leuker.

wp-1485716928910.jpg

Proefbrouwsels

Maar wie heeft er nog meer iets aan dit apparaat? In de horeca kan het worden gebruikt om huisbieren te testen en te ontwikkelen, als straks de software is vrijgegeven. Niets leuker dan je eigen huisbier creëren en pas als iedereen tevreden is naar een contractbrouwer te gaan om het in het groot te laten produceren.

Maar datzelfde geldt uiteraard ook voor zeer kleine startende brouwerijen die capaciteit huren en zelf thuis met potten en pannen aan de basis staan. Met 5 liter bier uit eigen ketel kan de horeca er verder weinig mee, tenzij je bij Minibrew een groot aantal extra fustjes met koelunits koopt en bijvoorbeeld in een paar dagen tijd 30 liter produceert. Dat zou dan 120 glaasjes uniek opleveren wat voor de horeca kwantitatief nog mager is. Maar je kan wel avondje iets unieks bieden in je café. Of het wettelijk is toegestaan? Geen idee.

Avontuurlijk

Het fascinerende aan deze brouwinstallatie vind ik het feit dat het hele proces automatisch verloopt, tot aan het schoonmaken toe. Er is met veel liefde en enthousiasme aan gewerkt en voor het team van Minibrew gaat het een spannend jaar worden. Voor de enthousiaste Minibrew afnemers en dat zijn er inmiddels al heel wat, gaat het een avontuurlijk jaar worden. In juni of juli gaan de eerste installaties geleverd worden. In de periode daarvoor is er al een kleine groep testers actief.  Nog even geduld hebben dus.

ashampoo_snap_2017-02-02_20h02m44s_001_