Bierwereld

Leve de Week van het Nederlandse Bier

Wat is dat toch een goed initiatief, die Week van het Nederlandse Bier. Meer dan ooit levert het publiciteit op voor de Nederlandse biersector. Bier is all over the place deze dagen. In de kranten, op internet en op de radio, overal las of hoorde je de afgelopen dagen iets over bier. Van een vermelding van het beste bier van Nederland tot een item over de Nationale Bierpubquiz en interactieve kaartjes op de website van De Telegraaf om te zien welk bier in jouw omgeving het meest wordt geschonken.

Media-aandacht

Lokale landelijke en regionale bladen besteden aandacht aan bier en steeds vaker gaat het ook over bier en eten. Foodjournalist Puck Kerkhoven was onlangs op NPO 3 in een radioprogramma om te praten over bier en eten. Het dagelijkse tv-programma Binnenstebuiten besteedt regelmatig aandacht aan bier met een bijdrage van Fiona de Lange. Vorig jaar was er een prachtige serie Leven in de brouwerij op NPO, maar helaas trok die dan weer te weinig kijkers om een tweede seizoen te rechtvaardigen.

Horeca

De afgelopen jaren probeerde de Stichting achter De Week van het Nederlandse Bier ook de horeca meer te activeren. Nog steeds kan de participatie van horecabedrijven tijdens de Week van het Nederlandse Bier naar een veel hoger niveau. Ze zouden veel beter kunnen inspelen op de week van het Nederlandse bier met bijvoorbeeld proeverij in en thema-avonden. Met ambachtelijke speciaalbieren kunnen horecazaken hun omzet en toegevoegde waarde vergroten, maar dan moet er wel geïnvesteerd worden in productkennis bijvoorbeeld.

Biercultuur

Het lijkt erop dat er dit jaar veel meer aandacht voor bier is dan andere jaren tijdens de week van het Nederlandse Bier en dat is een goed teken. Dit initiatief begint dus zijn vruchten af te werpen. In steeds meer horecazaken wordt de bierkaart uitgebreider en in de supermarkt en groeit het aanbod. Nederland lijkt weer een biercultuur te krijgen, met een keuze uit een grote hoeveelheid bierstijlen van veel verschillende ambachtelijke brouwerijen. Daarnaast is er culinaire aandacht voor bier en koken bekende chefs met bier of zorgen ze dat er ergens in hun menu’s bier als begeleider van een van de gangen op tafel komt. En dan de Bier Butler app. Die stimuleert heel Nederland om bier en eten te combineren.

Challenge

The Dutch Beer Challenge is een evenement dat als een katalysator werkt. De vele winnaars in het grote aantal categorieën genereren – door trots hun bekroonde bieren te promoten – een enorme hausse aan lokale en regionale media aandacht. De bekendmaking van het beste bier, een van de winnaars van de Dutch Beer Challenge, trekt ook landelijk aandacht.

Festivals

En dan de oneindige lijst bier(proef)festivals. Het past bijna niet meer in de agenda. Ieder weekend is er wel ergens een evenement rondom bier. Dat is bier in Nederland anno 2018.

Gouden Eeuw?

Het is bijna niet meer voor te stellen dat er een tijd was dat je in de meeste supermarkten een keuze had uit pils, pils en pils, van een handjevol landelijk actieve brouwerijen als Amstel, Heineken Grolsch Bavaria, Brand of het huismerk van de supermarkt. Hoe anders is het nu. Het zijn prachtige tijden en misschien staan we wel aan het begin van de Gouden Eeuw van het bier. Dat we zover zijn gekomen is mede te danken aan Verenigingen als PINT, opleiders, zoals Stibon, groothandels, zoals bijvoorbeeld Bier&cO en individuele kenners en bloggers: de namen zijn bekend. Maar het is ook te danken aan die talloze (thuis)brouwers die in hun omgeving mensen enthousiast hebben weten te maken voor bier.