Brouwerijen Verpakkingen

Microbrouwers ontdekken verpakkingsdesign

Bij de eerste golf microbrouwers in de jaren ’80 en ’90 kwam je het nog wel tegen: de scheefgeplakte etiketten die artistiek gezien nijvere huisvlijt uitstraalden. Liefdewerk en soms best aardig, maar zeker niet gemaakt door professionals. En vrijwel altijd met de hand aangebracht. De tweede golf brouwers deed het al beter maar de nieuwe generatie besteedt echt meer aandacht aan verpakkingsdesign. Toch domineert vaak nog de afbeelding en is er geen sprake van een geïntegreerd design met een doordachte plek voor logo en merkuitstraling.

Het artikel in Verpakken besteedt aandacht aan etiketten van microbrouwers
Het artikel in Verpakken besteedt aandacht aan etiketten van microbrouwers

Het verpakkingsvakblad Verpakken besprak met een professionele verpakkingsontwerper, die sinds kort ook betrokken is bij brouwerij Hoop in Zaandijk, het werk van een aantal microbrouwers. Als doorgewinterde professional is hij uiteraard kritisch maar toch voert waardering voor het werk van de microbrouwers de boventoon. Steven de Cleen  van PROUDdesign ziet bij alle besproken bieren wel positieve zaken en is slechts een enkele keer minder positief.

ashampoo_snap_2016-09-10_10h04m43s_007_

Paraplu

Wat hem opvalt, zo blijkt uit het artikel, is dat vaak het logo en de merknaam integraal onderdeel zijn van de afbeelding en dat de merknaam niet als een paraplu boven een serie bieren hangt. Zelf heeft hij het voorbeeld gegeven met zijn ontwerpen voor de etiketten van de nieuwe brouwerij Hoop. Wie de flesjes van die brouwerij naast elkaar ziet, ziet steeds het merk en het logo terugkeren waardoor een eenheid ontstaat, terwijl ieder bier afzonderlijk een duidelijk eigen verhaal heeft.

De etiketten van Hoop zijn gemaakt door een verpakkingsontwerpbureau
De etiketten van Hoop zijn gemaakt door een verpakkingsontwerpbureau

Merkdenken

Bij veel van de bieren ziet hij leuke ontwerpen, soms ook ontworpen door een kunstenaar, maar toch ontbreekt vaak het merkdenken en het merkverhaal. De jonge generatie brouwers die ook op het gebied van brouwen nog steeds lerende is, zal ongetwijfeld in staat zijn de verpakking te gaan verfijnen. Alleen de bieren van brouwerij Emelisse, werk van een designbureau, zijn volgens de verpakkingsontwerper afgevuld  in een fles met een etiket dat wel erg dat van Brand bier lijkt. En de etiketten van LOCbrewery zijn wat hem betreft wel erg out-of-the-box.