Maxima gulpener
Brouwerijen

Máxima bij Gulpener

Het was een dag die ze in Gulpen niet meer vergeten. Koningin Máxima plukte op donderdag 2 september hopbellen in Reijmerstok, bezocht het nieuwe duurzame brouwhuis en onder toezicht van de brouwmeester deed ze haar hopbellen zelf in de ketel. Dat laatste in de microbrouwerij in het Gulpener Brouwlokaal, waar een speciaal bier werd gebrouwen.

Eerder gepubliceerd op de website van Entree

Maartje Rutten: “Het was een heel bijzondere dag, ik denk de meest bijzondere in de geschiedenis van de brouwerij. De koningin was hier bijna twee uur en ze was zeer geïnteresseerd. Ze wilde alles weten over duurzaamheid en lokale productie. En over onze samenwerking met de boeren. Ik kreeg de indruk dat ze echt een heel leuke middag heeft gehad.”

Koning Willem 1 plaquette

Het bezoek volgt op het winnen van de Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap 2020. Jan-Paul Rutten, directeur van de Gulpener Bierbrouwerij zei toen (november 2020): “Wij zijn waanzinnig blij met deze kroon op ons werk. Bijna 25 jaar duurzame inspanningen, ooit begonnen met regionale grondstofteelt en samenwerking met de lokale boeren. En als kroon op ons werk hebben we dit jaar het meest duurzame brouwhuis van Europa in gebruik genomen. Deze prijs bevestigt voor ons dat we jaar in jaar uit de keuzes maken die er toe doen.”

In de hoptuin. Foto: Gulpener/Marcel van Hoorn

Duurzaam brouwhuis

Maartje Rutten (marketing & communicatie) vormt met haar broer Jan-Paul de achtste generatie van het familiebedrijf (opgericht in 1825). De brouwerij zette in de jaren ’90, nog onder Paul Rutten, een duurzaamheidsbeleid in dat consequent werd doorgevoerd en uitgebreid. Dat leidde tot biologische bieren op basis van lokaal en regionaal verbouwde (oer)granen en hop. Het voorlopige sluitstuk is de grote investering in wat nu het duurzaamste brouwhuis van Europa is. Koningin Máxima kreeg er vandaag een rondleiding en toonde veel interesse.

Maartje Rutten: “We hoorden relatief kortgeleden dat de koningin zou komen. Dat heeft wel stress opgeleverd, maar dat is het waard. Het is een serieuze operatie. Je krijgt te maken met de Rijksvoorlichtingsdienst, de adjudant van de koningin en de beveiliging. Pas vanochtend was het parkeerterrein voor het nieuwe brouwhuis klaar. Net op tijd. Het was een geweldige dag en gelukkig scheen de zon.”

Het leverde mooie beelden op in de hoptuin in Reijmerstok, waar de koningin uitleg kreeg over hop en over de samenwerking met de boeren die voor Gulpener grondstoffen verbouwen. Terug in Gulpen volgden meer gesprekken, onder meer in het Gulpener Brouwlokaal waar ze ook met het managementteam sprak.

Muziek in de klas

Aan het bier dat werd gebrouwen en waaraan Máxima hop toevoegde, zal haar naam niet worden verbonden. Maartje Rutten: “We hebben wel toestemming gevraagd om een speciaal bier te brouwen en de opbrengst ten goede te laten komen aan een goed doel. Dat vond ze prima. Omdat ze erg begaan is met muziek in de klas, zal de opbrengst van het bier geschonken worden aan de jeugdopleidingen van de harmonieën in Gulpen en Reijmerstok. Een muzikaal doel dus én lokaal, want dat past bij ons.”

De mooiste foto voor Gulpener is ongetwijfeld die bij de ketel met het Gulpener logo. Een koningin die hop toevoegt; dat gebeurt niet vaak. Ook Klaas Knot, president van de Nederlandse Bank en voorzitter van het bestuur van de Koning Willem I Prijs, was aanwezig.