Bieren Brouwerijen

Leven in de Ridderbrouwerij

Onderstaand artikel publiceerde ik vandaag op www.entreemagazine.nl

Bierbeleving in nieuwe Maastrichtse Stadsbrouwerij De Maastrichter Maltezer.

Tom de Lepper en Charles van Goch openen dit najaar in de gebouwen van de voormalige Ridderbrouwerij in Maastricht een microbrouwerij met proeflokaal en winkel. De Maastrichter Maltezer moet volgens De Lepper een ‘experience’ worden. Naast een eigen merk, zullen er in misschien licentie ook weer Ridder bieren worden gebrouwen.

Maastricht krijgt een stukje van brouwerij De Ridder terug. De panden van de voormalige brouwerij, die in 2001 werd gesloten, zijn door een vastgoedontwikkelaar verkaveld. Charles van Goch (Mise en Place) en zijn voormalig PA, biersommelier Tom de Lepper, beschikken er over drie ruimtes op de begane grond aan de Maaszijde. Een toplocatie om weer bier te brouwen. Er komt naast de microbrouwerij (november) een speciaalbierwinkel (september) een proeflokaal met 60 couverts(januari 2018), waar foodpairing met bier centraal staat en ‘bierige’ gerechten op de kaart komen. Tegenover de brouwerij komt een groot terras (maart 2018), direct aan de Maas.

Droom

“Dit is al heel lang een droom van me”, vertelt Tom de Lepper. Hij doorliep de middelbare en de hogere hotelschool en had altijd al een horecadroom. Zes jaar geleden werd hij PA van Charles van Goch. Zo leerden de twee elkaar kennen en kon De Lepper over zijn droom praten. ‘Vier jaar geleden zijn we achter de schermen al begonnen met de voorbereidingen”, vertelt hij. Die droom kreeg vooral gestalte tijdens de Plato Bierdiners van de Hogere Hotelschool Maastricht. Hij raakte geïnteresseerd in bier en foodpairing en ging de StiBON opleidingen volgen. Bij een van de diners leerde hij Robert Melaard (Gastvrij Rotterdam) kennen, die hem vroeg op de beurs bier op een hoogwaardige manier in de spotlights te zetten. Dat resulteerde in het kenniscentrum voor bier op Gastvrij Rotterdam. “De insteek daar is het genieten van bier, in plaats van grote hoeveelheden drinken. “

Experience

Dat Maastricht vergeleken met andere steden achterliep als het gaat om bierbrouwerijen, is opmerkelijk, gezien het rijke bierverleden van deze stad. Er is de historische brouwerij Bosch, die een museumfunctie heeft en er zijn een paar kleinschalige brouwerijen en een paar brouwerijhuurders actief. Met de komst van de – ook kleinschalige – nieuwe brouwerij komt er een ‘experience’ bij, omdat er een winkel, rondleidingen en een proeflokaal bij komen. De brouwerij is met 3 hectoliter zeer bescheiden van omvang. “Met twee keer in de week twee brouwsessies op een dag, zullen we voldoende produceren voor het eigen proeflokaal en wat Maastrichtse horeca.We gaan klassieke speciaalbieren brouwen, die in het proeflokaal worden getapt. Dat kunnen we prima aan qua capaciteit. Ons bier zal ongetwijfeld ook in Maastrichtse cafés geschonken gaan worden. Maar voor grotere hoeveelheden, eventueel afgevuld op fles, zullen we elders brouwcapaciteit gaan huren”, legt De Lepper uit.

Tom de Lepper en Charles van Gogh brengen leven in de oude brouwerij De Ridder

Ridder bier

Het voor Maastricht misschien wel meest aansprekende nieuws is dat misschien Ridder bier terugkomt. Het merk is eigendom van Heineken, dat brouwerij de Ridder in 1982 overnam van de familie Van Aubel en de brouwerij in 2001 sloot. de initiatiefnemers zijn met Heineken in overleg over een licentie om bieren onder de naam De Ridder te brouwen, naast bieren van het eigen merk. Vast staat dat, als die licentie er komt, het befaamde Ridder Maltezer weer gebrouwen gaat worden. De Lepper heeft al gesproken met de oud-brouwmeester van de Ridder. Hij wil ook de geschiedenisboeken in, om te zien of historische Maastrichter bieren weer opnieuw kunnen worden gebrouwen.

Er is sowieso positief gereageerd in de stad en de gemeente heeft goed meegewerkt. “De gemeente wilde heel graag een publieke functie in het Riddercomplex en dat hebben wij met dit concept ingevuld”, zegt De Lepper.