Bieren Brouwen Tripel

Mijn eerste ervaringen met de minibrew

Eind oktober was hij er, na drie jaar wachten: de MiniBrew. Na het plaatsen van de order moest ik 1035 dagen wachten. Door allerlei praktische zaken kon ik, samen met een goede vriend, pas vlak voor kerst een eerst brouwsessie doen. Vandaag proefde ik het resultaat.

Aanloopproblemen

Toen we de machine uitpakten was het feest. Totdat we ontdekten dat een essentieel onderdeel ontbrak: de co2-regulator. Die heb je nodig bij het vergistingsproces, bij het opvangen van gist en als het bier klaar is, om te kunnen tappen. MiniBrew reageerde snel. Maar toen de regulator er was, bleek deze niet te werken. Zeer snel volgde een nieuwe, die wel werkte. Ik moet zeggen dat de service erg goed is. Verder werkte alles goed gedurende het proces. Maar aandacht en hygiëne is vereist.

Facebookgroep

Een andere grote ondersteuning is de Facebookgroep MiniBrew’ing – users and future users of MiniBrew. Deze Engelstalige groep heeft enthousiaste leden die al veel ervaring hebben, omdat sommigen met de betaversie van de MiniBrew hebben gewerkt. Voor wie een MiniBrew aanschaft, is deze groep een aanrader.

Brouwer of toeschouwer?

Ben je nu een brouwer of een toeschouwer van een geautomatiseerd proces als je een MiniBrew hebt? Geen van beiden! Natuurlijk, je koopt een ingrediëntenpakket en je volgt de instructies op de app. De machine doet verder alles. Maar je moet wel degelijk in actie komen en je kan door nauwkeurig en schoon te werken problemen voorkomen. Je staat niet als een brouwer met een roerstok in de ketel te roeren, maar je hebt genoeg werk te doen, zeker de eerste 4 uur. Bovendien kan je uiteindelijk ook eigen recepten gaan brouwen. De machine maakt het allebei mogelijk. Puriteinen zullen zeggen dat de MiniBrew een soort Nespresso-apparaat is. Maar dat is onzin. Door de instructies op de app te volgen, kun je geen fouten maken. Je wordt goed begeleid. Maar je verricht toch veel handelingen die een brouwer ook verricht. In grote moderne brouwerijen gebeurt ook veel computergestuurd. Ik denk dat je zeker als je een eigen recept gaat brouwen, wel mag zeggen dat je een thuisbrouwer bent.

Een droge tripel

Vandaag proefde ik het resultaat van de eerste brouwsessie. We hebben de ‘Thirsty Tripel’ (nu Trajectum Tripel) gemaakt. Dat pakket met ingrediënten kost 24,99 euro . Dan komt er nog 8 euro verzendkosten bij, dus 33 euro totaal. Je hebt dan 5 liter tripel. Uitgaande van 33 cl. flesjes betaal je dan 2,20 euro per flesje. Dat is meer dan fameuze Belgische tripels. Het resultaat is verrassend goed. Een zeer goed doordrinkbare, droge tripel met 8% alcohol. Dat laatste merk je niet. Voor mijn gevoel zat er minder alcohol in. De aroma’s zijn wat kruidig en je ruikt ook citrustonen. Het is een mistige tripel met een prachtige stabiele schuimkraag. Missie geslaagd! Het volgende bier wordt een IPA.