Familie Köppen
Bier en eten Brouwerijen

Microbrouwerij in rijksmonument de reus van schimmert

Rijksmonument De Reus van Schimmert wordt een belevings- en educatiecentrum voor streekproducten, inclusief microbrouwerij. Ondernemersfamilie Köppen start crowdfunding om hoogstgelegen energieneutrale brouwerij te realiseren.


De Reus van Schimmert is een 38 meter hoge watertoren, gebouwd in 1926. Toen André Köppen drie jaar geleden Nico, de eigenaar van de toren en zijn broer Roger Eurelings, leerde kennen, zijn ze samen tot een idee gekomen om het Rijksmonument een nieuwe, duurzame bestemming te geven. Ze willen de oude watertoren ombouwen tot belevingscentrum, kennisinstituut én marktplaats voor streekproducten. Het doel is meer bewustzijn te creëren over eten en drinken. En net zoals de watertoren vroeger een centrale functie had door heel Zuid-Limburg van water te voorzien, is het de bedoeling dat ‘ de reus’ met deze nieuwe bestemming net zo’n spilfunctie krijgt door het gebied om de toren heen onderdeel te maken van de keten.

Bijzonder concept


De watertoren wordt omgebouwd tot educatiecentrum voor streekproducten, met één collectieve regel: ‘eten en drinken van zover je kunt kijken, maar niet verder’. In de toren komt een streekproductenwinkel, streekgebonden horeca, 4D smaaktheater, Euregionaal uitkijkpunt én een microbrouwerij. Voor alles wat er geconsumeerd of geproduceerd wordt in de toren, worden er Limburgse grondstoffen gebruikt van binnen een straal van 46 kilometer: tot zo ver kun je namelijk kijken als je bovenop het puntje van de toren staat. Het hoogste punt van de toren is te bereiken via 156 traptreden of via de 14-persoonslift.

Duurzame microbrouwerij


De Limburgse familie Köppen zal de exploitatie van de microbrouwerij en horeca – de Smakelijke Reus van Schimmert – op zich nemen. Naast verschillende bieren (waaronder een alcoholarme), wordt er ook frisdrank gebrouwen. Brouwmeester Jan Willem den Hartog – die zijn strepen heeft verdiend bij o.a. Gulpener en Lindeboom – zal binnen de brouwerij de recepturen- en productontwikkeling op zich nemen. Zodoende is inmiddels onder zijn leiding Frisch geboren!

Frisch is een 100% Limburgse gebrouwen koolzuurhoudende frisdrank met uitsluitend lokaal fruit en graan zonder alcohol en toegevoegde suikers. Bij het brouwen van deze frisdranken zullen (basis)scholen betrokken worden, kinderen kunnen in de Smakelijke Reus hun eigen frisdrank komen brouwen. Tot slot zal de brouwerij energieneutraal gaan brouwen door het gebruik van zonnepanelen en nieuwe warmtepomptechnieken.

Crowdfunding


Om de microbrouwerij in de Smakelijke Reus van Schimmert te realiseren is er een crowdfunding gestart op crowdfundingplatform CrowdAboutNow. Graag wil de familie samen met gelijkgestemden de herbestemming van de Reus van Schimmert realiseren. Met deze crowdfunding wil men minimaal €200.000 euro ophalen. André Köppen: “Crowdfunding past heel goed bij onze manier van werken: door krachten te bundelen bereik je meer!”. Investeren of meer lezen kan nog tot en met 30 januari via deze link: https://crowdaboutnow.nl/campagnes/smakelijkereus

Familie Köppen
Familie Köppen bij de Reus van Schimmert. Foto: Rob Oostwegel