Bieren Brouwerijen

Mestreechs Aajt is Gulpener Speciale Editie #3

Na Bier van Verse Hop en Plato 18.25 is de derde speciale editie van Gulpener het regionaal al verkrijgbare Mestreechs Aajt. Zoals iedere speciale editie weer prachtig verpakt in een 75 cl. fles met kurk en een fraaie vouwkartonnen doos met venster.

20160614_114409.jpg
Meestreechs Aajt

Mestreechs Aajt is een voor Nederland uniek bier, want van spontane gisting en versneden. De exacte details geeft de brouwerij niet, maar het bier wordt na rijping van een jaar op eikenhouten vaten versneden met ‘ander’ bier. Dat gebeurt allemaal bij Herberg De Zwarte Ruiter, vlakbij de Gulpener Bierbrouwerij.

Rinzige smaak

Het van oorsprong Maastrichtse biertype wordt sinds de jaren ’80 al door Gulpener gebrouwen en een aantal jaren geleden geherintroduceerd. Volgens de brouwerij is het een Middelweeuws bier. Het krijgt een rinzige smaak door de rijping op eikenhouten vaten, zegt de brouwerij’

‘Mestreechs Aajt is met haar donkere kleur een heerlijk fris oerbier dat de perfecte balans heeft tussen zurig en zoet. De appelachtige geur streelt de neus Let op: Nu verkrijgbaar als Gulpener Speciale Editie’, staat op de website van Gulpener.

20160614_161616_001.jpg

Geen nieuw bier dus deze keer als speciale editie, maar een landelijke verkrijgbaarheid van een van de bijzonderste bieren die ze in Gulpen brouwen.

Nederlands-Indë

De geschiedenis van Mestreechs Aajt gaat terug tot eind 19e eeuw. Een van de vele brouwerijen van Maastricht in die tijd, die gerund werd door de heer J.H. Rutten, brouwde het bier ‘Maastrichts Oud’. Na het overlijden van de brouwer Rutten werd het bedrijf voortgezet door zijn zonen, die naast brouwer ook handelslieden waren. Zij gingen het bier naar Nederlands-Indië exporteren. De export was mogelijk dankzij de natuurlijke lange houdbaarheid van Maastrichts Oud. Deze bierstijl van Maastricht verdween aan het eind van de jaren 50 van de vorige eeuw als gevolg van de verschuiving naar pils. Dankzij de Gulpener Brouwerij kwam het bier weer terug.

GULPENER_Speciaal-Nr3-ZwarteRuiter kopie
Aan de verpakking van Mestreechs Aajt is veel aandacht besteed

Door de frisheid en het lage alcoholgehalte is het een uitstekend bier voor de zomer.